Oogst van de ene regio naar de andere – De wijnoogst van 2022 ziet er goed uit/2
Een volgend deel van het verhaal ‘Vignobles et Signatures’
Familie ORLIAC – Domaine de L’Hortus – Pic Saint Loup :
De glimlachen zijn er, alles lijkt heel rijp, intens en gecondenseerd
Het is het begin van de oogst op maandag 22 augustus 2022, met de eerste witte druiven … bij het licht van de koplampen, ‘s nachts oogsten op de koelste tijdstippen, om de aromatische kwaliteit van de druiven te behouden. Yves Orliac is blij met de onweersbuien die in juni en augustus zijn gevallen en hoopt nu dat de voorspelde regenval niet te hevig zal zijn voor de pluk van de rode druiven.
De oogst is best aardig en er is sap. Het is een opluchting omdat we droge druiven verwachtten: “We gaan met een glimlach op ons gezicht de oogst in, ook al waren we een beetje overdonderd door de hitte.
De witte wijnen zijn binnengekomen en vertonen een goede kwaliteit met correcte volumes, wat een grote voldoening is na een rampzalig jaar in 2021.
De familie Orliac cultiveert nu twee wijngaarden in een prachtige omgeving: de grootste van de twee (70 hectare), Domaine de l’Hortus werd in 1978 opgericht door Marie-Thérèse en Jean Orliac. Later voegden hun kinderen zich bij hen: François zorgt voor de wijngaard, Yves voor de commerciële kant, Marie voor het juridisch beheer en de boekhouding, en Martin wordt verantwoordelijk voor de vinificatie. www.domaine-hortus.fr
Maison PIRON – Beaujolais: de wijnen moeten geconcentreerd zijn
Julien Revillon hoopt dat de eerste oogstdagen van hoge kwaliteit zullen zijn, en vooralsnog lijkt het op het profiel van 2020. De bessen zijn klein en hebben zeer weinig sap (veel materie, dikke schil). Julien Révillon legt uit: “Van meet af aan wisten we dat het wijnjaar zeer vroeg zou zijn, aangezien de bloei van half mei tot eind mei plaatsvond en de omstandigheden over het algemeen werden gedomineerd door droogte en zeer goede zonneschijn. De druiven ontsnapten over het algemeen aan ziekten, met een gecontroleerde meeldauw- en meeldauwdruk en gezonde trossen, na een zeer hete en weinig regenachtige maand mei, gevolgd door goede regenval in juni en juli, een extreem droge en zonnige maand; ten slotte voorkwamen de weinige regens in augustus druiven “die aan de wijnstok hadden kunnen roosteren!
Maison Piron, gespecialiseerd in Beaujolais-wijnen in het algemeen en Morgon in het bijzonder, wordt nu geleid door Julien Revillon, die in 2013 Dominique Piron vervoegde. Hij vinifieert ongeveer vijftig hectare wijnstokken van de beste percelen in de regio om de bijzonderheid van elke cuvée te extraheren. www.domaines-piron.fr
Domaine ROUX – Bourgogne : het wijnjaar 2022 ziet er veelbelovend uit wat evenwicht betreft
De oogst is begonnen op donderdag 25 augustus in Meursault
1er Cru Les Charmes en 1er Cru Les Poruzots, gevolgd door Chassagne-Montrachet en Santenay. Er wordt gekozen voor een doordachte, duurzame en ecologische aanpak, met zo weinig mogelijk inputs in de wijngaard en in de kelder, om de oorsprong van het fruit, de expressie ervan en het terroir zo veel mogelijk te respecteren en te behouden. Een deel van de wijngaard is biologisch gecertificeerd.
De uitzonderlijke kwaliteit van de druiven en de sappen, met een mooie concentratie en perfecte zuren, waarop Matthieu en Sébastien Roux hebben gewezen, zal nog worden versterkt door de zeer nauwkeurige vinificatie op basis van percelen die zij de afgelopen 15 jaar hebben ontwikkeld.
Dit emblematische en historische domein in Saint-Aubin is ook een belangrijke producent in de Côte d’Or. De wijngaard beslaat 70 ha in 15 dorpen, met 175 Lieu-Dit. Matthieu en Sébastien, de vijfde generatie, zijn in 2003 tot het familiebedrijf toegetreden. De twee broers besteden veel aandacht aan het Domaine en “wekken vele vergeten lieux-dits, aandacht voor detail neemt zijn plaats in en wordt een prioriteit. Een nieuwe cyclus van aankopen werd op gang gebracht en prachtige percelen, met name in Meursault, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin, werden aan het domein toegevoegd. www.famille-roux.vin
Château de TRACY – Pouilly-Fumé: het wijnjaar smaakt nu al zeer goed en belooft veel goeds
De oogst begon langzaam in de laatste week van augustus met de oogst van de Chardonnay voor de mousserende wijn, daarna de Sauvignon afgelopen donderdag. De druiven zijn mooi, ze hebben geen stress gehad of geleden onder de droogte. De hoeveelheid zal zelfs iets groter zijn dan in andere jaren, dankzij de regen die in juni is gevallen en de verschillende regenperiodes die in de loop van de zomer zijn gevolgd. De bessen smaken goed, vrij aromatisch aan de wijnstok, lycheefruitig, de proeverijen bepalen de procedure in afwachting van het optimale moment: het grootste deel van de oogst komt eraan, het zal nodig zijn om zowel deze als de volgende week snel te plukken omdat de zuurgraad dreigt te dalen
Juliette d’Assay is voorstander van een gezonde wijnbouw die de ecosystemen en het evenwicht van de natuur respecteert door alle fytosanitaire residuen te elimineren, om zo zuivere, delicate en verfijnde Sauvignons te produceren die zo dicht mogelijk de geest van de terroirs van het domein weergeven. Het landbouwmateriaal is aangepast, “met uitstekende resultaten op het gebied van rijpheid, uitmuntende gezondheid, weerstand van de wijnstokken en een toename van de fotosynthese”. www chateau-de-tracy.com