Verwenadresjes 2016 – december – Costa d’Amalfi – Brussel

De Amalfitaanse kust is waarschijnlijk een van de mooiste in de wereld. Intense en bekoorlijke landschappen, adembenemende haarspeldbochten wisselen met unieke vergezichten. Minstens één keer in zijn leven moet men in Positano of Amalfi aan land gaan, om naderhand, vanaf de hoogten van Ravello, dit prachtige gebied te bewonderen.

Los van dit buitengewoon geografisch aspect biedt deze Italiaanse regio, die zich uitstrekt onder Napels, van het schiereiland van Sorrento tot Vietri sul Mare, in de buurt van de Golf van Salerno, ook een enorme culinaire rijkdom. Als een figuurlijk onderdeel van de Napolitaanse keuken zorgt de regio voor uitmuntende lokale gerechten, die volop getuigen van de rijkdom van het land en de zee en dit met de zon als bondgenoot.

Men mag er a priori van uitgaan dat elk restaurant dat deze basiselementen in zijn kaart wil verwerken, een aparte uitstraling meeheeft en zijn klanten optimaal weet te verwennen zonder naar een ‘toeristisch’ adresje af te glijden. Restaurant Costa d’Amalfi dat recent de deuren opende in de Europese wijk, stelt zich dan ook hoge eisen. De 6 vennoten die tevens het personeel vormen van het restaurant, zijn allen uit de regio afkomstig en waren voordien reeds samen in een andere horeca-zaak aan de slag. Ze willen de authentieke Italiaanse keuken laten openbloeien door een selectie van kwalitatieve ingrediënten die de eigenheid van de regio Amalfi op het bord tentoon spreidden en bovendien de smaakpapillen optimaal verwennen.

Bij de uitbouw van het restaurant en de vernieuweigen van het pand werd de nodige zorg besteed aan een elegant en toch hedendaags interieur, charmant en stijlvol met een mix van traditionele en moderne accenten. Een leuk gezellig meubilair vormt de aanzet om de gast te verwennen, en wordt uitgebreid  naar de patio die in de zomermaanden een gezellige aanvulling vormt.

Hoe dan ook de keuken van Costa d’Amalfi olv chefs Guacinto Magliano en Antonio Paolella is het ontdekken overwaard. Zij combineren de authentieke ingrediënten tot kwaliteitsvolle superlekkere juweeltjes, boordevol originaliteit, overgoten met heerlijk smaaktoetsen.

Restaurant Costa d’Amalfi serveert geen pizza, hoewel de uitbaters er graag op wijzen dat dit een uitstekend gerecht is wanneer het volgens de traditionele manier met kwaliteitsvolle ingrediënten wordt aangemaakt. Hun aspiraties gaan naar de betere gastronomie vermits de kaart een respectabel aantal regionale gerechten aanbiedt met o.m. een colatura d’alici di Cetera, een bij ons nagenoeg onbekende bereiding die een modernere versie is van het Romeinse ‘garum’. Het is een prachtig ingrediënt afkomstig van het sap van in zout gefermenteerde ansjovis en komt vervaarlijk dicht inde buurt van de nuoc mâm, de Vietbamese of Thaise vissaus.

De kaart voorziet een aantal leuke suggesties en biedt eveneens een lunch waarvan de samenstelling dagelijks wijzigt. Als aanvulling op de culinaire ontdekking van Italië is er een wijntour waarbij maandelijks een andere regio in de kijker wordt gezet, de maandwijn wordt aan 20€ de fles aangeboden.

Restaurant Costa d’Amalfi – Stevinstraat 192 – 1000 Brussel

Tel 02- 330 70 99 – www.costadamalfi.be – Gesloten op zaterdagmiddag en zondag