Peter Arys: eerste Best Belgian Taster of the Year

De dappersten der Galliërs waren de Belgen, maar de moedigsten onder de Belgische wijnkenners zijn zij die deelnemen aan de Belgian Blind Tasting Competition, want bij geen enkele proef kan je zo hard de mist ingaan.

Bij de BBT-Open staat de ‘Open’ voor het feit dat de deelnemers zowel professionals als wijnliefhebbers kunnen zijn. In praktijk zien we dat de deelnemers minstens één erkend wijndiploma op zak hebben. Toch is dit geen vereiste.

De proef zat als het volgt in elkaar: de deelnemers kregen 5 witte en 5 rode wijnen in Riedel Wine Wings voorgezet. De enige informatie die de deelnemers meekregen was dat het ging om Europese wijnen waarin één druivenras dominant is.

Behalve met het herkennen van het druivenras konden de deelnemers punten scoren met het juist inschatten van land en regio van herkomst, het oogstjaar en de rijpingsmethode.

Volgende laureaten kronen zich tot de besten uit 54 kandidaten:

  • Hoofdlaureaat is Peter Arijs, redacteur bij Ken Wijn en medewerker van wijnhandel Qualivino te Lier. • Runner-Up is Jean-Christophe Verschelde, Adviseur en Verantwoordelijke Wijnopleidingen bij Colruyt • Op de derde plaats (Bronze Award) is er een ex-aequo tussen ir. Bruno Van Geyseghem, voorzitter van Oenocycle, bij de uitreiking vertegenwoordigd door zijn dochter Stéphanie en Julien Wautier, sommelier in bijberoep en student Oenologie aan Cefor.

De wijnen die de deelnemers moesten herkennen:

Een Verdejo uit Rueda, een Sauvignon blanc uit Sancerre, een Fendant (alias Chasselas) uit de Valais, een Grenache blanc van de Ventoux, een Chardonnay Sambre et Meuse uit België, een Spätburgunder (alias Pinot noir) uit Pfalz, een Merlot uit Lalande-de-Pomerol, een Tempranillo uit Rioja, een Syrah van La Clape, Languedoc en een Corvina van de DOCG Amarone della Valpolicella

De deelnemers getuigden dat de proef behalve leerzaam ook lekker en intrigerend was. Ook al is het soms ‘hard met de voetjes op de grond landen’, de honger naar meer kennis en naar eeuwige roem wordt door deze proef op een spannende, didactische manier aangescherpt.

Begin januari worden de modaliteiten van de editie 2022 aangekondigd. Eén zaak staat vast: na deze eerste succesvolle editie is de ambitie niet enkel aangewakkerd bij de deelnemers, maar ook bij de organisatoren. Illustraties vinopress.