Moldavische wijnen /2

Pelican Negru

Aan het einde van de 20e eeuw, om precies te zijn in 1998, werd beslist om na een lange traditionele wijntraditie om ecologische wijn te ontwikkelen. Deze wijn moest niet alleen een eigen karakter meekrijgen, maar tegelijk afspiegeling zijn van de regio waar hij wordt verbouwd. In samenspraak met de lokale boeren en agronomen werden geschikte hellingen geselecteerd. Uiteindelijk werd gekozen voor twee secties in Olanesti, Stefan-Voda district, Purcari zone. De eerste wordt door de inboorlingen “Valea Sinodrei” genoemd, “Sinodra Valley”, deze wijngaard is gelegen op 99 meter boven de zeespiegel. Het tweede perceel “Togai” werd vooral geselecteerd op basis van een figuurlijke ‘slaaphelling’.

Naast de wetenschappelijke beslissingen werd ook aandacht besteed aan de traditie en het volksgeloof. Moldavische legendes beweren immers dat als men goede druiven wil verbouwen, de wijngaarden op die hellingen geplaatst moeten worden die de mogelijkheid bieden om de Nistru rivier van alle 4 de zijden van een wijngaard te observeren. Het bijgeloof speelde een essentiële rol bij de selecties. Bovendien heeft ook de diversiteit van de bodem en de aanwezigheid van minerale zouten in het grondwater zijn steentje bijgedragen.

De eerste bijna 7 hectare “Sinodra-vallei” werd aangeplant begin 2000. Dit gebeurde op een unieke manier die de basis vormde voor de ervaring die werd opgedaan tijdens de praktijk over de hele wereld. Een van de belangrijkste bijzonderheden van de plantage is verborgen in de plantenpopulatie. Er werden 5000 druivenstruiken per hectare geplant, vroeger was dit in Moldavië slechts 2200 struiken hectare. Het is belangrijk om te vermelden dat de oogst van 5000 struiken dezelfde is als die van 2200 en dit op basis van een directe selectie van enkel de beste trossen.

Op de proeftafel : Velvet red blend

Assemblage van 65% Cabernet Franc, 32% Merlot en 3% Cabernet-Sauvignon. Stevige en dieprode robijnkleur. In de neus krijgen we een rijke boeket aroma’s met tonen van rood fruit (sleedoorn, pruim), fijne minerale tonen en subtiele accenten van zoete kruiden. In de mond volrond en rijke smaak, een mooi evenwichtige combinatie van frisheid (wijkzuurheid) en fluweelachtige textuur van tannines. Op het middenpalet hints rode bosbessen en rijpe pruimen en subtiele accenten van cacao en tabak. Fijne tannines zorgen voor een elegante en lange afdronk. Bewaarpotentieel 10 tot 20 jaar.

Op de proeftafel : Silk red blend

Assemblage van 70% Cabernet-Sauvignon, 20% Malbec, 10% Rara Neagră. Een mooie helderrode granaatkleur in het glas. In de neus weelderige aroma’s van zwarte Bigarokers en rode rijpe vruchten. De eerste smaakimpressie in de mond wordt bepaald door een uitgebreide en zijdeachtige textuur, die subtiel de aroma’s van rood rijp fruit combineert met geraffineerde tannines. De afdronk wordt gekenmerkt door een aangename frisheid. De Rara Neagră zorgt met de delicate hints van zwarte kersen voor mooie smaakexplosies en een exquise zuurtegraad waardoor de frisheid en de perfecte rijping tot uiting komt. Bewaarpotentieel 10 tot 15 jaar.

70% Cabernet sauvignon, 20% Malbec, 10% Rara Neagră en 10% Rara Neagră.

Op de proeftafel: Soft red blend

Assemblage van 85% Cabernet-Sauvignon, 10% Malbec, 5% Marseillan. In het glas een rood-violette kleur met lichte lila tinten. In de neus leuke aroma’s met breed fruitpalet : granaatappel, pruim, viburnum, bramen in combinatie met lichte bloemige noten van viooltjes op een delicate achtergrond van zwarte peper. In de mond een zachte en elegante smaak. De fruittoetsen gaan gepaard met een diepe structuur en lichte vettige hints die voor een evenwichtige afdronk zorgen. Bewaarpotentieel van 25 jaar en meer.

Fautor:

Familiaal wijnhuis dat via haar wijnen een aangename levensvisie wil beleven, gekoppeld aan nieuwe inspiraties, gevoelige emoties en interesse voor de kunst.

Vier elementen, nl de terroir, de inheemse variëteiten, lokale tradities en moderne technologie bepalen de wijnen geteeld tussen Codru; Tigher hills en Prut terrassen. De wijngaarden hebben hierdoor meteen de hoogst gelegen locatie in Moldavië. Het samenspel van deze factoren zorgt er alleszins voor dat het wijnhuis een aantal unieke creaties kan aanbieden.

In 2017 en 2018 werd het wijnhuis bekroond met de titel ‘the most awarded wine company of the republic of Moldavia’. Dit jaar werd het in Belijn uitgeroepen tot ‘best still wine producer of Moldavia’.