Ribera7 Perez Pascual, ongekroonde leader

Wijnhuis Perez Pascual werd in 1980 opgericht door de broers Benjamin, Manual en Adolfo Perez Pascual die van hun vader de liefde erfden voor de wijngaarden, de natuur en zijn passie voor wijn. Het is ondertussen uitgegroeid tot een modern en high tech wijnbedrijf dat furore maakte met de Viña Pedrosa, maar vooral uitgroeide tot een onbetwistbare leader in de Ribera del Duero. Het telt zowat 135 ha wijngaarden, meer dan 90% aanplantingen van Tempranillo, de andere druif is de Cabernet Sauvignon, en is producent van 4 belangrijke merken: Cepa Gavilan, Finca de Naville, Vina Perdosa en Perez Pascual- gran selecio.

Hoewel het wijnhuis jaarlijks ruim 500.000 uitsluitend rode flessen wijn produceert is het nog steeds een familiaal bedrijf, waarbij de karakteriële structuur en de elegantie aldus Juan de la Vega Meiland, managing director, een belangrijke rol speelt. Dit alles mondt uit in grote finesse, leuke bewaarwijnen met uitgesproken elegantie. Het bedrijf gaat ervan uit dat de wijnen in de wijngarden worden gemaakt zodat deze een duidelijke zorg meekrijgen. Een andere eigenheid van het huis is het feit dat de wijnen nagenoeg elke zes maand in schoongemaakte eiken vaten worden ondergebracht, ze wisselen hierbij van Franse naar Amerikaanse eik en ook in de omgekeerde volgorde.

Op de proeftafel:

Gavilan Crianza 2016:

Een 100% Tempranillo van relatief jonge wijnstokken die 6 maand rijpt op Franse eik en 6 maand op Amerikaanse eik. Overrijpe druiven worden uit de selectie gebannen. Mooie kleur en fruitige neus. In de mond worden de smaakpapillen trouwens verrast met heerlijke toetsen van mooi rijp rood fruit.

Vina Pedrosa Crianza 2016

Afkomstig van wijngaarden aangeplant in de periode 1980-1990. Druiven krijgen na een lange maceratie een rijping mee van 18 maand op eik, waarvan 1/3 nieuwe vaten. In de neus leuke aroma’s van zwart fruit. In de mond een volronde aanzet, kataktervol, hier duiken ook delicate toetsen van rood fruit op met subtiele hints van cacao en kreupelhout. Elegante afdronk.

Vina Pedrosa La Navilla Reserva 2015.

100% Tempranillo afkomstig van meer dan 40 jaar oude wijnranken die 18 maand rijpt op Franse eik. Mooie aromatische toetsen in de neus, in de mond fris en zeer toegankelijk, fruitige toetsen bespelen het middenpalet. Lekker en elegant.

Vina Pedrosa – Reserva 2015

Druiven zijn afkomstig uit oudere wijngaarden met een opbrengst van 3500 à 4000 kg/ha met een rijping van 24 maand waarvan 12 of Franse en 12 op Amerikaanse eik. Diepe donkerrode kleur met leuke fruitige hints, typische reserva-wijn. Mooie volronde aanzet in de mond. Lange fruitige afdronk van een beslist veredelde wijn.

Vina Pedrose Gran reserva 2012:

Assemblage van 92% tempranillo en 8% Cabernet Sauvignon. Uitstekende blend met leuke fruitige accenten, mooie kleur en gezellige afdronk.

Perez Pascual 2010 & 2009 – Gran reserva – 14.5% alc vol

Druiven van oudere wijngaarden met opbrengst van 2500 kg/ha. Donkerrode kleur met purperen glinsteringen. Frisse maar vooral fruitige toetsen in de neus, openbaring in de mond met fruitige en subtiel kruidige hints, betovert het volledige smaakpalet, wellust voor de smaakpapillen die lang nagenieten van de fruitige afdronk en de rijke elegantie die de wijn uitstraalt. De Perez pascual 2009 biedt zo mogelijk een nog groter genot en betovert ongetwijfeld elke wijnliefhebber.

Cruz de Alba is voor oenoloog en eigenaar Sergio Avila een manier van leven en een middel om via de wijn zijn gevoelens te uiten. Zijn passionele werkzaamheden in de chai en in de wijngaard zijn daarbij gebaseerd op observatie, zijn relatie met de natuur met respect voor een natuurlijke levenscyclus. De druiven zijn afkomstig van percelen in Finca Los Hoyales met pragmatische selectie van de beste trossen. Manuele oogst met respect voor de biodynamische kalender waarbij zelfs de stand van de maan belangrijk is om het juiste oogstmoment te bepalen.

Op de proeftafel:

Cruz de Alba 2017

Mooie kleur, o.m. dankzij een bodemverrijking om perfecte druiven te bekomen. Leuke fruitige aroma’s in de neus. Aangename aanzet in de mond met subtiele hints van cacao en praline, delicate tannines, lange afdronk.

Cruz de Alba – Finca Los Hoyales 2014

100% Tempranillo, 22 maand gerijpt op eik. Subtiele en complexe neus met toetsen van zwart fruit, licht kruidige aroma’s. Gestructureerde volle aanzet, licht vettig met fijne geroosterde accenten. Subtiele hints van balsamico die harmonieus samenvloeien met zachte tannines. Lange karaktervolle afdronk.

Cruz de Alba – Reserva 2013 – 14.5% alc vol

100% Tempranillo. Purperrode kleur met kersenrode glinsteringen. In de neus elegante aroma’s met hints van balsamico te midden de rijke fruitige accenten. Krachtige aanzet in de mond met leuke aciditeit die overgaat in evenwichtige fruitige toetsen, subtiele hints van tabak en zijdeachtige tannines, mooie lange afdronk.

Pago de Carraovejas is een figuurlijk nieuwe wijn die vanaf de jaargang 2016, op de markt sinds oktober 2018, de benamingen Reserva en Crianza heeft geschrapt. De Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot wijnstokken van dit wijnhuis zijn verspreid over verschillende hellingen van Vallei van Carraovejas gelegen in een wildernis op een hoogte van ruim 900 meter. De wijngaarden zijn geplant op tertiaire grond. Op het oppervlak komen leemachtige kalksteen tevoorschijn, met de aanwezigheid van klei, zandsteen en gips met de karakteristieke witte tint. Het is een sobere bodem, die de wijnstokken onderwerpt aan een poging om zelf de opbrengst te beheersen en het beste van zichzelf te geven.

De Pago de Carraovejas is voor David Villa Fruela Orduña een haast bordeaux aandoende wijn en is onvergelijkbaar met andere Ribera del Duero’s. Het is principieel een blend van: 90% Tempranillo, 6% Cabernet Sauvignon en 4% Merlot al kunnen afhankelijk van het wijnjaar de percentages van deze laatste druivensoorten lichtjes wijzigen.

Op de proeftafel:

Pago de Carraovejas 2017

Assemblage van 94% Tempranillo, 4% Cabernet Sauvignon en 2% Merlot. Leuke donkerrode kleur met weelderige fruitig boeket in de neus. In de mond een complexe karaktervollle aanzet gemengd met subtiele hints van ceder en Aziatische kruiden. In de mond toont deze complexiteit accenten van bramen en viooltjes. Leuke afdronk.

Cuesta de los Liebres 2015

100% Tempranillo met aromatische aroma’s in de neus. Ietwat vranke aanzet in de mond die spoedig worden verdrongen door zachte tannine gemengd met toetsen van vanille en kreupelhout wat uitmondt in een toch elegante en evenwichtige afdronk met zijdeachtige textuur.