Ribera 6 : Uitgebalanceerde terroirs

Toeren in Ribera del Duero blijft aangenaam en verrassend. Menig wijnbouwer neemt je dolgraag mee voor een tochtje doorheen de wijngaarden dat slechts ‘enkele’ minuten in beslag neemt, maar steevast uitloopt in een ontdekkingstochtje van een uurtje. Telkenmale sta je verwonderd voor de diversiteit in de wijngaarden met tal van zorgvuldig en millimeter juiste aanplantingen die afgewisseld worden met de oudere wijngaarden. Hier blijven de oude majestueuze wijnstokken het decor bepalen, met enige trots tonen zij hun stevige structuur en vruchtbare knoetsen. Meer dan eens vraag je je af welke aanplantingen het meeste aandacht meekrijgen. Het geheim van de wijnbouw in de Ribera del Duero is ongetwijfeld de vaststelling dat beide types aanplantingen met dezelfde passie en gedrevenheid worden onderhouden wat globaal zorgt voor een gezellig en lekker eindproduct, waarvoor de belangstelling wereldwijd groeit.

Bodegas Hermanos Sastre, S.L. is opgericht in 1992, het moment waarop de familie Sastre besloot een kleine wijnmakerij, 23ha, op te richten om hun wijn te maken. Sindsdien werden de wijngaarden verder uitgebouwd, evenwel met het in stand houden van de traditionele manier van wijnbouw en wijnproductie met het grootste respect voor het terroir.

De filosofie van het wijnhuis Hermanos Sastre blijft voor Jesus Maria Sastre Gomez, directeur, het ontwikkelen van een beperkte productie met onbeperkte zorg. Dit betekent respect voor de bodem en onderhouden van een traditioneel gewas, zonder toevoeging van minerale meststoffen, herbiciden of insecticiden, facet dat de persoonlijkheid en kwaliteit van hun wijnen bepaalt. Een karakter geboren uit het land van de Horra en zijn oude wijngaarden, dat de smaak en het plezier van elk oogstjaar biedt: rijkdom, dichtheid, zoetheid, elegantie, ras, zuiverheid en frisheid.

De wijngaard in La Horra is een typisch voorbeeld; gelegen op een hoogte van 800 tot 840 meter boven de zeespiegel, in kleine heuvels die gericht zijn op de stroomgebieden van de rivieren de Duero en de Gromejón, die de warme zomertemperaturen concentreren en de bodem op natuurlijke wijze door de helling doen rijpen. Dit alles mede door de perfect uitgebalanceerde samenstelling (kalksteen/zand) van de bodem.

Op de proeftafel:

Roble 2018 – 14% alc vol

Een 100% Tempranillo die 7 maand rijpt in Franse eik. In de neus leuke fruitige accenten die in de mond worden aangevuld met fijne tannines en toetsen van overrijp fruit. Leuke jonge maar zeer makkelijk drinkbare wijn met beperkte bewaarcapaciteit.

Crianza 2016 – 14.5% alc vol

100% Tempranillo gerijpt op eik met 70% nieuwe Franse eik wat voor een leuk accentje zorgt. In de neus fruitige aroma’s van wild rood en zwart fruit met subtiele kruidige toetsen. Mooie aanzet in de mond, fruitig op het middenpalet met delicate hints van cacao en chocolade, aangename zachte tannines

Pago Santa Cruz 2016 – 14.5% alc vol

100% Tempranillo geteeld op een geselecteerd perceel met rijke ondergrond met opbrengst van 3000kg/ha en jaarproductie van 10.000 flessen. Donkerrode kleur met violetkleurige glinsteringen en rijping van 10 maand op nieuwe Amerikaanse eik. In de neus frisse en fruitige aroma’s gemengd met licht kruidige hints. In de mond een stevige en complexe aanzet, het fruitige karakter wordt subtiel gemengd met kruidige accenten met gezellige hints van zoethout, wilde pruimen en tabak. Lange aangename maar ietwat speciale afdronk, mooie wijn.

Regina Violes 2014 – 14.5% alc vol

Wijnen afkomstig van een meer dan 90 jaar oude wijngaard die volgens traditionele manier worden aangemaakt en rijpen op 100% Franse eik. Hierdoor wordt een wijn verkregen die deels aan de Bourgogne, deels aan de Bordeauxregio doet denken. In de neus gezellige en aangename aroma’s van rood fruit met subtiele kruidige hints. In de mond volronde en fijne aanzet, delicate vettigheid maar wijn met grote finesse en subtiele tannines. Leuke complexiteit die uitmondt in een zeer elegante en lange afdronk.

Pesus 2015 – 14% alc vol

Wijn afkomstig van 3 percelen, samen zowat 2.5 ha met een maximale productie van 2500 flessen. Deze percelen werden net na de phyloxera in 1907 aangeplant. Assemblage van 85% Tempranillo en 15% mix van Cabernet Sauvignon en Merlot.

Wijn rijpt op 100% Franse eik en biedt in de neus zeer fruitige en aangename aroma’s. Stevige en volronde aanzet in de mond, subtiele hints van kreupelhout temidden de weelderige fruitige toetsen. Zeer lekkere wijn met mooie lange afdronk.

