Prowein 2022: eindelijk terug in face-to-face formaat

Doorstart met uniek internationaal aanbod – Duidelijke productstructuur in alle 13 hallen – Trendtentoonstelling “Same but different” – Ticketshop voor vakbezoekers opent midden december.

Van 27 tot 29 maart 2022 is het eindelijk zover: ProWein, ‘s werelds grootste en belangrijkste vakbeurs voor wijnen en gedistilleerde dranken, wordt weer in eigen persoon gehouden, net als in de goede oude tijd. “Zowel onze exposanten van over de hele wereld als onze bezoekers geven ons zeer positieve feedback. Na een onderbreking van twee jaar als gevolg van de pandemie is er in de sector een groot verlangen om elkaar face-to-face te ontmoeten, te netwerken, te proeven – en natuurlijk te bestellen,” zegt Bastian Mingers, projectdirecteur van ProWein. Dit werd ook bevestigd op de onlangs afgesloten A+A 2021 – de toonaangevende internationale vakbeurs voor veiligheid en gezondheid op het werk. 1204 exposanten uit 56 landen en meer dan 25.000 vakbezoekers uit 100 landen – waaronder de VS en Canada, Azië, Zuid-Amerika en Europa – waren van 26 tot 29 oktober in Düsseldorf persoonlijk aanwezig.

Dit betekent dat ProWein 2022 opnieuw een breed scala aan wijnen en gedistilleerde dranken zal bieden dat uniek is in de wereld. Internationale merkleiders zullen vertegenwoordigd zijn, evenals importeurs en exporteurs, verkoopagentschappen, geselecteerde wijnmakers en de wijnbouwregio’s van de belangrijkste wijnproducerende landen. Om de nodige afstand te kunnen garanderen, zal de volgende ProWein met drie hallen worden uitgebreid tot een totaal van 13 hallen. De 13 hallen zullen naar verwachting worden gedeeld door ongeveer 5.500 exposanten. De duidelijke indeling naar land en regio zal worden gehandhaafd. Dit keer zal het volledige Italiaanse aanbod te vinden zijn in de hallen 15 tot 17. Alle regio’s van Italië zullen vertegenwoordigd zijn, met de grootste collectieve inzendingen uit Veneto, Piemonte en Toscane. Naast de best verkopende Italiaanse bedrijven zoals Zonin, Botter Vini en Fratelli Martini, zullen vele toonaangevende producenten aanwezig zijn. Daartoe behoren Castello di Ama uit Toscane, Elena Walch uit Zuid-Tirol en Elio Altare uit Piemonte.

De hallen 9 tot en met 11 zullen in handen zijn van de Franse wijnindustrie. Alle wijnproducerende regio’s zullen aan bod komen, evenals grote namen zoals Castel Frère, Albert Bichot, Bernard Magrez, Dourthe, Paul Mas of Gèrard Bertrand. Het aanbod voor francofielen wordt vervolledigd door de Champagne Lounge. Op ProWein 2022 zullen zo’n 200 producenten zich hier presenteren en een uitgebreid overzicht geven van de edele mousserende wijnen uit de Champagne.

Alle relevante Duitse wijngebieden zullen worden gepresenteerd in de hallen 1, 4 en 5. Er worden ongeveer 800 exposanten uit Duitsland verwacht, waaronder Dreissigacker, Schneider, Hensel, Weil Herres Layat, Schlumberger en Weinkontor Freund. Ook de biologische sector zal aanwezig zijn, met internationale biologische verenigingen en bijzondere exposanten zoals het landgoed Can Axartell. Ook de biologische verenigingen Ecovin, Bioland, Demeter en Biodyvin zullen deelnemen. 45 wijnbouwers uit heel Europa, waaronder Italië, Griekenland, Frankrijk en Spanje, hebben zich ingeschreven voor de populaire speciale tentoonstelling “Organic World”.

Wijnland Oostenrijk heeft een onderkomen gevonden in hal 5 van de volgende ProWein, Portugal in hal 13 en Spanje in de hallen 13 en 14. Hal 12 zal volledig gewijd zijn aan overzeese producenten, waaronder het Wijninstituut van Californië, Wijnen uit Chili en Wijnen uit Argentinië. In Hal 11 ligt de nadruk op sterke drank.

In hal 7.0, op de trendbeurs “same but different”, kunnen de vakbezoekers net als de vorige jaren in een stijlvolle sfeer nieuwe ambachtelijke dranken ontdekken en verkennen. Ongeveer 120 exposanten zullen deelnemen aan ProWein 2022. Er zal onder meer gin, whisky, rum en mezcal worden aangeboden.

Ticketshop gaat half december online

Op www.prowein.com kunnen vakbezoekers al een eerste indruk krijgen van het productassortiment op de ProWein van 27 tot 29 maart 2022. De voorbereidingen – inclusief de zaalplanning – zijn in volle gang. Half december zal ook de ticketshop online gaan; hier kunnen vakbezoekers hun dagkaart kopen (kosten: 50 euro). Zoals gebruikelijk is ProWein geopend van zondag tot en met dinsdag, elke dag van 9 tot 18 uur.