Vignerons Ardéchois: update oogst 2021

Lucie Laville (oenologe van de Vignerons Ardéchois) 2021, een campagne met veel wendingen: “In de herinnering van de wijnbouwers hebben we nog nooit zo veel tegenslagen meegemaakt.”

2021 is een “buitengewoon” jaar voor de wijngaard van de Ardèche, zoals voor de hele Franse wijngaard! Op 8 april beleefden we een vorstperiode van ongekende omvang, waarbij de temperatuur gedurende bijna de hele nacht in bijna de volledige regio en dus alle wijngaard onder -5 graden daalde.

In tegenstelling tot de vorige jaren was dit wat wij noemen een “Zwarte Vorst”, weinig wijnstokken weerstonden het… Gelukkig groeiden de tegenknoppen terug en gaven mooie trossen. Dit jaar gaf het klimaat ons geen respijt, want op 22 juni trof een hagelbui de wijngaarden in de gemeenten Berrias, Vallon-Pontd’Arc, Saint-Maurice d’Ibie en Valvignères en verwoestte bijna 200 hectare in minder dan 10 minuten.

Er was dit jaar geen gebrek aan water. Dit wijnjaar is vrij “laat” in vergelijking met de vorige jaren, maar ligt in feite dichter bij de oogstdata die we vroeger kenden.

De rassen Chardonnay, Viognier en Grenache zullen waarschijnlijk het meest te lijden hebben onder de daling van de oogst. De sectoren Rhônedal en Vivarais zijn eerder gespaard gebleven met een mooie oogst in het vooruitzicht.