Savoiewijnen 7 – Domaine Ravier & Roussette Madame de M…

Apremont 2019 Domaine Ravier

 

Druivensoort: 100% jacquère.

De bodemgesteldheid van Domaine Ravier dat in de gemeente Les Marches ligt is typisch voor de hellingen van het Chartreuse-massief. Het domein is oost en zuidoost gericht. De bodem is meestal bedekt met een dikke laag puin met grote keien en mergel.

De wijnbouw gebeurt volgens een beredeneerde teelt, waarbij één rij van de twee wordt begraasd, de andere rij wordt mechanisch bewerkt. Enkel Guyot snoeien. De percelen met ranken tussen de 10 en 60 jaar oud, worden machinaal geoogst, ze zijn goed voor een gemiddelde opbrengst van 65hl/hectare. Dit betekent een productie van zowat 30.000 flessen per jaar.

Vinificatie: na een zorgvuldige sortering wordt de pers met behulp van de zwaartekracht gevuld. Na het persen wordt de most beschermd tegen lucht en oxidatie door CO2 inertisering. Het druivensap wordt vervolgens gekoeld tot ongeveer 2° gedurende 36 tot 48 uur, en vervolgens bezonken. De alcoholische gisting duurt ongeveer een maand. Zodra de gisting is voltooid, wordt de droesem lichtjes overgepompt (battonage) na verschillende proeverijen. De wijn wordt 3 tot 6 maanden op de droesem gerijpt.

Smaaknotities: lichte kleur, bleekgele tint, groene en parelmoerachtige reflecties, onderstreept door een empirisch karakter waarachter een vleugje brioche schuilgaat, de neus biedt een frisse expressie van citrusfruit waarbij het discreet getioliseerde fruit wordt omzoomd door florale en plantaardige tonen: vuursteen, broodkruim en civet, bergamot, citrusschil, perzik- en bananenpitten, en tijm. In de mond een leuke frisse hint waarbij het gehemelte snel en nauwkeurig aan de frisheid went, nerveuze hints deels aromatisch, deels citroenachtig, deels muntachtig. Het geheel zorgt voor een delicate materie met aangename minerale toetsen bij de gezellige afdronk. Alc vol 11.5%

 

 

ROUSSETTE DE SAVOIE MADAME DE M…

“Zeer elegante wijn, met veel aromatische complexiteit en een zeer mooi evenwicht in de mond. Zuivere Roussette, geconcentreerd, met een goede frisheid.

Appellation : AOP Roussette de Savoie

Druivenras : Altesse – Leeftijd van de wijnstokken : 20 jaar – Opbrengst : 55 hl/ha

Geteeld op een terroir met ondergrond van kleiige leem op een totale oppervlakte van 2.5 ha. Manuele oogst met sortering in de wijngaard.

In de chai krijgen de bessen een traditionele vinificatie in thermogereguleerde roestvrijstalen vaten. Toevoeging van inheemse gisten waardoor een lange gisting plaatsvindt, gevolgd door malolactische gisting (100%). De wijn rijpt nadien deels in 3-wijnvaten en deels in roestvrijstalen tanks gedurende 10 maanden.

Op de proeftafel :

In het glas krijgen we een prachtig briljant en helder gewaad met een gouden tint en groene reflecties.

Neus: de eerste aroma’s verwijzen naar een brioche-achtige benadering, de neus onthult vervolgens een elegante expressie waar het verfijnde fruit wordt vergezeld door florale en kruidige tonen van biscuit, meidoorn, rijpe peer en gekonfijte citrusvruchten, maar ook subtiele hints van gember, groene thee en muskus.

Smaak: zeer intens en precies, de ruime mond biedt een mooi tonisch evenwicht gekenmerkt door concentratie en mineraliteit. Mooie wijn met leuke lange afdronk. Met een ouderingspotentieel van 2 tot 8 jaar. Prijs 15€ – Alc vol 13%

Combinatie van spijs en wijn : meerforel, arctische zalmforel zijn de uitgelezen metgezellen van deze wijn die evenzeer past bij andere visgerechten en zelfs geen schaaldieren schuwt.

Invoerders/verdelers: Maison Leymaire Eghzée, Kevin Thorrout, Blablah wijnbar Charleroi