Op maandag 11 september organiseert Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de 5de keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 23 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden. Donderdag 21 september wordt het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel geopend.
Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.
De Nederlandse kandidaten moeten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze beproeving hebben doorstaan moeten vervolgens voor de finale eveneens 25 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min mogelijk heeft beschadigd, gaat Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 63ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd.
Op zaterdag 23 september zal de Nederlandse winnaar naar Galway moeten afreizen om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.
De jury in Bruinisse zal de deelnemers beoordelen op het openen van de oesters. Zo kan men pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft zal de deelnemer minpunten ontvangen. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.
Er bestaat nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze wedstrijd. Dit kan via: info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.com. Uit ervaring zijn de kandidaten die zich inschrijven professionals, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Voorwaarde voor deelname is wel, dat men beschikbaar moet zijn om in het weekend van 23 september naar het Ierse Galway af te reizen.
Na de finale is er maandag 11september vanaf 18.00 uur een Oester en wijn proeverij met medewerking van o.m. Edwin Vinke en Wouter Kik van restaurant de Kromme Watergang uit Hoofdplaat en Pepijn Schmeink van restaurant Dertien uit Rotterdam, gevolgd door een walking diner met muziek.
Meerdere kampioenschappen
Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste zeven jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 63ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.
Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.