Smells like Brussels spirit

Een 100% Brusselse samenwerking en “zero-waste” initiatief Hoewel de quarantaine een moeilijke tijd is geweest voor de hele horecasector, hebben de Brusselse brouwerijen grote veerkracht getoond door onlinediensten te ontwikkelen en het t-shirt “steun uw lokale brouwerijen” te lanceren. Vier brouwerijen werken nu nauw samen en doen hun uiterste best door biervaten te distilleren die aanvankelijk waren geproduceerd voor cafés in de regio Brussel die helaas niet konden worden verkocht.

De quarantaine heeft ons gedwongen om uit onze comfortzone te stappen en creatieve innovatie te tonen… een sterk voorbeeld hiervan is de “Smells like Brussels Spirit”, een destillaat die voortkomt uit een samenwerking tussen 4 Brusselse brouwerijen, Brussels Beer Project, En Stoemelings, La Source en No Science, die hun unieke identiteit in één fles combineerden.

De lokale kunstenaar François Tusseki, die al betrokken was bij het ontwerp van het solidariteits-t-shirt, werd opnieuw opgeroepen om het gezicht van deze nieuwe Brussels Spirit te creëren en de Brussels Distillery, gevestigd in Schaarbeek, ging de uitdaging aan om zich bij deze 4 brouwerijen aan te sluiten in een enkele fles vol karakter.

Een ‘eau de bière’ of een originele mix tussen gin en ‘peket’

De brouwers zijn eraan gewend om buiten de gebaande paden te denken … Ze hebben zichzelf opnieuw overtroffen om deze aromatische blend te produceren, een eau de bière van 37,5°, een distillaat tussen peket en gin. Als eerbetoon aan hun stad werd de geest doordrenkt met irisbloemen, maar ook met een vleugje javapeper, sinaasappelschors, koriander en kardemom. Er is meer dan 1000 liter bier gered om zo 1400 flessen ‘spirit’ te produceren die 4 Brusselse brouwerijen samenbrengt. Aan de liefhebbers, let op, want dit is een gelimiteerde editie.

Laten we samen het hart van Brussel weer tot leven wekken!

De lancering van deze nieuwe ‘spirit’, op 9 juli, zal ook een geweldige kans zijn om het ‘Îlot Sacré’ te herontdekken, via een pad dat niet minder dan tien Brusselse bars en cafés verbindt (Au Bassin, Barbeton, BBP, Cabaret Mademoiselle, KFK Hope, Mappa Mundo, Moeder Lambic Fontainas, Metteko, Monk, Roi des Belges, Walvis & Zebra) die elk een uniek cocktailrecept creëerden rond de “Smell like Brussels Spirit”. We kunnen niet wachten tot aanstaande donderdag, wanneer de “Smell like Brussels Spirit” beschikbaar is in elke betrokken brouwerij en hun respectievelijke webshops. Ze zullen spoedig daarna verkrijgbaar zijn in de voornaamste speciaalzaken en cafés van de hoofdstad.

Te ontdekken op eshop : https://shop.beerproject.be/

Brussels Beer Project is een collaboratief project dat co-creatie promoot om zo nieuwe ideeën naar de Belgische bierscène te brengen. Het eerste bier, de Delta IPA, werd in 2013 door het publiek gekozen. Meer recentelijk lanceerde BBP de Juice Junkie, een New England IPA en de Pico Bello, het eerste alcoholvrije ambachtelijke bier in België. De experimentele brouwerij bevindt zich in de Antoine Dansaertstraat, waar jaarlijks meer dan 40 bieren worden gemaakt. Eind 2021 opent in Anderlecht een tweede brouwerij.

De brouwerij “En Stoemelings” is geboren in 2014 in potten van 30 liter. In 2015 was de brouwerij gevestigd in het hart van de Marollen en zou daar 2 jaar blijven. Ze ontwikkelen hun eigen brouwstijl, Belgische klassiekers worden met een twist herbrouwd. Sinds 2017 zijn ze geïnstalleerd op de GreenBizz site met hun nieuwe faciliteiten. Sindsdien is het gestaag gegroeid en viel de COVID-situatie mee voor hen. Ze hebben een e-shop en een fietsbesteldienst gelanceerd en voorzien een groot aantal Brusselaars met biertjes om hun dorst te blijven lessen!

Website: www.enstoemelings.be

Gelegen in Be-Here in Tours et Taxis, heeft de brouwerij La Source net haar deuren geopend in de herfst van 2019. Als eerste Brewpub in Brussel biedt La Source 5 van haar bieren rechtstreeks aan vanuit haar 600L-tanks: Ultra Fresh! Met een totaal van 15 bieren die ter plaatse zijn gebrouwen, ontdek je de unieke wereld van de brouwerij: IPA’s, Sours, Gruits, seizoensbieren en creatieve bieren. Word wild, drink bij de bron! Website: www.facebook.com/lasourcebeerco/

No Science wil, zoals te weinig brouwerijen in ons land, haar eigen interpretaties van recepten delen in stijlen die in het land van de abdijbieren in de minderheid zijn: I.P.A, Porters, Bitters of Singles Hop met een openhartige smaak en met een dominante hoppige bitterheid zonder te zware nasmaak of overmatig alcoholgehalte. Langdurige fans van electro muziek die ze zelfs geven aan de naam van hun bieren. No Science houdt ervan om deze kleine dissonante noot te brengen.