Prats & Symington: unie rijmt met excellentie

Het is in 1998 dat Bruno Prats en de Symington familie besluiten samen een project in het noorden van Portugal op te starten. Als partner en co-eigenaar van de twee domeinen, Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz, stellen ze vier nieuwe wijnen van de oogstjaren 2017 en 2018 voor die de savoir-faire van twee uitzonderlijke wijngaarden, de Douro en Bordeaux, belichamen.

De oorsprong van een duurzame samenwerking

De vriendschap tussen de Symington familie en Bruno Prats gaat terug tot hun lidmaatschap van de internationale vereniging van familie-wijnbedrijven Primum Familiae Vini waartoe Château Cos d’Estournel, dat gedurende 30 jaar door Bruno Prats werd beheerd, ook behoorde. Wanneer de Symingtons in 1998 Bruno Prats ontmoeten stellen ze hem voor om samen te werken aan een nieuw project in de Dourovallei: de productie van een uitzonderlijke kwaliteitsvolle en niet-versterkte wijn.

Het idee achter dit initiatief is om de vinificatiemethoden van Bordeaux toe te passen bij druivensoorten die traditioneel gebruikt worden voor de productie van Vintage port. Het doel : samen wijnen produceren van de beste druiven die geoogst worden op de beste percelen van de beste domeinen, in een ware Bordeaux esprit. Het project krijgt z’n concrete vorm onder de naam Chryseia, wat in het oude Grieks “goud” betekent en ook verwijst naar de naam van de Douro rivier, “de gouden rivier”.

De samenwerking wordt in 1999 bezegeld met de oprichting van de PRATS & SYMINGTON Limitada onderneming, met een gelijkwaardig partnerschap tussen beide families. De experimentele productie van dit eerste jaar laat hen toe de allerbeste percelen en de meest geschikte druivensoorten voor het Chryseia project uit te kiezen, waarvan de 2000 vintage de eerste lancering is.

Wijngaarden en twee domeinen

PRATS & SYMINGTON is vandaag de eigenaar van twee magnifieke domeinen in de Dourovallei, Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz. Beide Quintas bevinden zich in de gemeente São João de Pesqueira, dicht bij het dorp Ervedosa. Roriz ligt in een natuurlijk amphitheater op de oevers van de Douro, Perdiz situeert zich op een steile helling op de andere zijde van dezelfde berg in de Rio Torto vallei, die zich uitstrekt tot het noordwesten in de hoofdvallei van de Douro dichtbij Pinhão.

De verschillende microklimaten van beide valleien zorgen voor heel verschillende resultaten, net zoals de verschillende bodems. De bodem van Roriz bevat nog sporen van tin in de schiste bodem, restant van de oude mijn die op het hoogste punt van het domein werd uitgebaat, wat de wijnen een krachtige mineraliteit verleent. De ligging naast de Douro rivier, naar het Noorden gericht, zorgt voor frissere nachten tijdens het rijpingsproces wat zich vertaalt in sterke aromatische kwaliteiten, karakteristiek voor de wijnen. Quinta da Perdiz produceert rijpe, zachte en fluweelachtige wijnen in het warmere klimaat van de Torto vallei, die iets meer afgesloten ligt.

Iconische druivensoorten

De touriga nacional, een vroegrijpe druivensoort met een laag rendement, biedt aromatische finesse met florale toetsen en zijdeachtige tannines. De touriga franca verleent op zijn beurt de wijnen body en tannische structuur. De tinta roriz (ook wel gekend als tempranillo in Spanje) wordt bescheiden gebruikt om peperige toetsen toe te voegen, net zoals de tinto cão, een laatrijpe druivensoort. Enkele jaargangen bevatten ook toetsen van tinta amarela, tinta barroca en tinta francisca.

Oogstjaar 2017: Vier wijnen om nu te ontdekken

2017 was een van de droogste jaren (50% minder dan de gemiddelde neerslaghoeveelheid) en ook een jaar met een vroegtijdige start van de oogst, op 28 augustus. Dankzij deze vroegrijpheid, de kleine taille van de bessen en een relatief frisse augustus maand hebben de wijnstokken niet te hard geleden onder de droogte. De kwaliteit van deze kleinere oogst onthulde zich als uitzonderlijk.

De bijzondere schiste bodem van Quinta de Roriz toonde opnieuw z’n kwaliteit om wijnen voort te brengen met een voortreffelijke frisheid en mineraliteit. De kleine oogst bracht een grote concentratie en een groot verouderingspotentieel.

Chryseia 2017

Chryseia is zonder twijfel een van de pioniers van de heropleving van de niet-versterkte Douro DOC wijnen. De wijn is altijd trouw gebleven aan z’n eigen stijl, overwegend elegant en harmonieus. Hij biedt diepgang zonder te zwaar te zijn, en body zonder te scherp te zijn. Chryseia weerspiegelt de harmonie van een nobele Portugese traditie en een even rijke Bordeaux traditie in de creatie van een nieuwe en moderne stijl van wijn.

