Oesters tijdens de feestfagen?

Probeer dan eens déze wijn!

Oesters hebben één ding gemeen: ze smaken zilt en voelen in je mond zacht aan. Daarbij past een droge, frisse witte wijn, licht fruitig en mineralig, die een beetje rond aanvoelt in je mond. Dat klinkt als een Spaanse Rueda wijn. Daarom gingen we op zoek naar de ideale combinatie: welke Rueda past bij welke oester?

Eerst: oesters proeven

Een Zeeuwse platte smaakt zilt, is strak met iets romigs. Zeker als je hem vergelijkt met een Franse creuse uit Normandië. Die is natuurlijk ook zilt, maar slanker en wat minder uitgesproken. Eet je daarna een gillardeau, dan valt direct zijn mondvullende romigheid op, met nootachtige tonen en een prettig bittertje. In een Ierse creuse proef je duidelijk het groene en zoutige zoals in zeewier, maar ook iets zoets.

Dan: Taste Rueda

Rueda kan onder andere van verdejo en sauvignon blanc worden gemaakt. Verdejo is verreweg de belangrijkste variëteit. Die geeft aromatische wijnen met rinse appel, pittige aroma’s van citrusfruit, opwekkende tonen van groene kruiden en het vriendelijke bittertje van walnoot. Rueda Verdejo is heel geurig en door het zachte karakter ideaal voor bij de meeste oesters. Deze is er dan ook in een feestelijke bubbel: Rueda Espumoso.

Bruisend: Rueda Espumoso & Oesters

In december feest je net iets luxer dan anders, met oesters op tafel en een sprankelende mousserende wijn in je flûte. Lekkere bubbels zijn er volop, maar wees kieskeurig als je er oesters bij eet. Een droge bubbel met mildere zuren haalt de delicate smaak van de oester omhoog en zorgt voor een goede balans. Rueda Espumoso is naast fris, fruitig en energiek, ook lekker vol en rond in je mond. Perfecte bubbel voor bij oesters. En ook weer eens verrassend anders.

Stille wijn: Rueda Verdejo & oesters

Bij een pure gillardeau en Ierse creuse, recht vanuit de schelp op je tong, doet Rueda Verdejo het fantastisch. Zowel de oester als wijn behouden hun smaak en bereiken samen een goede balans. De Zeeuwse platte en de creuse uit Normandië verliezen naast de Rueda Verdejo wat smaak, maar dat kun je vlot verhelpen met citroensap of een vinaigrette van rijstazijn, rode-wijnazijn en sjalot brunoise. Een paar druppels zijn voldoende om de smaken mooi op elkaar te laten aansluiten.