Oude Pajotse Jenever van Pepingse stokerij De Cort

wint prestigieuze ‘Grande Médaille d’Or’ en ‘Révélation’-trofee

Ieder jaar worden de Spirits Selection Awards van de ‘Concours Mondial de Bruxelles’ georganiseerd. Er worden drie soorten medailles uitgereikt: Grand Gold Medals, gouden en zilveren medailles. In een tweede ronde worden de winnaars van de Grand Gold Medals nogmaals geproefd door alle juryleden. Daarna kennen zij aan de meest innovatieve producten de prestigieuze ‘Révélation’-trofeeën toe. Dit jaar werden 12 producten bekroond omwille van hun uitmuntende kwaliteit, waaronder de Oude Pajotse Jenever van stokerij De Cort uit Pepingen.

“Reeds in de Middeleeuwen maakte men in onze contreien sterke dranken. Ze maakten opgang tijdens de pestepidemieën die Europa teisterden. Vanwege zijn vermeende geneeskundige kracht werd ook jeneverbes aan de granen toegevoegd. Vandaar trouwens de naam jenever”, legt meester-distilleerder Manu De Cort uit. “Dat de oudste beschreven sterke drank ter wereld nu wordt uitgeroepen tot revelatie van 2021 zegt veel over de uitzonderlijke kwaliteit en smaak van deze klassieker.”

De Oude Pajotse Jenever van De Cort is 100% gedistilleerde moutwijn. Manu De Cort greep terug naar het authentieke recept van 1/3 rogge, 1/3 gerst en 1/3 gemoute gerst, die in een oude steenmolen gemalen worden. Door de granen samen te voegen met zorgvuldig uitgekozen lokale kruiden zoals iriswortel en sint-janskruid, maakt hij een rijk, vol distillaat dat hij daarna laat rijpen op eiken vaten. Door die barrel-aging krijgt de Oude Pajotse Jenever een mooie, goudgele kleur.

Mooi gevulde prijzenkast

Het is al de derde keer in nog geen half jaar tijd dat de hoevestokerij uit Pepingen in de prijzen valt. Op de World Spirits Trophy 2021, één van de belangrijkste wedstrijden voor sterke dranken ter wereld, zette de familie De Cort een nooit eerder geziene prestatie neer met een zilveren en vier gouden medailles. En heel recent won hun Wild Adam, een blend van lambiek en cider die ze creëerden met topsommelier Andy De Brouwer, goud op de Brussels Beer Challenge 2021 .

De Cort Distillery (voorheen gekend onder de naam Ground Control) is gevestigd in het Vlaams-Brabantse Pepingen. Dit familiebedrijf werd opgericht door Manu en Sofie De Cort. In het voorjaar van 2015 brachten ze de eerste flessen op de markt. Eind 2019 investeerde het echtpaar in twee nagelnieuwe koperen Holstein-ketels. Naast een kleinere distilleerketel van 600 liter met rectificeerkolom, staat in de stokerij nu ook een imposante koperen alambiek van maar liefst 5000 liter met een 7-meter hoge kolom. Inmiddels stapte ook hun 22-jarige zoon Arthur in de familieonderneming. Naast jenever, gin, vodka en applebrandy produceert Distillery De Cort ook pastis, op hout gerijpte beer brandy’s en niet-alcoholische kruidendistillaten. www.decortdistillery.be