Restaurant Loungeatude – Louvain-la-Neuve

In de naam van het restaurant zit de diversiteit die het restaurant wil uitstralen, mooi verweven, ‘Lounge’ staat voor de onthaalruimte en prettig salon met open haard, ‘eat’ voor de smaakvolle en aromatische gerechten en de leuke creatieve creaties en ‘etude’ voor de BAB’L event- en vergaderruimte en de catering die in 2010 werd toegevoegd. Sinds de opening in 2005 speelde Paul reeds met de gedachte om de grote ruimte onder het restaurant een specifieke rol toe te bedelen. De aanwezigheid van meerdere semi-industriële vestigingen in de nabijheid van de universiteitsstad gaf uiteindelijk de doorslag.

Oprichter Paul Van Haver was en is in eerste instantie een bedrijfsleider die o.m. enkele attractieparken zoals Bellewaerde en Plopsaland uitbouwde en hierdoor met de brouwerij Moortgat in aanraking kwam. Tussen pot en pint werd gepalaverd over een oude leegstaande hoeve, La Ferme du Biéreau in Louvain-la-Neuve waarvoor geen gepaste bestemming werd gevonden. Na enig studiewerk ontdekte Paul dat de universiteitsstad geen ‘deftig’ restaurant bezat ondanks het feit dat ouders die hun zonen of dochters bezoeken eigenlijk uitkijken naar een restaurant’ dat wel een ‘fast-food-unit’ en anderzijds bleven ook de vele semi-industriële bedrijven, op hun honger zitten.

Paul was van mening dat een restaurant best in de hoeve kon ingeplant al moest dit duidelijk verschillend zijn van de traditionele eetgelegenheden. De nieuwe unit moest een knooppunt vormen waar meerdere activiteiten elkaar bestuiven. De opdracht was dan ook duidelijk, een restaurant met lekker eten, een ontspannende ruimte, een ontmoetingspunt dat uitpuilde van gezelligheid. Het resultaat is verbluffend, een leuk salon met mooi rode tinten langzaam overvloeit in mauve accenten, een open haard, life muziek met piano, een bibliotheek en gezellige makkelijke zetels. In het aanpalend restaurant worden de tafels rond het haardvuur geschaard  wat voor een ongemeen gezellig cachet zorgt, maar zijn er eveneens tafeltjes in een figuurlijk private ruimte, ideaal voor contactbesprekingen en meer intieme momenten. Als extra ontvangt Loungeatude ook de BRA voor up-to-date besprekingen en overleg.

Bruno Gosset, gastheer en begeleider van de klanten, is een all-rounder met een bijzonder rijke wijnkennis en kan als sommelier de klanten ideale pairing-combinaties of speciale wijnen aanraden. Het samenspel van deze drie tenoren verrijkt de traditionele kaart die een grote diversiteit aanbiedt. Grote klassiekers zijn de algemene leidraad, maar onverwachte creaties gekoppeld aan subtiele smaakaccenten en delicate decoraties, brengen de smaakpapillen in een aangename extase.

Het gastronomisch palet wordt uitgebouwd door David Ledent die in 2015 werd aangetrokken om het assortiment desserts uit te bouwen rekening houdende met zijn extra vorming als patissier. Bovendien kreeg hij de opdracht om een aantal vernieuwende en frisse accenten in de kaart te integreren. Sedert enkele maanden is hij ook hoofd-kok en introduceerde o.m. een menu Chrono gourmand, een menu Inspirations en een vegetarisch menu.

Met het menu Chrono, geserveerd in maximum 1 uur, is het de bedoeling de fijnproevers uit de omliggende bedrijven en medewerkers van de universiteit binnen een beperkte tijdspanne, gastronomisch op en top te verwennen. Vanzelfsprekend is het ook voor de alledaagse fijnproever toegankelijk. Blijkbaar een succesformule vermits het zowel  ’s middags als ’s avonds wordt aangeboden, reserveren hiervoor is evenwel noodzakelijk. Bovendien wijzigt dit menu dagelijks. Het vegetarisch menu zorgt ervoor dat ook de vegetariërs van een leuk, culinair hoogstaand en verzorgd menu kunnen genieten.

Vanzelfsprekend bieden het menu Inspirations en het degustatiemenu enkele persoonlijke accenten van de nieuwe chef. Hij heeft enkele klassiekers hertekend en zorgt ervoor dat niet alleen de smaakpapillen maar ook het oog optimaal worden verwend. Deze menu’s wijzigen elke maand zodat seizoenproducten optimaal aan bod komen.

Bij het aperitief kregen we een leuk en smeuïg hapje van wildpastei en een succulente mousse van selderij. Decoratieve voltreffers als openers die de smaakpapillen voorbereidden op een smaakfestival. Als voorgerecht enerzijds sint-jacobsvruchten en anderzijds een carpaccio van tartaar van hert. De mooi aangebakken sint-jacobsvruchten genoten volop van hun garnituur van schorseneren en heerlijke sausje van mandarines. Het duo van hert, leuke decoratieve partjes van carpaccio en mooi met de hand gesneden tartaar van hert, was vergezeld van een pittige, ijskoude sorbet van pistache en crumble van kastanjes. Niet alleen decoratief maar ook een succulent smaakpalet tot jolijt van onze smaakpapillen.

Als hoofdgerecht opteerden we voor een huiscreatie van fazant en een winterse hoevekip. De hoevekip met aardappelgarnituur en leuke crest stekjes in een romig sausje met extra perzik en enkel winterse accentjes was heerlijk. De leuke filets van fazant rustten op een bedje van mini-witloof en kregen en smeuïge ganzenlever als extra smaakmaker. Vergezeld van pastinaak die als vergeten groente hier een prachtig garnituur vormt en mooi gebakken kastanjes met fijne takjes crest, een romig succulent sausje, een super lekkere bereiding. De surprise als afsluiter vormde een leuk slotakkoord.

Het wijnakkoord uitgetekend door  Bruno Gosset was erg gevarieerd. De licht zoete Elzasser Kuehn bij het voorgerecht, veranderde in een statige rode Abruzzo en een iets ruwere maar karaktervolle rode Duoro bij het hoofdgerecht. Een perfecte pairing die de vele mogelijkheden van moderne en traditionele wijnen optimaliseert.

Restaurant Loungeatude – Avenue de l’Espinette – 1348 Louvain-la-Neuve

Tel 010- 45 64 62 – www.loungeatude.be

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol complex met lounge, salon en restaurant

aantrekkelijke kaart met seizoenbereidingen

subtiele en delicate bereidingen

decoratieve kunstwerkjes

leuke wijnkaart

attentievolle bediening

GaultMillau:  vermeld

Delta:             rustige trendy ruimte

lounge sfeer met kwalitatieve gerechten

culinaire pareltjes

ideaal voor werkvergaderingen

business after business