Vakbeurs Wine Rendez-Vous

Dit vorig jaar gestarte evenement heeft het dynamisme bevestigd van deze groep coöperatieve bedrijven die hun eigen exportbeurs hebben georganiseerd. Op 26 en 27 september 2022 organiseerden 19 Maisons de Vignerons, verenigd door hun coöperatieve geest en erkend als referenties in hun productiegebied, The Wine Rendez-Vous op een uitzonderlijke locatie, het dak van het Pullman Paris Tour Eiffel, in samenwerking met Business France.

Bijna 150 kopers kwamen naar het evenement, een stijging van bijna 30%. Een dertigtal landen was vertegenwoordigd in Europa (Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen, Zweden, België, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk), maar ook uit andere landen verder weg, zoals Oost-Europa, de VS, Canada, Brazilië, Gabon, Zuid-Korea, enz. Een professionele en gezellige tentoonstelling: de gekalibreerde ruimte en de over twee dagen georganiseerde timing boden de bezoekers de mogelijkheid om in een minimum van tijd de belangrijkste producenten te bezoeken en nieuwe partnerschappen aan te gaan.

De Wine Rendez-Vous leden zorgen voor een nationale dekking. De exposerende leden van Wine Rendez-Vous vertegenwoordigen 10.141 wijnbouwers, 112 appellations en een wijngaardareaal van bijna 80.000 ha, verspreid over alle Franse wijnproducerende regio’s. Er werden nagenoeg 350 wijnen en 19 uitzonderlijke jaargangen aangeboden, hun productie vertegenwoordigt een cumulatieve omzet van 700 miljoen euro.

Opmerkelijke quotes:

Philippe Tolleret, voorzitter van de UNSCV en algemeen directeur van Marrenon: “Als belangrijke producenten in ons productiegebied komen wij hier samen om onze producten te promoten, die een weerspiegeling zijn van hun grondgebied en de authenticiteit en de oorsprong van de productie van de meeste Franse wijngebieden vertegenwoordigen. De bijeenkomst van onze bedrijven is een geweldige gelegenheid voor kopers om vooraanstaande producenten uit een groot deel van de Franse wijngaard op één plaats te ontmoeten. Dynamiek, innovatie, humanisme en natuurlijk kwaliteit zijn de waarden die wij delen en waar iedereen tegenwoordig steeds meer aandacht voor heeft.”

Pierre Cohen, hoofd van het organisatiecomité van The Wine Rendez-Vous en directeur van Cellier des Princes: “ Het is de eerste vakbeurs in Frankrijk die de belangrijkste groepen producenten, die in hun regio of appellatie de belangrijkste spelers op de markt zijn, kan samenbrengen. Het vriendelijke en menselijke formaat is voor de internationale kopers waardevol en biedt hun toegang tot de markt en de mogelijkheid om een zeer groot aantal Franse appellations te proeven, vertegenwoordigd door toonaangevende wijnhuizen in hun regio’s, en tot hun contacten. Parijs is magisch, en de strategische datumkeuze ,aan het einde van de oogst is voor de kopers een indicatie van de kwaliteit van het wijnjaar. In deze optiek zullen we moeten voortbouwen op onze sterke punten, de kwaliteit van onze wijnen en vooral de gezelligheid van de coöperatieve geest die ons kenmerkt, terwijl we onszelf vernieuwen.”

Kopers aan het woord:

Jean Bouhon, Cinoco (België): “Een van mijn collega’s was aanwezig in 2021. Ik werk al met een tiental leveranciers, en ze allemaal op één dag in Parijs ontmoeten was voor mij heel praktisch, een perfecte gelegenheid om de balans op te maken en de koers voor 2023 uit te zetten. Ik merkte een grote samenhang in de kwaliteit van de gepresenteerde wijnen, vooral de commerciële assortimenten van de verschillende wijnhuizen, die allemaal gericht zijn op hetzelfde cliënteel.

Jonas Rojerman, Rojerman MW (Zweden): “IDankzij dit eerste bezoek aan de beurs heb ik nieuwe producenten kunnen ontdekken en een groot aantal wijnen kunnen proeven waarvan de kwaliteit nog hoger was dan ik had verwacht.” .

Klaus Kneib, Fresch Paradis (Duitsland): “Mijn bezoek aan 2021 ging helaas niet door vanwege Covid, maar ik ben blij dat ik dit jaar de zeer interessante selectie producenten heb ontdekt. Ik vond het echt nuttig om hun kwaliteitsproducten te proeven en te ontdekken.”

Tekenen beslist present op de editie 2023: Alliance Alsace – Elzas // Alliance Loire – Loire // Cave d’Aléria – Corsica // Cellier des Princes – Rhônevallei // Compagnie de Burgondie – Bourgogne // Couleurs d’Aquitaine – Sud-Ouest  // Estandon – Provence // Foncalieu – Languedoc // Jaillance – Rhônevallei // Maison Sinnae – Rhônevallei // Marrenon – Frankrijk Rhônevallei // Marrenon – Entre Rhône et Provence // Plaimont – Sud-Ouest  // Sieur d’Arques – Languedoc // Terre de Vignerons – Bordeaux // Tutiac – Bordeaux // UDPSE – Bordeaux // Vignerons Ardéchois – Ardèche // Vignerons Catalans – Roussillon // Vinovalie –  Sud-Ouest