Het wijnhuis PRADOREY Finca Real Sitio de Ventosilla heeft 520 hectare wijngaarden in eigendom, gelegen op een gemiddelde hoogte van 810m. Het zorgt voor een selectie van de beste druiven van de betere kwalitatieve percelen in de 8 wijngaarden van het landgoed en telt een opbrengst van 3.000 kg/ha. De aanplantingen bestaan hoofdzakelijk uit 95% Tempranillo, aangevuld met 3% Cabernet Sauvignon en 2% Merlot. Voor de rijping gebruikt men zowel Franse eiken vaten als eiken vaten van Nevers.

Op de proeftafel:

Rosado 2018 – 14% alc vol

Mooie zalmkleurige wijn die in de neus heel wat fruitige aroma’s losweekt met toetsen van caramel en chocolade. In de mond behoorlijk fris en fruitig met zeer fijne tannines door zijn 3 maanden rijping op hout, subtiele rokerige toetsen. Past perfect bij fast food en BBQ.

Pradorey Crianza 2016 – 14.5% alc vol

Assemblage van 93% Tempranillo en 7% Merlot, meestal druiven afkomstig uit de regio Valdelayegua. Hints van wilde bloemen en wild rood fruit in de neus, zachte tannines, rijpt voor 60% op Franse en 40% Amerikaanse eik. Mooi evenwichtig smaakpalet met subtiele accenten van cacao, kreupelhout en tabak.

Pradorey La Mina 2015 – 14% alc vol

Assenblage van 95% Tempranillo, 3% Cabernet Sauvignon en 2% Merlot, rijpt 18 maand op Franse eik en 8 maand op fles, wordt enkel tijdens de betere wijnjaren geproduceerd. Dieprode kleur en mooi plakkerig in het glas. In de neus mooie toetsen van rijp rood fruit gemengd met subtiele zoettoetsen. Mooie aanzet en evenwichtig in de mond, aangename fruittoetsen en subtiele hints van chocolade en cacao.

Pradorey Elite 2015 – 14.5% alc vol

Mooie donkerrode kleur opgefrist met leuke purpuren reflecties. De fruitige accenten in de neus worden doorspekt met subtiele kruidige toetsen. In de mond een volronde aanzet, mooi fruitig en zachte tannines, krijgt enkele persoonlijke accenten van de wijnmaker mee. Gezellige en aangename afdronk.

Dominio del Aguila is een familie wijnmakerij gevestigd in La Aguilera, een klein dorpje in Ribera del Duero en wordt gerund door het echtpaar Jorge Monzón en Isabel Rodero, wijnbouwer en architect. De grootste troef van het domein is de wijngaard, zowat 30 hectare zeer oude wijnstokken, meestal in de biologische landbouw, met uitzondering van 5 extra hectare relatief jonge (minder dan 50 jaar). Zij zijn bovendien al meer dan 10 jaar ook druivenleveranciers van enkele van de belangrijkste wijnmakerijen in de regio.

Door al die jaren heen hebben ze zich toegelegd op het herstel van de familiale wijngaarden en verzamelden een zeer hoog kwalitatief wijnstokpatrimonium, een echte Grand Crus…. waar de ‘tempranillo’ de echte hoofdrolspeler is, die op een zeer vriendelijke manier gekoppeld wordt met andere variëteiten zoals ‘blanca del país’, ‘bobal’, ‘garnacha’, ‘albillo’, ‘tempranillo gris’, etc..

Ze beschikken over een traditionele wijnmakerij uit de XVII eeuw en zes gerestaureerde kelders/ondergrondse galerijen uit de XV eeuw, fysiek met elkaar verbonden, galerijen waar we betonnen tanks en eiken vaten met wijnen vinden. Als aanvulling op de wijnmakerij hebben ze in Milagros een microbrouwerij opgericht. Daar brouwen ze ‘MILAGRITOS’, een bier van hoge kwaliteit met een geweldige smaak met volledig natuurlijke ingrediënten (natuurlijk bronwater, gemoute gerst voor een deel van het eigen terroir, lokale hop, zonder kunstmatige toevoegingen dit volgens traditionele processen.

Op de proeftafel:

Picaro del Aguila – Claret 2012 – 14% alc vol

Assemblage van voornamelijk Tempranillo met Blanca del Pais, Garnache en Bobal, rijping van 20 maand op eikenhouten vaten. Leuke frisse en fruitige aroma’s in de neus, in de mond aangevuld met vluchtige accenten van zeer rijp rood fruit, enkele zoete toetsen van karamel en cacao. Frisse gezellige afdronk.

Dominio del Aguila – Reserva – 2010 – 15% alc vol

Assemblage van Tempranillo, Blanca del país, Garnacha en Bobal, rijping 35 maand op Franse eik. Mooie rode kleur met violetkleurige glinsteringen. In de neus mooie aroma’s met duidelijke hints van wild zwart fruit. In de mond behoudt de wijn zijn fruitig karakter dat wordt aangevuld met zachte tannines en mooie afdronk.

Picaro del Aguila 2012 – rood – 13% alc vol

Eveneens een assemblage van Tempranillo met Bobal, Garnacha en Blanca del Pais en rijping van 19 maanden op eikenhouten vaten, deels in beton. Net als de vorige wijnen ook hier een beperkte productie, naast de traditionele 75Cl fles ook hier productie van magnums, 3- en 6 liter flessen.

Weelderige fruitige aroma’s in de neus. Volronde aanzet in de mond met milde en zachte tannines, fruitig middenpalet en subtiele toetsen van kreupelhout, cacao en tabak met gezellige afdronk.