7 Belgische chefs maken kans om ‘S.Pellerino young chef 2018’ te worden

» Derde editie #SPYoungChef – » De regionale finale van de Benelux-zone zal plaatsvinden in september 2017, in Den Haag – » 7 Belgische en 3 Nederlandse chefs werden geselecteerd

S.Pellegrino Young Chef, de internationale zoektocht van het gastronomische Italiaanse watermerk naar jong culinair talent, maakt vandaag officieel de 10 chefs bekend die zullen deelnemen aan de regionale Benelux-finale. Ze zijn niet ouder dan dertig en werken al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie in een restaurant. Maar liefst zeven Belgische en drie Nederlandse chefs maken kans op een ticket richting de wereldfinale in Milaan. Ze nemen het tegen elkaar op in de Beneluxfinale die zal plaatsvinden in Den Haag in september 2017.

Tijdens deze regionale finale moeten de regionale finalisten hun ‘signature dish’ bereiden voor de jury die bestaat uit Peter Goossens (Hof van Cleve***, België), David Martin (La Paix*, België), Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Nederland), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije, Nederland) en René Mathieu (Château de Bourglinster*, Luxemburg). De jury proeft en selecteert de winnaar volgens de vijf gouden regels: ingrediënten, vaardigheden, talent, presentatie en boodschap.

De 10 Benelux chef zijn:   Erikson Ivanidis — souschef bij Oak (Gent, België), Tomek Mroszczak— chef bij De Ganzerik (Gent, België), Sebastian Sandor — chef bij Restaurant De Pastorale (Reet, België), Frederic Chastro — chef bij Sōma (Antwerpen, België), Matteo Vannini — chef bij Da Mimmo (Brussel, België), Antonio Malerba — souschef bij Little Tokyo (Brussel, België), Loucas Mengal—souschef bij L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul, België),            Pasquale Carfora — chef de partie bij Gran Café Krasnapolsky (Amsterdam, Nederland), Jeffrey Laarberg — souschef bij Restaurant Inter Scaldes (Kruiningen, Nederland) en         Simukai Gozo — souschef bij Restaurant Wannee (Leeuwarden, Nederland)

Eind december 2017 zullen de 21 semifinalisten van alle regionale finales wereldwijd bekend zijn. Zij verdedigen dan in juni 2018 hun gerecht tijdens de wereldfinale in Milaan. Nieuw is dat de wedstrijd langer duurt: maar liefst 18 maanden. Dit geeft de semifinalisten de kans om meer tijd door te brengen met hun mentor chef. Zo kunnen ze hun vaardigheden verfijnen en hun signature dish perfectioneren voor de wereldfinale.

Op zoek naar jong culinair talent: S.Pellegrino, het wereldberoemde spuitwater dat synoniem staat voor gastronomische beleving, lanceerde deze internationale zoektocht om de beste jonge chefs ter wereld op te sporen in 2015. Voor het unieke initiatief zal de wereld net zoals de voorbije jaren in 21 gebieden worden verdeeld. De wedstrijd telt zo’n 100 regionale jurerende topchefs, 21 jonge finalisten, 21 mentor chefs en een selecte groep van zeven jurerende chefs tijdens de grote finale. Zij weerspiegelen allen de sterke interesse van het merk om opkomend culinair talent te ondersteunen.

De wedstrijd verloopt in 4 fases: Eerste fase: online inschrijving (februari – april 2017) Vanaf 1 februari t.e.m. 30 april 2017 konden jonge chefs hun kandidatuur samen met hun signatuurgerecht indienen via www.sanpellegrino.com. Voorwaarden? Je mag niet ouder zijn dan dertig en moet je al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie werken in een restaurant.

Tweede fase – global shortlist (juni 2017): In juni worden alle kandidaturen bekeken door ALMA, ’s werelds belangrijkste internationale centrum voor training en opleiding op het gebied van de Italiaanse keuken. Het centrum zal de deelnemers onderverdelen in 21 regio’s, volgens de streek waar ze vandaan komen. ALMA selecteert daarna per regio tien jonge chefs die de vijf gouden regels (ingrediënten, vaardigheden, talent, presentatie en boodschap) het best wisten toe te passen in hun kandidatuur. Zij nemen het tegen elkaar op in de 21 regionale finales.

Derde fase – regionale finales (juni – december 2017): Tijdens de regionale Beneluxfinale zullen tien jonge chefs hun signatuurgerecht laten proeven door een jury die bestaat uit topchefs. De winnaar van de regionale finale kan samen met de andere twintig regionale winnaars wereldwijd rekenen op een plek in de finale. De regionale winnaars krijgen ook elk een mentor toegewezen die hen suggesties geeft om hun signatuurgerecht te verbeteren en zich zo te kunnen voorbereiden op de wereldwijde finale in Milaan.

Vierde fase – de grote finale (juni 2018): De grote S.Pellegrino Young Chef-finale vindt plaats in juni 2018 in Milaan. De internationale jury van zeven beroemde chefs (the Seven Sages) zal de S.Pellegrino Young Chef 2018 Award uitreiken aan een van de 21 deelnemende jonge chefs.

De 21 regio’s zijn: 1. Italië, 2. Frankrijk, 3. Duitsland + Oostenrijk, 4. Zwitserland, 5. Spanje + Portugal, 6. Verenigd Koninkrijk + Ierland, 7. Rusland + Baltische Staten + Gemenebest van Onafhankelijke Staten, 8. Scandinavië (Noorwegen + Zweden + Finland + Denemarken), 9. Oost-Europa, 10. Benelux, 11. Mediterrane landen, 12. VS, 13. Canada, 14. Afrika + Midden-Oosten, 15. Centraal-Amerika + Caraibisch gebied, 16. Latijns-Amerika + Caraïben, 17. Australië + Nieuw-Zeeland + Pacifische Eilanden, 18. China, 19. Japan, 20. Noordoost-Azië (Zuid Korea + Taiwan + Hong Kong + Filipijnen) en 21. Zuidoost-Azië (India + Sri Lanka + Myanmar + Thailand + Laos + Vietnam + Maleisië + Singapore + Indonesië + Cambodja + Maldiven).