Moldavische wijnen / 4

Radacini

De betrachting van de wijnmakers van dit wijnhuis is de perfectie te benaderen. Rekening houdend met de origine van de wijnrank wordt de productie tot in de kleinste details opgevolgd.

De wijngaard wordt jaarlijks uitgebreid en omvat momenteel zowat 1000 ha in Codru, Stefan Voda en Valul lui Traian regio’s. Het wijnproces wordt permanent gemoderniseerd en aangepast waarbij men evenzeer op de gangbare trends inspeelt.

Het voorbij decennium werd het team verder geprofessionaliseerd zodat de betrachting van het wijnhuis wordt gerealiseerd met uitstekende wijnen tot gevolg.

De nationale en internationale waardering van het wijnhuis weerspiegelt zich aldus Dinu Cristian, in de meer dan 100 awards die de wijnen van Radacini recent wereldwijd wisten te vergaren.

Op de proeftafel: Radacini Merlot 2015

Een 100% Merlot wijn. Krijgt na persing en malolactische fermentatie bij 25° C en rijpt 6 maand in inox. Heeft in het glas een robijnrode kleur, in de neus leuke fruitige aroma’s gemengd met hints van rijpe pruimen en bramen. Mooie evenwichtige aanzet in de mond, bespeelt volmondig de smaakpapillen met leuke zijdeachtige tannines.

Serveren bij 15 tot 18° C, 13% alc.vol.

Op de proeftafel: Fioro Victoria

Een 100% Victoria wijn, bessen afkomstig uit de regio Codru. Uitgebalanceerde witte kleur na 3 maand fermentatie in steel tanks bij lage temperatuur. In de neus levendige aroma’s van wilde bloemen en steenfruit met subtiele hints van citrusfruit. Aangenaam in de mond met frisse en fruitige accenten.

Mag behoorlijk fris worden geserveerd, 7°C, wijn met 13% alc vol

Op de proeftafel: Radacini brut

Assemblage van meerdere rassen, sparkling wijn geproduceerd volgens de Charmat methode. Levendige gele kleur met speelse groene schitteringen. In de neus elegante aroma’s van witte perzik gemend met hints van citrus en subtiele ananas. Aangenaam in de mond met gezellige bubbels en mooie frisse afdronk.

Koel te serveren 4 – 6 °C

 

Purcari

Dit wijnhuis ( Purcari winery group – PWG) werd in 1827 door Franse kolonisten gesticht en groeide uit tot de grootste wijnproducent/wijnexportateur van Moldavië. Beursgenoteerd sinds februari 2018 is het eveneens het eerste Moldavische en Roemeense wijnhuis dat deze overstap maakte.

De groep baat momenteel 4 eigen wijngaarden uit in Moldavië en Roemenië, goed voor meer dan 1200 ha en heeft een aantal lang lopende contracten met andere wijnbouwers. Bij deze vinden regelmatig controles plaats zowel wat betreft de teelt, de oogst van kwalitatieve druiven, het wijnproces, als van het ondersteunend technisch materiaal.

Ruim75% van de Moldavische productie situeert zich in het premium segment, van de Roemeense productie hoort 25% van de productie in dit segment thuis, percentage dat continue aangroeit. De kwalitatieve wijnen van de PWG-groep veroverde in de periode 2014-2018 meer dan 350 internationale medailles.