De eigenaren van het door Michelin met een ster bekroonde restaurant Eden in Valkenswaard zoeken naar bijzondere smaken en specifieke eigenschappen, en hechten veel waarde aan duurzaam ondernemen. Beter zelf maken dan van ver halen. Op de menukaart staan inmiddels bieren, een frisdrank en ijs uit eigen koker.
‘We zijn gek op smaken die én nergens te koop zijn én passen binnen onze ambities als het aankomt op duurzaamheid’, vertelt Robin Groos, naast mede-eigenaar ook gastheer en sommelier. ‘Daarom maken we het graag zelf. Op die manier is het eindresultaat precies zoals we het willen, al gaat alles natuurlijk niet altijd in één keer goed, halen we er extra voldoening uit en hebben we geen food miles.’
Producten zelf maken, past bij de visie die de twee hebben met hun restaurant in Valkenswaard. Chef en mede-eigenaar Herman Cooijmans wil spannend en onvoorspelbaar koken, en dus zoekt hij voortdurend naar smaken en combinaties die nergens anders te vinden zijn. Volgens Michelin slaagt hij hier goed in, want restaurant Eden kreeg amper een jaar na de opening al een ster.
Wie binnenkort komt dineren in Valkenswaard en in is voor bier, kan bij Eden genieten van een heus bierarrangement met daarin een pilsener en speciaal bier naar eigen recept. Cooijmans daarover: ‘Afgelopen jaar zijn we ons gaan verdiepen in vergisting en brouwen, en hieruit zijn de eerste recepten ontstaan.’
In het menu verder een eigen shrub. Dat is een drankje op basis van azijn, suiker, water en fruit dat ervoor zorgt dat alle smaken in je mond worden geneutraliseerd en je als gast optimaal geniet van het hoofdgerecht.
Op een wiskundige manier ijs maken : De ambities van de ondernemers hebben ertoe geleid dat Cooijmans een tool heeft ontwikkeld waarmee hij zelf ijs kan maken. Door op moleculair niveau eigenschappen te onderzoeken en er wiskundige formules op los te laten, heeft hij dat proces volledig kunnen automatiseren. En daardoor kan hij nu ijs maken van bijvoorbeeld koolraap en moerbei. Vegan en low carb zijn ook mogelijk.
Restaurant Eden opende de deuren in april 2019. De naam is afgeleid van Garden of Eden of Hof van Eden, dat staat voor weelderigheid en een luxueus leven. Eigenaren zijn Herman Cooijmans en Robin Groos. Cooijmans staat in de keuken, Groos is gastheer en verzorgt de wijnen.
Amper een jaar na hun start beoordeelde Michelin de eetgelegenheid met een ster. Restaurant Eden heeft verder 15 punten Gault&Millau en staat op positie 67 in de top 100 van Lekker.
Beiden hebben een lang verleden bij Hostellerie Vangaelen in Heeze. Herman Cooijmans stond verder in de keuken van Juliana, op het moment dat dit restaurant een Bib Gourmand van Michelin ontving, en op het cv van Robin Groos staat ook Sabero in Roermond.
Restaurant Eden – Eindhovenseweg 115 – 5552 AA Valkenswaard
Tel 31 40-844 6193 – www.restaurant-eden.nl