Say Cheese !

Droge en zoete witte Bordeauxwijnen voor de heerlijkste kaasschotels

 

Het is al lang geen geheim meer dat kaas nog beter tot zijn recht komt in combinatie met een goed gekozen wijn. Samen kunnen ze voor een buitengewone zintuiglijke ervaring zorgen. De droge en zoete witte Bordeauxwijnen passen uitstekend bij allerlei kazen uit binnen- en buitenland. Om je smaakpapillen helemaal te verwennen, kun je kiezen uit 12 AOC’s van droge witte Bordeauxwijnen en 17 AOC’s van zoete witte wijnen. Lijkt je dat nogal ingewikkeld? Wees gerust, met enkele tips wordt het gegarandeerd kinderspel! Meer gestructureerde, krachtige, volle wijnen met een lange aromatische afdronk, zoals een Graves en Pessac-Léognan, matchen het best met sterke kazen. De wijnaroma’s mogen niet onderdoen voor de al even krachtige aroma’s van deze kazen. Levendige en fruitige droge witte wijnen met explosieve aroma’s en een verrassende frisheid, zoals een Bordeaux, Côtes de Bordeaux en Entre-Deux-Mers, gaan vooral heel goed samen met geitenkaas en geperste kazen. Om de krachtige smaak van een blauwschimmelkaas te compenseren, doet de zachtheid van zoete of likoreuze wijn, zoals een Sauternes, Cérons en Sainte-Croix-du-Mont, dan weer wonderen. En zo zijn er een heleboel combinaties mogelijk om uit te proberen. Laat die kaas- en wijnavonden maar komen!

Het prachtige palet van droge witte Bordeauxwijnen

In de wijnstreek Bordeaux werden altijd al witte wijnen gemaakt. Vandaag zetten 1800 wijnbouwers verspreid over de hele wijnstreek deze traditie van witte wijnen voort in Bordeaux. Ze kunnen daarvoor rekenen op 8 witte druivenrassen, maar Sauvignon Blanc en Sémillon zijn veruit de twee meest gebruikte. In 20 jaar heeft de Sauvignon Gris een uitzonderlijke opmars gemaakt, van 3 ha in 2000 naar 500 ha in 2021. Dit druivenras geeft de wijnbouwers nieuwe mogelijkheden om hun blends te diversifiëren. Naast deze nieuwe blends zitten momenteel ook de atypische cuvées gemaakt van één druivenras in de lift, zoals 100% Sémillon of 100% Muscadelle.

De droge witte Bordeauxwijnen geven de oorspronkelijke natuur van hun terroir weer. De frisheid van de Atlantische Oceaan en de stevige westenwind drukken hun stempel op deze wijnen, die met hun levendigheid en natuurlijke fruitigheid unieke eigenschappen bieden. De 12 AOC’s worden geteeld op een heleboel verschillende bodems in de Bordeauxstreek, wat een buitengewoon palet van karakters oplevert.

Bij de droge witte wijnen heb je twee grote families: de fruitige en levendige droge witte wijnen (vooral de AOC’s Bordeaux, Blaye Côtes de Bordeaux en Entre-Deux-Mers) met aroma’s van citroen, pompelmoes en acacia, en de volle en gestructureerde droge witte wijnen (vooral Graves en Pessac-Léognan) met een lange aromatische afdronk en aroma’s van bukshout, citrus en exotisch fruit.

Goud in je glas met de zoete Bordeauxwijnen

Verras je gasten en laat hen het mooie aromatische palet van de fruitige zoete witte wijnen uit de Bordeauxstreek herontdekken. Sauternes, Barsac, Graves Supérieures, Bordeaux Blanc Moelleux, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Cadillac … je hebt de keuze uit maar liefst 17 AOC’s van volle, rijkelijke wijnen met een goudgele kleur. Deze zoete of likoreuze wijnen combineren zachte aroma’s met frisheid. Honingzoete, gekonfijte en geroosterde toetsen, kruidige aroma’s van kaneel, saffraan of thee … ze bieden alles om de krachtige smaak van blauwschimmelkazen of andere pittige kazen te temperen. Denk aan de halfzachte Hervekaas BOB, Florence Provençale uit Limburg – een zachte, biologische kaas van rauwe geitenmelk met Provençaalse kruiden op de korst – of schapenkazen uit de provincie Luik zoals Roux des Carmes en Rompi.

Voor de samenstelling van zoete witte Bordeauxwijnen worden drie belangrijke druivenrassen gebruikt: Sémillon zorgt voor de smeuïgheid en de goudgele kleur, Sauvignon Blanc voor de frisse en zure toetsen en Muscadelle voor de fijne muskaatgeur en het volle karakter. Het aromapalet van deze wijnen is ongelooflijk rijk: witte bloemen, exotisch fruit, citrusvruchten, gekonfijt fruit, bittere sinaasappel, kweepeer, amandel, vanille, kaneel, geroosterd brood, kruidige toetsen … In de mond smaken ze vol en smeuïg, met een lange afdronk. Alle knowhow van de wijnboer komt tot uiting in het perfecte evenwicht tussen aromatische zoetheid en frisheid.

Welke wijn drink je bij welke kaas?

  • Levendige en fruitige droge witte wijnen: verse kaas, kaas met schimmelkorst en geitenkaas

De levendige en fruitige droge witte Bordeauxwijnen met hun explosieve aroma’s van Sauvignon en hun verrassende frisheid gaan perfect samen met verse kazen en bepaalde zachte kazen met schimmelkorst, waaraan ze een mooie soepelheid geven (Saint-Félicien, Coulommiers, Camembert, Brie …).

Ook zorgen ze voor een aangenaam evenwicht met het zoutgehalte van geitenkazen, zoals Sainte-Maure de Touraine, Rocamadour, Picodon en Crottin de Chavignol.

  • Gestructureerde en volle droge witte wijnen: roodschimmelkaas, verhitte en niet-verhitte geperste kazen

Maroilles, Munster, Pont-l’Évêque, Epoisses … deze zachte roodschimmelkazen combineer je het best met een krachtige wijn, die niet hoeft onder te doen voor hun al even krachtige aroma’s. Kies dus voor een heel aromatische droge witte wijn, zoals een Graves. Deze witte wijnen, die soms in eiken vaten hebben gerijpt, zijn droog en levendig maar hebben meer body en zijn ‘vetter’ en soepeler, met soms een weelderig smakenpalet. Heel aromatische witte wijnen matchen ook erg goed met karaktervolle verhitte geperste kazen (belegen Comté, Beaufort, Cantal, Gruyère…). De fruitige smaak met fijne toets van hazelnoten komt optimaal tot zijn recht met een krachtige, gestructureerde en volle wijn, zoals een Graves of Pessac-Léognan.

  • Zoete en likoreuze witte wijnen: blauwschimmelkaas, schapenkaas en romige kazen met schimmelkorst

Het mag geen verrassing heten dat deze wijnen heerlijk samengaan met blauwschimmelkazen, want ze ondersteunen het krachtige karakter van deze kazen en houden de bittere smaak in evenwicht (Fourme d’Ambert of Bleu d’Auvergne met een Sainte-Croix-du-Mont).

Wanneer hun zoetheid subtiel en aromatisch blijft, pairen deze wijnen ook heel goed met sterke schapenkazen. Wat origineler en ook erg lekker is de combinatie met bepaalde romige kazen met schimmelkorst (Brillat-Savarin en Sauternes).