Wijnfestival Delhaize : aandacht voor rood /6

Rode wijnen zijn en blijven een topper. Met de komende eindejaarsfeesten in het verschiet, zelfs al verstoort het coranavirus onze traditionele feestjes, zijn ze een stevige en kordate aanvulling van onze feestgerechten.

Finca Manzanos 2018 – Graciano

Wie Rioja zegt, denkt meten aan de Tempranillo druif. De Graciano is iets minder gekend, maar dat is omdat ze zo zeldzaam is. Deze kleine druif heeft een lage opbrengst en wordt pas eind oktober geoogst. De Graciano heeft ontzettend veel liefde nodig maar levert uitzonderlijke wijnen die veel kracht en finesse hebben. De jonge wijnen van deze druivensoort zijn hard en hebben veel tannine, maar ze ontwikkelen zich op een buitengewone manier tijdens het rijpingsproces op hout en fles.

Wist je dat de tannines ervoor zorgen dat de wijn langer houdbaar blijft? Het remt de groei af van bacteriën en laat wijn geleidelijk aan rijpen. Tannine bepaalt bovendien de kleur, smaak en structuur van de wijn. Rode wijn bevat doorgaans meer tannine dan witte en is daarom vaker langer houdbaar.

Finca Graciano 2018, 6 maand gerijpt op Franse eik, is soepel en leuk fruitig. Hij heeft mooie toetsen van zwart fruit en subtiele hints van vanille. Hij vormt als dusdanig een perfecte compagnon bij pittig vlees, maar tevens bij een ovenschotel met gevulde paprika’s en chorizo, evenals bij andere gerechten met pikante ingrediënten.

Ruffino Aziano Chianti classico 2018

Ilaro en Leopoldo Ruffino waren twee neven die pasie voor het maken van wijn deelden. Samen startten ze in 1877 een wijnmakerij in de stad Pontassieve op vlakbij Firenze. Ze raakten al snel bekend in de streek door hun kwaliteitsvolle en uitgebalanceerde wijnen waaronder ook Chianti Classico

Chianti Classico wordt geproduceerd in een erg specifieke strook van 7200 hectare, zowat een tiende van de hele chiantiregio. Enkel rode wijn afkomstig van welafgebakende percelen in negen gemeenten mogen de naam Chianti Classico dragen.

Deze Chianti Classico DOCG is een assemblage van Sangiovese, Merlot en Cabernet sauvignon, het is een soepele, leuke rode en mooi fruitige wijn.

Bij een dergelijke classico hoort vanzelfsprekend een typisch Italiaans gerecht. Panzanella bijvoorbeeld, een slaatje van brood, tomaat, basilicum en vinaigrette. Hieraan worden gebakken kippenlevertjes toegevoegd zodat het uitgroeit tot een heerlijk voorgerecht. De combinatie van fris, bitter en zoet zorgt ervoor dat de regio tussen Siena en Firenze mooi in het daglicht wordt geplaatst.

Cuvée Cabernet 2019:

Deze Cabernet uit Haspengouw is eveneens een nieuwkomer. Het glooiende landschap bood de Haspengouwse fruitteelt de kans om smaakvolle Belgische wijnen te maken.

De wijn is een assemblage van Cabernet Dorsa, Cabernet Noir en Cabernet Cantor. De oogst gebeurt manueel en de rijping vindt plaats in inox vaten. Een wijn met mooie rode kleur, aangename aroma’s, behoorlijk krachtige aanzet inde mond die volop zijn fruitigheid bewaart en lange afdronk.

Op de proeftafel: Diabolo Dark Red 2019

Een Chileense wijn uit de Maule valley, assemblage van Syrah, Malbec en Granacha tintorera. Een jonge maar stevige rode wijn met mooie fruitige accenten van rijp rood fruit, krachtige aanzet in de mond, fijne tannines die bij de afdronk de duiveltjes de smaakpapillen aangenaam laat bespelen.