Voor Bruno Prats kenmerkt de Chryseia 2017 zich door een intense kleur die een grote concentratie onthult. “In de neus is de eik mooi geïntegreerd en de florale toetsen van de touriga nacional gaan mooi samen met de meer balsemachtige toetsen van de touriga franca. Op het einde een hint van chocolade. Een zeer rijke structuur in de mond. Ronde en zachte tannines die elegantie, mineraliteit en frisheid onthullen. Een lange en aromatische afdronk. Chryseia biedt alle troeven van een wijn met een groot verouderingspotentieel, met een harmonie van concentratie en elegantie en finesse. Aanbevolen verkoopsprijs : €58,25 bij Alhambra

Post Scriptum 2017

In 2002 kreeg het Prats & Symington verhaal een nieuw hoofdstuk met de lancering van Post Scriptum, naast Chryseia. Deze wijn wordt geproduceerd met een tweede selectie van de percelen die voor Chryseia worden gebruikt. Sinds 2007 wordt deze hoofdzakelijk gemaakt van de druiven van het Quinta da Perdiz domein in de Torto vallei. Het profiel van Post Scriptum stemt overeen met dat van Chryseia, met expressieve wijnen die fris en geconcentreerd zijn en die een bijzondere evenwichtige elegantie bieden.

De Post Scriptum 2017 bestaat uit 49% touriga nacional en 51% touriga franca. De wijn rijpt gedurende 12 maanden op vaten van Franse eik en onderscheidt zich door z’n finesse en frisheid, z’n krachtigheid met een lange afdronk. Hij kan onmiddellijk gedronken worden, maar heeft ook een interessant bewaarpotentieel. Aanbevolen verkoopsprijs : €19,90 bij Alhambra

Prazo de Roriz 2017

De overname van de wijngaard en -kelder Quinta de Roriz in 2009 bood Prats & Symington de kans hun gamma van uitzonderlijke wijnen uit te breiden met Prazo de Roriz en Quinta de Roriz Vintage Port.

De Prazo de Roriz 2017 is een assemblage van druivensoorten van zowel Quinta de Roriz als Quinta da Perdiz: touriga franca (35%), touriga nacional (25%), tinta roriz (20%) en 20% gemengde soorten. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in vaten van Franse eik. Tevens klaar om onmiddellijk geschonken te worden, maar ontwikkelt zich nog zeker twee jaar in de fles. Aanbevolen verkoopsprijs : €9,95 bij Alhambra

Chryseia 2018

Het jaar 2018 kende een zeer droge start, de bodem was al uitgedroogd door het tekort aan regenval tijdens het voorafgaande jaar. Gelukkig bracht de periode van maart tot juni neerslag die hoger lag dan het gemiddelde, wat de waterreserves in de bodem weer aanvulde.

Een frisse en vochtige lente en wisselvallige weersomstandigheden volgden elkaar op tot in de zomerperiode wat resulteerde in een verminderde grootte van de druiven. De groeicyclus werd hierdoor onvermijdelijk verlaat maar een warme en droge augustus maand zette de rijping weer op de juiste koers. De klimatologische omstandigheden van begin september begunstigden een evenwichtige rijping van de bessen met goede niveau’s van aciditeit die zich tonen in de harmonie van de wijn. De oogst begon op 17 september in de wijngaarden van Roriz en Perdiz.

De Chryseia 2018 bestaat uit 55% touriga franca en 45% touriga nacional. Hij rijpte gedurende 15 maanden in vaten van Franse eik. Aanbevolen verkoopsprijs : €58,25 bij Alhambra

SYMINGTON FAMILY ESTATES

De familie Symington, van Schotse, Britse en Portugese afkomst, produceert al sinds 1882 en over vijf generaties heen portwijnen in het Noorden van Portugal. Ze combineren hun passie voor de productie van verfijnde wijnen en portwijnen met een groot engagement voor deze regio. Vandaag werken tien familieleden voor de verschillende Porto huizen van de groep: Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s alsook hun verschillende Dourowijnen projecten – Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataíde, Altano en Prats & Symington (befaamd voor Chryseia) – en tenslotte ook voor het nieuwe domein in Alto Alentejo, Quinta da Fonte Souto, dat in 2017 werd gelanceerd.

Symington Family Estates is een van de toonaangevende producenten van premium portwijnen, de familie bezit de grootste wijngaard in de Douro, met 26 Quintas die in totaal 2.462 hectare beslaan waarvan 1.114 hectare wijngaarden. Duurzame wijnbouw staat voorop in de wijngaarden en 130 hectare wordt in biologische wijnbouw beheerd, de grootste oppervlakte aan biologische wijngaarden in de Dourovallei. De familie investeert volop in onderzoek en ontwikkeling van de wijngaard om in te kunnen spelen op klimaatverandering. Ze hebben een ambitieus duurzaamheidsplan, met verscheidene doelstellingen die ze wensen te behalen onder de noemer Mission 2025. In 2019 werd Symington Family Estates als eerste Portugese wijnonderneming een certified B Corporation, en voegen ze zich hiermee bij een wereldwijde gemeenschap van ondernemingen die gecontroleerd worden op de hoogste standaard van verantwoordelijkheid op sociaal en milieu vlak, vanuit de overtuiging dat al hun activiteiten de goede zaak dienen.