Moldavië: restaurant New York – Chisinau 3/15

Oorspronkelijk werd in hartje Chisinau in 2203 een restaurant met deze naam geopend dat duidelijk Westers was getint en vrij snel uitgroeide tot een hot item in het sociale leven van de Moldavisch hoofstad. Niet alleen de origineel getinte Amerikaanse en Westerse suggesties en snacks, maar ook het interieur vormde een schrille tegenstelling in een stad waar de Russische invloed nog overduidelijk aanwezig was.

De kwalitatieve gerechten waren duidelijk anders dan in alle andere restaurants in de stad, bovendien werden er geregeld thema-avonden georganiseerd, evenals parties, happy hours, waardoor de buitenlandse sfeer en lokale cultuur samensmolten. Toch moest New York in 2006 de deuren sluiten, sommige beweren na een brand, anderen zeggen dat de uitbaters het complex een andere bestemming wilden geven, hoe dan ook New York verdween van de radar!

De opening van her Courtyard by Marriott hotel bood de kans om New York een nieuw leven in te blazen en het sociale contact te hervatten. Blijkbaar is de Amerikaanse en Westerse levensstijl tal van Moldaven bijgebleven want zij maken van het nieuwe restaurant een uitgesproken succesformule.

Het restaurant staat olv chefs Emil Wzurak en Karl Dktarz en biedt naast tal van lokaal geïnspireerde gerechten ook een brede waaier van Amerikaanse burgers, Franse specialiteiten en internationale gerechten aan.

Als introductie bij een maaltijd in Moldavië ontkom je niet aan de traditionele snacks die een ruim assortiment van groenten, zalm, snacks en andere knabbels omvatten. Een Moldavisch voorgerecht met gerookte kip, gerookte makreel, verse rode ui, sla, champignons en vele sausjes zorgt voor een leuke verpozing. Ondertussen kan je genieten van een frisse witte Cricova die je met enige weemoed doet terugdenken aan de opener, een sprankelende Cricova brut 2017, leuk mousserend met ragfijne bubbels.

Het hoofdgerecht werd een Franse mignon met romige spinazie, mooi geroosterd kalfsvlees, keurig gekruid met fijne balsamico en andere tuinkruiden en vergezeld van gebakken aardappelen en een uitbundig en overvloedig groentegarnituur. Een leuke rode DAC Negru de Puscari 2013, 13.5% alc vol; assemblage van 70% Cabernet Sauvignon, 25% Superavi en 5% Rara Neagra, 18 maanden gerijpt op Franse eik en minstens 30 minuten vooraf gedecanteerd, zorgde voor een aangenaam sluitstuk.

Op enkele weken tijd is restaurant New York in het Courtyard by Marriott hotel the place to be geworden in Chisinau. De liefde voor Rusland is na de embargo’s op de Moldavische wijnen duidelijk gekoeld en vele Moldaven beseffen dat hun toekomst eerder in Europa dan wel in Rusland ligt.