Ribera 5 : Trilogie Cepa 21 – Altos del Terral – Gallego Zapatero

Cepa21

Bijna 20 jaar geleden startten José Moro en broers en zussen, de derde generatie van de familiale wijnkelder Emilio Moro, een ambitieus project dat de basis zou leggen voor de moderne wijnbouw in Ribera del Duero. Oorspronkelijk was het doel van de Cepa 21 om, met als hoofdbestanddeel tempranillo-druiven, wijnen te produceren die gebaseerd waren op de wijntraditie en het eigen terroir van de regio, maar volgens moderne nieuwe trends. Al met al zijn het pure rassenwijnen voor consumenten uit de eenentwintigste eeuw.

Cepa 21 is geboren met de missie om gebruik te maken van de kennis van drie generaties om harmonieuze en uitstekende wijnen van een unieke persoonlijkheid te creëren. Cepa 21 heeft een duidelijke visie: hun wijnen positioneren als een wereldreferentie door hun kenmerken en de unieke omgeving waarin ze worden geteeld optimaal te benutten.

Op de proeftafel:

Hito 2018:

Gerijpt op Franse eik, in de neus toetsen van rijp rood fruit met subtiele hints van cacao. In de mond fris en fruitig met leuke tannines en delicate accenten van tabak.

Resalso 2018:

Afkomstig van nog jonge wijnranken, gemiddeld 12 jaar geplant op klei, rijpt op derdejaars Franse eik. Complex aroma’s ondanks zijn jeugd, fruitige afdronk

Cepa 21 2016 – 14.5% alc vol

Donkerrode kleur en plakkerig in het glas, aroma’s van zwart en rood fruit, ietwat vranke aanzet die snel overgaat in fruitige toetsen, zachte tannines

Emilo Moro 2017 – 14.5% alc vol

Mooie aroma’s van rijp rood fruit, productie van 40.000l, in de mond volrond met hints van kreupelhout en cacao, subtiel kruidige accenten

Malleolus 2017

Afkomstig van wijnranken tussen 25 en 75 jaar in open veld en nabij kreupelhout, rijpt 14 maand in Franse eiken vaten van 500l. Beperkte productie. Mooie fruitige aroma’s in de neus, in de mond volrond en stevig met leuke complexiteit maar tevens leuk elegant.

Malabrio 2015

Speciale wijn met verrassend fruitige aroma’s in de neus, rijpt 18 tot 20 maand in Franse eik. In de mond karaktervolle aanzet, bespeelt het ganse smaakpalet, hints van cacao, tabak en kreupelhout. Zachte tannines, mooie complexiteit.

Horejo 2015:

Wijngaard met zicht op zee, sappen rijpen 20 maand op Franse eik. In de neus complexe aroma’s van rijp rood en zwart fruit. Geeft in de mond een aangename aanzet met fruitige toetsen en hints van cacao en tabak, behoudt complexiteit en elegantie. Mooie wijn die nog rustig mag ouderen.

Valderamirra 2015

Mooie purperrode kleur na 18 à 20 maanden rijping op Franse eik. In de neus volle aroma’ s van wild rood fruit. Volrond in de mond met fruitige toetsen en licht bittere en kruidige hints.

Janchomartin 2015

Donkerrode kleur met purperen hints; In de neus mooie ontluikende aroma’s van rood fruit met hints van chocolade en cacao, aangename aanzet met subtiele hints van hout en accenten van cacao en tabak, zachte tannines, lange afdronk met rijke complexiteit.

Altos del Terral werd in 2008 opgericht door Palo Casas en produceert momenteel zowat 30.000 flessen per jaar, een kleinschalig project waarbij we uitermate alle aandacht aan de kwaliteit van de wijn kunnen voorbehouden, aldus de oprichter. Ook is er volgens hem ruime attentie voor de vegetatie in de wijngaard waarbij de wijnranken alle prioriteit meekrijgen.

Op de proeftafel:

Crianza Altos del Terral 2016 – 14% alc vol

Meer dan 40 jaar oude wijnraken geteeld op een hoogte van 820m met 2200 ranken per ha en opbrengst van zowat 5000kg/ha. Manuele oogst in boxen van 16kg met selectie van de beste trossen aan de chai.

Stevig rode kleur, ietwat plakkerig in het glas. In de neus mooie fruitige aroma’s door rijping van 18 maand in Franse eik, rijping die op fles verdergaat. In de mond leuke fruitige toetsen en aangename afdronk

Ti Altos del Terral 2016 – 14% alc vol

Geteeld op een hoogte van 850 m van ranken van om en bij de 60 jaar, 2000 ranken per ha en opbrengst van 3000kg/ha. Manuele oogst in boxen van 16kg.

Kersenrode kleur, in de neus boordevol fruitige aroma’s. Volle aanzet in de mond met fruitige hints en subtiele toetsen van chocolade en tabak, duidelijk een eigen stijl van de wijnbouwer, Toch leuke elegante afdronk, na rijping van 16 maand op Franse eik en twee jaar narijping op fles.

Cuvée Julia Altos del Terral 2015 – 14.5% alc vol

Wijn afkomstig van meer dan 90 jaar oude ranken, 2500 planten/ha, beperkte opbrengst van 1500 kg/ha met manuele oogst in boxen van 16kg. Productie zowat 1000 flessen/jaar

Leuke fruitige aroma’s in de neus, volrond en complex in de mond, elegante afdronk

Gallego Zapatero is een familiaal wijnhuis in Anguix in het oude historische hart van de Ribera De wijngaarden bieden een leuk overzicht van de diverse terroirs die in Ruedo aanwezig zijn, diversiteit die door de familie wordt aangewend om elke mooie wijnen te produceren De wijnproductie gebeurt onder de benaming Yotuel en omvat naast jonge, stevige en toegankelijke wijnen ook speciale cuvées met beperkte productie afkomstig van kleinere percelen die zorgen voor erg kwalitatieve eindproducten

Op de proeftafel:

Yotuel Finca Camina Viejo 2013 – 14% alc vol

Een 100% Tinta del Pais wijn, manueel geteeld en rijping van 12 maand in Franse eik. Wijn met mooie rode kleur en aangename fruitige toetsen in de neus. Mooie aanzet in de mond, karaktervol, met levendige fruitige accenten, subtiele tannines, complex maar toch elegant.

Yotuel Finca de Valdepalacios 2012 – 14.5%alc vol

Druiven afkomst van een wijngaard van 1 ha waarvan de ranken nagenoeg 80 jaar oud zijn, maar toch nog een productie leveren van ruim 3500 kg. De rijping neemt 14 maand in beslag en vindt plaats in nieuwe Franse eiken vaten waarin ook de malolactische fermentatie plaatsvond.

Wijn met een mooie vaste kleur en veelvuldige fruitige aroma’s in de neus. Gezellige aanzet in de mond met zachte tannines en hints van rijp rood fruit doorweven van kreupelhout en subtiele toetsen van tabak en koffie. Mooie afdronk.

Yotuel Finca San Miguel 2011 – 14.5% alc vol

Afkomstig van een perceel van 0.65ha dat in 1925 werd aangeplant Manuele oogst en rijping van de sappen gedurende 14 maand in Franse eik. Mooie frisse fruitige aroma’s in de neus, in de mond karaktervol met grote finesse, subtiele hints van kreupelhout en cacao, elegante afdronk.