Savoiewijnen 6 – Domaine La Combe des GranD’Vignes

CHIGNIN BERGERON Exception 2019 – Denis & Didier Berthollier

AOC Savoie wijn van een domein in omschakeling naar biologische landbouw. Een 100% Roussane, plaatselijk “Bergeron” genoemd

Het terroir bestaat uit steenslag van klei-kalkachtige aard met een sterke kalkcomponent. Zuid, zuidwest gerichte percelen met steile hellingen in zuidelijke deel van de Savoyarde.

De helft van de wijngaard wordt gesnoeid in goblet op palen en de andere helft in guyot op draden en palen. Geen chemische onkruidverdelgers meer sinds 2011. Deze variëteit is in omschakeling naar biologische landbouw sinds augustus 2020. 2023 wordt de eerste vintage met AB certificering met het nodige respect van de maanfasen voor al het werk in de wijngaard.

De trossen worden volledig geperst waarna een alcoholische gisting plaatsvindt, 80% in kuipen en 20% in vaten (geen nieuwe vaten) bij 13-17°C. Totaal sulfietgehalte bij het bottelen tussen 25 en 60mg/l. Respect van de maanfasen voor de grote werken in de kelder (rekken, bottelen).

In het glas gele, goudkleurige kleur, mooi glanzend. Krachtige neus van droge abrikoos, honing, witte perzik en exotisch fruit, onderstreept door een kruidige, rokerige noot. In de mond, ruim en krachtig met hints van gedroogde abrikoos, gekonfijt fruit en citrustonen, ondersteund door een mooie vettigheid. Frisheid met een vleugje kruiden kruidige toets geassocieerd met een mooie mineraliteit.

Food pairing : Aperitief met toast. Carpaccio van gerookte rauwe vis. Zalm. Wit vlees en gekookte vis. Vette kazen, geitenkaas en Roquefort. Prijs 15.8€ – Alc vol 13%

Invoerder Maison des Vins Fins & Entrepot du vin

MONDEUSE: Et ma goutte de … 2019

AOC Savoie wijn, 100% Mondeuse een Savoyaardse druivensoort van een domein in omschakeling naar biologische landbouw

De ranken worden aangeplant op lage hellingen met een ondergrond van klei en kalksteen (klei overheersend) en stuwwallen. Zuid en zuid-west blootstelling. Sinds 2011 worden geen chemische onkruidverdelgers meer gebruikt. Ook voor de rode wijnen is er een omschakeling naar biologische landbouw sinds 2017. 2020 is de eerste vintage met AB certificering. Bodemonderhoud door krabben en maaien. Respect voor het evenwicht van de bodem en de plant. Ontknoppen, latwerk, bladverwijdering om de rijping te bevorderen met respect van de maanfasen voor de grote werken in de wijngaard (snoeien, toppen, enz.). De oogst vond plaats tussen half september en half oktober op basis van observatie en het proeven van de bessen en de pitten. Opbrengst: 40 tot 50 hl/ha. Het vervoer van de trossen naar de chai gebeurde in kratten van 350 kg om het pletten te beperken. De  vinificatie startte na het sorteren der bessen , het ontstelen 90 tot 100%, afhankelijk van het oogstjaar en dit zonder toevoeging van gist. Vatting gedurende 10 tot 22 dagen, waarvan 30% in demi-muids met een temperatuur tussen 28 en 33°C. Malolactische gisting na het oversteken. Respect van de maanfasen voor het werk in de kelder. Botteling in september met totaal sulfietgehalte bij het bottelen tussen 20 en 35 mg/l.

In het glas een diep paarse robe met violette hoogtepunten en sprankelende tinten tijdens zijn jeugd. Neus van violet, rood fruit en subtiele hints van peper. Leuke aanzet in de mond met heerlijke toetsen van rood fruit en specerijen ondersteund door de subtiele tanninestructuur. Prijs 13.3€ – Alc vol 13.5%

Gastronomische begeleiding: Pot au feu, rundvlees in saus of gebraden, coq au vin, wild, kaas, Tomme de Savoie.

Invoerder Maison des Vins Fins & Entrepot du vin