Vignobles & signatures

Domaine CAUHAPÉ – Jurançon : een heel mooi wijnjaar om fruitige wijnen te maken

De vroege oogst begon op 6 september. De sappen zijn zeer rijk met veel diepte en een zeer uitgesproken fruit. De oogst belooft goed te worden, vooral voor de droge witte wijnen, die nu 75% van de productie van het Domaine vertegenwoordigen.

Het karakteristieke klimaat van de regio (dat de hardheid van de bergen combineert met de zachtheid van de oceaan) heeft de schade door slecht weer sterk beperkt en de hoeveelheid zal dit jaar normaal zijn.

In 1980 gaf Henri Ramonteu, gefascineerd door een paar wijnstokken rond zijn eigendom, zijn baan als landbouwer op om alleen wijn te gaan maken. In een paar jaar tijd heeft hij van Domaine Cauhapé een van de benchmarks van de appellation gemaakt, door de kneepjes van het vak te leren en te anticiperen op de marktvraag. Hij heeft zijn passie doorgegeven aan zijn zoon David, die nu in Nieuw-Zeeland gevestigd is als consultant oenoloog, maar niettemin regelmatig betrokken is bij het werk van Domaine Cauhapé. 100% van de wijngaard is toegewijd aan High Environmental Value (HVE). “Op Domaine Cauhapé maken details perfectie en perfectie is geen detail”. www.jurancon-cauhape.com

Jean Durup, père & fils – Chablis: de most is eerlijk en gul

De oogst begon op 31 augustus op het landgoed Durup. Ze zijn uiterst kwalitatief, de talrijke druiven, zelfs de kleine vanwege de droogte, zijn geconcentreerd en hebben een goede rijpheid bereikt,

“Gemiddeld bereiken we temperaturen van meer dan 12°C. De oogst wordt uitgevoerd vanaf 6 uur ‘s ochtends om te profiteren van de koelte, waarbij de temperaturen oplopen tot 32°C”, legt Jean-Paul Durup uit.

Wat de kwaliteit betreft, zal de oogst, die hoger is dan die van vorig jaar, heterogeen zijn: in feite is de opbrengst in een groot aantal gevallen bereikt, maar op de door de vorst getroffen percelen zal de opbrengst lager zijn.

De Chablis Vielles Vignes en de Premiers Crus L’Homme Mort, Montée de Tonnerre en Montmain liggen al in de kelder, de verdere oogst wordt deze dagen afgerond.

Passie, continuïteit en duurzaamheid: de familie Durup, wijnbouwer van vader op zoon, verbouwt al eeuwenlang wijnstokken in Chablis. “Ons dorp is de basis van onze wortels, van onze hele familie. Wij maken alleen Chablis, op een domein dat ons in staat stelt elk jaar 13 verschillende wijnen te produceren, wijnen die alle smaken aanspreken. Men zegt dat een wijn lijkt op zijn producent, ik denk dat het een zuivere, eerlijke wijn is” Jean Paul Durup. www.durup-chablis.com