Moldavische wijnen / 3

Kastel Mimi

Opgericht in 1893 door Constantin Mimi is dit wijnhuis steeds het symbool geweest van de authentieke wijnproductie in Moldavië, het staat nog altijd borg als volwaardige wijnambassadeur en symbool van nationaal erfgoed.

De Bulboaco wijnen waren erg populair, in en buiten de landsgrenzen. Het wijnkasteel en de wijngaarden kregen het bezoek van talrijke vorstenhuizen en staatshoofden die de kwaliteitswijnen best wisten te appreciëren.

De Trofin familie wist dit nationaal erfgoed te bewaren en zorgde gepassioneerd voor een permanente aanpassing. Het project startte meer dan een eeuw geleden en resulteert de dag van vandaag in een locatie die volledig beantwoordt aan de fine art of winemaking.

Wijngaarden en chai liggen in de Codru-regio die door de nabijheid van de Nistra rivier een uniek microklimaat meekrijgt. Het rijke terroir en de natuurlijke ondergrond zorgen voor intense en mooi gearomatiseerde wijnen.

Op de proeftafel: FETEASCA ALBA 2018 White Dry Wine

Leuke kleur en in de neus, aangenaam elegant toetsen van citrusvruchten, die stilaan het gezelschap krijgen van hints van peer. Frisse aanzet in de mond waarbij de citrusvruchten opnieuw hun opwachting maken. Mooie aciditeit.

Past opgediend bij 10 à 12° C, uitstekend bij wit vlees, vis en een ruim assortiment zeevruchten.

Op de proeftafel : FETEASCA NEAGRĂ & RARA NEAGRĂ 2017 Red Dry Wine

Mooie robijnkleur in het glas. Opent in de neus met een aangenaam kruidig en floraal boeket. Dit boeket wordt aangevuld met hints van zure kersen, bramen en bessen. In de mond licht vettige aanzet met subtiele aciditeit, gemengd met toetsen van tabak en geroosterd fruit.

Deze wijn krijgt een maturatie mee van 12 maand in Franse eiken vaten. Past perfect bij wild, kruidige gerechten, rood vlees en gegrilde groenten, serveren bij 15°C tot 18°C.

Op de proeftafel: ROSU DE BULBOACA 2015 Red Dry Wine

Assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon en Malbec, naargelang de rijpheid van de bessen kunnen de percentage jaarlijks lichtjes verschillen. Heeft in het glas een mooie robijnachtige kleur met felle purpuren schitteringen. In de neus krijgen we een mooi floraal boeket met aangename aroma’s. In de mond openen de aroma’s van pruim zich, maar worden vrij snel gemengd met aanlokkelijke hints van kaneel en andere kruidige accenten.

Wijn die minstens 12 maand rijpt in Franse eiken vaten en geserveerd bij 15 tot 18°C zich uitstekend gedraagt bij pittige wildschotels, rood vlees met rijk assortiment groenten.

Maurt:

Dit familiaal wijnhuis werd opgericht in 1996 en wist vrij snel de lokale bevolking te overtuigen maar kon quasi even snel wijnliefhebbers buiten de landsgrenzen bekoren. Ondertussen groeide het uit tot een van de belangrijkste Moldavische wijnproducenten en produceert jaarlijks meer dan 10 miljoen flessen. The state of the art wijnmakerij in Nisporeni, AOP Codru, wordt aangevuld met een bottelarij in de hoofdstad Chisinau.

Ondanks deze massale productie blijven de authentieke roots van Nisporeni, een pittoreske locatie, aanwezig in de ganse productie. De oogst steunt tevens op een passionele handwerkende bevolking waar generatie na generatie, de liefde voor de natuur en de wijn door de aderen stroomt.