Pic Saint Loup – Familie Orliac – Domaine de l’Hortus en Clos du Prieur /VS15

Aantal hectaren : 80 (Domaine de l’Hortus) + 10 (Clos du Prieur) – Appellations : Pic Saint Loup, Terrasses du Larzac

De Orliac-familie verbouwt nu twee wijngaarden in een zeer mooie omgeving: de grootste van de twee (80 hectare), het Domaine de l’Hortus, dat als eerste op verlaten grond is aangelegd, ligt op puinhellingen aan de voet van twee grote kliffen, tussen de Pic Saint Loup en de Mont Hortus. Kelder en huis, gemaakt van hout en ontworpen door een zusterarchitect in een verfijnde stijl, werden gebouwd door de Orliacs zelf, gebouwen die de pioniersgeest van de familie weerspiegelen.

Op 25 km afstand bestond de tweede wijngaard, die van Clos du Prieur, al toen de familie deze overnam. Het is kleiner domein (10 hectare) en omringt het zeer oude dorp Saint-Jean-de-Buèges in een grandioze vallei aan de voet van het Larzac-plateau. De stenen kelder, aan de rand van het dorp, ligt in een authentieke ommuurde ruimte van 6 hectare. De hoogte en de regenval zijn hoger en de temperaturen lager dan op Domaine de l’Hortus, maar beide liggen in het noordelijke deel van de Languedoc, ttz. in een koel en vochtig submediterraan klimaat.

Op Domaine de l’Hortus zijn alle kleuren vertegenwoordigd met de “grand cru” le Dit de l’Hortus, de “premier cru” Domaine de l’Hortus Grande Cuvée en Bergerie de l’Hortus “tweede wijnen van de ruwste terroirs en de jongste wijnstokken van het Domaine”. In Clos du Prieur wordt slechts één rode wijn gevinifieerd, een mengsel van oude Grenache en Syrah.

Aanvankelijk was het de wens van Jean Orliac om een landbouwproject te ontwikkelen, toen hij begin jaren zeventig samen met zijn vrouw Marie-Thérèse naar Valflaunès verhuisde. Pas in 1978 werd het project werkelijkheid: het echtpaar nam meer dan 5 hectare wijnstokken in pacht over, en twee jaar later verwierven ze nog eens 11 hectare van dit prachtige terroir tussen kliffen en garrigues. Het is echter pas in januari 2017 dat de benaming Pic Saint Loup wordt erkend!

De 4 kinderen werden elk op hun beurt door het avontuur aangesproken en zijn complementair: François zorgt voor de wijnstokken, Marie voor de administratieve kant, Yves de markten en Martin maakt wijn. “We hebben een ambachtelijke aanpak van het werk, verliefd op goed werk en het juiste gebaar. Het is dan ook in de duurzaamheid en het respect voor het milieu dat wij ons werk en onze inspanningen schrijven”. François.

De nieuwe gebouwen, voltooid in 2016, zijn de realisatie van het project waarvan Marie-Thérèse en Jean Orliac 40 jaar geleden droomden. De nieuwe structuur voorziet in een aparte vatenkelder voor het wijnbereidingsproces, de opslag van flessen en nieuwe kantoren.

ORLIAC Familie – www.domaine-hortus.fr

Op de proeftafel:

Bergerie de l’Hortus blanc 2019 – IGP Val de Montferrand blanc

Assemblage Roussane 30%, Sauvignon blanc 20%, Viognier 20% en Sauvignon. Mooi fris en fruitige aroma’s van wit fruit, gezellig in de mond met aangename toetsen en behoorlijk lange afdronk.

Domaine de l’Hortus Grande cuvéé blanc 2019 – IGP Van de Monferrand blanc

Assemblage Chardonnay 60%, Viognier 20%, Sauvignon gris 10% en Petit Manseng 10%. Mooie gele kleur met rijke aroma’s van wit fruit en bloemen, Lekker in de mond met mooi pittig en fruitig karakter met lichte dominantie van de Chardonnay.

Bergerie de l’Hortus rouge 2019 – Pic Saint Loup rouge

Assemblage van 60% Syrah, 20% Mourvèdre en 20% Grenache. Dieprode kleur. Fruitige aroma’s van rijp rood fruit met subtiele hints van kreupelhout en leder. Lange afdronk.

Domaine de l’Hortus Grande cuvéé rouge 2018 – Poc Saint Loup rouge

Assemblage van 60% Syrah, 35% Mourvèdre en 5% Grenache. Robijnrood met lichte dominantie van de Syrah die een eigen karakter geeft aan deze gezellige wijn. Licht vet met verzorgde afdronk.