Wijnoogst in Cérons

2021, de laatste snoei en selectie van Cérons, maar wat een wijnjaar !!!! Het vergde het evenwicht van een koorddanser, de precisie van een goudsmid, het geduld van een engel, stalen zenuwen en een onwankelbaar optimisme om te hopen dit jaar een paar vaten te kunnen produceren.

De wijnoogst begon met een maand die werd gekenmerkt door nachten waarin werd gevochten tegen de gevolgen van de vorst. Een strijd die, afhankelijk van de percelen, meer of minder succesvol was, het hart van de Graves werd helaas erg getroffen. De onophoudelijke regenval gedurende de hele maand mei, de tweede helft van juni en de eerste helft van juli, vereiste voortdurende aandacht om meeldauw te voorkomen.

De maand september bood zonnige en warme dagen, gevolgd door koele nachten, zodat we stap voor stap een bevredigende rijpheid konden bereiken en een wijnjaar dat zeldzaam zal zijn… maar de moeite van het bekijken waard.

De droge witte wijnen zijn degelijk met een mooie aromatische complexiteit, en evolueren goed. De tweede jaargang van Coucher de Soleil belooft mooie proeverijen en lange gesprekken… De laatste Cabernet Sauvignons zijn op 13 oktober geplukt, de sappen zijn kleurrijk en goed in balans.

De oogst van Cérons is nog steeds aan de gang, de druiven profiteren van de laatste dagen van deze weldadige herfst, zodat men met de derde sortering kan starten. In navolging van een wijnstijl die de reputatie van Bordeaux heeft gemaakt, is 2021 een wijnjaar dat aanspoort om tijd voor bezinning op de toekomst te nemen.

Het assortiment van de wijnen van het Château de Cérons omvat: Château de Cérons: rode Graves 2019 – witte Graves 2020 – Cérons 2015 -/ Château Calvimont: Rode Graves 2019 – Witte Graves 2020 en de merken van Château de Cérons: La Quille : Graves Rouge 2019 – Graves Blanc 2020 – Bordeaux Rosé 2021 (Beschikbaar in januari 2022) en Coucher de Soleil : Coucher de Soleil 2021 (gefermenteerde wijn met schil maceratie – Beschikbaar midden december 2021)