Wijnfestival Delhaize

Het jaarlijks wijnfestival van Delhaize in het vooruitzicht van de eindejaarsfeesten loopt dit jaar van donderdag 22 september tot en met woensdag 19 oktober.

Delhaize legt hierbij het accent andermaal op een ruim assortiment heerlijke wijnen die per definitie niet ‘duur’ hoeven te zijn, maar een breed publiek van wijnliefhebbers kan aanspreken. Tijdens dit festival zijn er verschillende promotionele acties zoals 2 +1, -25%, extra kortingen … Elke week komen ook enkele suggestieve 1 + 1 promoties aan bod.

Een leuk aantal grand crus worden in de spotlights geplaatst waarbij de kwaliteit centraal staat. Traditiegetrouw is er eveneens een belangrijke focus op lokale wijnen die tijdens dit wijnfestival extra aandacht krijgen.

Delhaize grijpt dit festival eveneens aan om Codorniu dat zijn 150ste verjaardag viert volop in de kijker te plaatsen en dit zowel met de speciale verjaardagedities als de uitzonderlijke verjaardagcava.

Codorniu zet met de ‘Ars Collecta’ de erfenis van bijna vijf eeuwen traditie aan wijnbouw-expertise in de spotlights. De ervaring van Codorniu samen met een verregaande kennis van de wijngaarden, hebben de producent in staat gesteld om een unieke mix van druivenrassen te creëren die afkomstig zijn uit twee verschillende klimatologische gebieden en wijngaarden waar de variëteiten hun beste potentieel kunnen tonen. Chardonnay, de belangrijkste variëteit in deze assemblage brengt versheid en verouderingspotentieel dankzij het continentale klimaat.

Voor de 150ste verjaardag verzorgt Codorniu een mooie Ars Collecta cava met de bedoeling de consument eens te meer met een topproduct te verrassen. Hiermee wil men bewijzen dat de Codorniu cava niet alleen een perfecte compagnon is bij elke gelegenheid en elk feest maar ook op elk moment kan worden gedronken. De feestelijke gedraaide fles vormt tevens een leuke symmetrie met de klassieke kunstproductie die Codorniu in de kijker wil zetten.

Ars Collecta blanc des blancs is een assemblage van Chardonnay (continentaal klimaat) 85%, Xarel.lo 15% en Parellada(mediterraan klimaat). Dit uit wijngaarden die hun beste expressiviteit tonen. De Chardonnay uit Costers del Segre, Xarel.lo uit de centrale vlakte van Penedes en Parellada uit hooggelegen wijngaarden in Pla de Manlieu vormen een unieke combinatie.

Na een nachtelijke oogst begin augustus om te genieten van de koele temperaturen en om oxidatie te voorkomen worden de druiven lichtjes geperst, de most wordt gefermenteerd in kleine porties bij 17° C waarbij een klein percentage in Franse vaten wort gevinifieerd om de blend te verrijken. Nadien volgt een veroudering van minimaal 9 maanden bij constante temperatuur.

Het resultaat is een helder, diep gele kleur met gouden rand. In de neus ervaren we toetsen van toast en steenvruchten zoals perziken en nectarines met op de achtergrond hints van brioche en noten, het gevolg van de lange veroudering op zijn most.

In de mond een mooie complexe en elegante rijkdom aan aroma’s die verbeteren met de tijd in het glas. Evenwichtig, vol en leuk romig op het gehemelte. Bij voorkeur koud serveren ( 5 à 8°c). De cava zal in de fles blijven verouderen, mits deze op de juiste manier wordt opgeslagen. 11.5% alc vol.

Deze Ars Collecta past bij elk type zeevruchten, rauwe vis of met lichte sauzen, allerlei rijstgerechten, licht gekruid of gerookt vlees. Ideaal om naast gastronomische menu’s en hors-d’oeuvre en op fruit desserts te serveren. Ars Collecta is eveneens beschikbaar in een rosé versie.