Verrassende koffierecepten voor World Coffee Day
Met in de hoofdrol: Puro Fairtrade Koffie
In België consumeren we gemiddeld 4,9 kg aan gemalen koffie per jaar, daarmee staan we wereldwijd in de top tien van landen met de hoogste koffieconsumptie.* Het is dan ook geen verrassing dat dit universeel geliefde drankje een eigen feestdag geschonken krijgt. Op zaterdag 1 oktober is het World Coffee Day, en op die dag mag je bakje troost al wat specialer zijn.
Je kunt je dagelijkse portie cafeïne bijvoorbeeld eens integreren in een origineel recept. Puro Fairtrade Koffie** maakte, in samenwerking met self-taught bakker Sophie (beter bekend als Fiminimal) een taartje van koffiemousse en een smeuïge koffiespread voor op de boterham. Dat is pas andere koffie!
TAARTJE VAN KOFFIEMOUSSE EN WITTE CHOCOLADE
Ingrediënten: 100 g room – 1 el oploskoffie – 20 g koffiebonen Puro – fuerte – 1,5 blaadje gelatine – 170 g witte chocolade – 170 g koude room – 50 g koude mascarpone
Afwerking: kant-en-klare mirror glaze – bloemetje of krokant koekje
Benodigdheden: klein steelpannetje – mengkom – mixer – siliconen vormpjes
Bereiding van de koffiemousse:
Breng 100 g room en de oploskoffie aan de kook, voeg de 20 g Puro – fuerte koffiebonen toe en laat 1 nacht infuseren in de koelkast. Giet de infusie door een zeef en weeg er 50 gram van af. Week vervolgens 1,5 blaadjes gelatine in koud water tot ze zacht worden. Verwarm de 50 g infusie en voeg er de 170 g witte chocolade aan toe. Knijp vervolgens de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de warme infusie. Haal van het vuur. Doe vervolgens de 170 g koude room en mascarpone in een aparte kom en klop deze lobbig op. Voeg, wanneer de infusie is afgekoeld, het mascarponemengsel toe. Vul een spuitzak met de mousse en spuit de mousse in de siliconen vormpjes. Laat deze minimum 3 uur opstijven in de diepvries. Verwarm de mirror glaze en laat vervolgens afkoelen. Haal de opgesteven mousse uit de vormpjes en giet er de afgekoelde mirror glaze over. Versier naar hartenlust met koekjes of bloemetjes.
SMEUÏGE KOFFIESPREAD
Ingrediënten: 160 g room – 1 g oploskoffie – 20 g Puro koffiebonen – 6 el suiker – 100 g hoeveboter op kamertemperatuur
Benodigdheden: kleine steelpan – mixer met ballongarde – afsluitbaar potje
Bereiding van de koffieboter:
Breng 160 g room en de oploskoffie aan de kook, voeg de Puro koffiebonen toe en laat 1 nacht infuseren in de koelkast. Om de koffiesiroop te maken, giet je de roominfusie door een zeef en weeg je daar 120 g van af. Zet ondertussen een steelpan op een vuurtje. Meng hierin de 120 g geïnfuseerde room 6 el met suiker. Blijf goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is. Klop de 100 g hoeveboter luchtig op in een kom met een ballongarde mixer, tot deze zacht, luchtig en witter is. Zet de mixer hierna op de laagste stand en voeg de 120 g afgekoelde siroop beetje bij beetje toe aan de boter. Eens alles goed gemengd is, schep je de boter in een afsluitbaar potje en bewaar je deze in de koelkast. Na enkele uurtjes is de spread klaar voor consumptie, tot 10 dagen na creatie.
De koffieboter is ideaal om op een boterham te smeren als vieruurtje om er voor de rest van de dag weer tegenaan te kunnen!
Wist je dat…
- … Puro koffieboeren een eerlijke prijs en een extra premie ontvangen voor hun koffiebonen die ze investeren in onder andere onderwijs, herbebossing en technische verbeteringen voor de landbouw.
- … met opbrengst uit de verkoop van Puro stukken regenwoud gekocht en beschermd worden in de landen waar de koffie geteeld wordt.
- … goede doelen steunen in landen die met Puro betrokken zijn, veel verder gaat dan maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociaal respect. Voor Puro is de sociale binding cruciaal.
- … Puro alle CO2 uitstoot vrijgekomen bij de teelt, de verwerking, het verschepen en het branden van Puro koffie compenseert?
Puro is verkrijgbaar in bonen en gemalen koffie in verpakkingen van 250 gram, pads, capsules en sticks; verkrijgbaar in 4 variëteiten, liefdevol geteeld door 8 koffie cöoperaties. Bestellen doe je via coffeeathome.be.