Het Eat Festival keert terug

Van 28 september tot 1 oktober 2023 slaat het Eat Festival voor het derde jaar op rij zijn tenten op in Gare Maritime van Tour & Taxis. Vier dagen lang tonen meer dan 60 Brusselse chefs, patissiers, kaasmakers en ambachtslui hun creaties aan het publiek. Het Eat Festival is een echte vitrine voor de bijzonder gevarieerde hedendaagse, Brusselse gastronomie. Er is ook een markt met lokale producenten die bewijzen hoe dynamisch – en vaak verrassend -het gastronomisch aanbod in Brussel is.

Sinds meer dan 10 jaar profileert het Eat Festival zich als dé Brusselse afspraak voor liefhebbers van gastronomie. Een reis langs de smaken in typische gerechten, bereid door de beste chefs in de hoofdstad. Alles komt samen op één unieke locatie: de adembenemende Gare Maritime van Tour & Taxis.

Een van de nieuwigheden is de samenwerking met BXLBeerFest, dat ook dat weekend plaatsvindt, eveneens op de site van Tour & Taxis. Voor de gelegenheid wordt de BXLBeerFest Bar in het Eat Festival geïntegreerd. Wie een toegangsticket voor Eat kocht, mag aan een voordeeltarief ook van het niet te missen bierfestival gaan genieten. Nog een belangrijke nieuwigheid: de Brusselse wedstrijd van de beste garnaalkroket wordt op zondag 1 oktober in het openbaar op de festivalsite beslecht.

Hieronder een overzicht van de exclusieve affiche voor de komende editie.

40 iconische Brusselse tekenen present, onder wie 19 nieuwkomers. Ze vergasten bezoekers op een typisch gerecht, dat symbool staat voor hun culinaire identiteit. Aanwezige restaurants: 65 degrés (Antoine Ysaye), Achille (Tara Perraudin), Albert (Filip Fransen), Anju (Victor des Roseaux), Barge (Grégoire Gillard), Beiruti (Nehme Darwiche), Bouillon Bruxelles (Alexandre Masson), Cantina Valentina & Tope (Alex Joseph), Chez Luma (Luka Greiner), CiPiaCe (Stefano Rella), Entropy Restaurant (Elliott Van de Velde), Fernand Obb Delicatessen (Cédric Mosbeux), Frank. (Mathias Smet), Gioia (Fabio Maurizi), Gus (Pierre Baeyens & Jonathan Delhière), IKI (Tan Le), Ivresse (Benjamin Rauwel & Quentin Szuwarski), Kamoun (Georges Baghdi sar), Kitchen 151 Brussels (Simona El-Harar), KLOK (Florent Ladeyn), La Bonne Chère (Alexandru Spaco), La Canne en Ville (Kevin Lejeune), Le Rossini (Bogdan Streinu), Les Caves d’Alex (Alexandre Cardoso), Ma Jolie (Charles de Magnanville), Miss Rose (Giovanni Bruno), Mission Masala (Pavan Bajwa), Old Boy (Yannick Carr), Racines (Ugo Federico), Refresh Brussels (César Desy), Restaurant Le Tournant (Denis Delcampe), Riccio Capriccio (Michele Nughes), San Sablon (Baptiste Villanneau), SERRA (Etienne Mahieu), Smala (Arth Alvarez), Tatar (Benjamin Homsy), The 1040 (Gabriele Petrucci & Jean-Philippe Watteyne), Titulus (Lyla Bangels), VerTige (Kevin Perlot) en Yoka Tomo (Tomo San).

8 patissiers: Verschillende banketbakkers zullen het festivalaanbod om de beurt vervolledigen. Zoetekauwen kunnen bij hen terecht voor heerlijke dessertbordjes. Aanwezige patissiers: Ginkgo Artisan Pâtissier (Olivier Kasiers), Vincent Denis Dessert Bar (Vincent Denis), PâtisserieChocolaterie Yasushi Sasaki (Yasushi Sasaki), Cokoa (Anaïs Gaudemer), Brian Joyeux (Brian Joyeux). We verwelkomen ook twee nieuwkomers: Fine Bakery (Victoire Lemaistre & Pierre Aidene) en Hermine Pâtisserie (Anna Le Saux).

8 kaasmakers : Net als ieder jaar krijgen bezoekers op het Eat Festival de kans om een aantal van de beste kaasmakers uit de hoofdstad te ontmoeten. Zij laten hen nieuwe smaken ontdekken, dankzij hun originele selectie. Aanwezige kaasmakers: Julien Hazard Affineur (Julien Hazard), Sœurs. (Lara & Hélène Milan), La Fruitière (Véronique Socié & Léo Begin), From Comptoir (Etienne Boissy & Bénédicte Dartois) én nieuwkomer Jacques le fromager (Jacques Defrenne)

13 brouwers : De afgelopen tien jaar is de belangstelling voor ambachtelijke brouwerijen en craftbieren in Brussel weer toegenomen. De Brusselse brouwers creëren, testen, moderniseren … Ze rusten niet op hun  lauweren en doen het biererfgoed verder evolueren. Op het Eat Festival kunnen bezoekers hen  ontmoeten en proeven van hun vakkundig samengestelde brouwsels in de gloednieuwe  BXLBeerFest Bar. Een heuse smaakervaring onder leiding van experts met passie voor hun vak. Een bezoek aan BXLBeerFest tijdens het weekend behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Aanwezige brouwerijen: Brasserie de la Mule (Joel Galy), Brasserie de la Senne (Marta Resmini), Brasserie 1B2T (Gilles Bastin), Brussels Beer Project (Olivier de Brauwere & Sébastien Morvan), Cantillon (Jean Van Roy), En Stoemelings (Denys Van Elewyck & Samuel Languy), La Source (Nina Carleer & Mathieu   Huygens), Brasserie Surréaliste (Edouard Grison), Brasserie La Jungle (Christophe Bravin & Félix Damien).

Markt van Brusselse producenten : Brussel is een kweekvijver voor kleinschalige producenten en bedrijven die kwalitatieve lokale voeding willen aanbieden. Na een eerste succesvolle editie laat het EAT Festival bezoekers dagelijks kennismaken met een twintigtal onder hen. Microbrouwerijen, koekjesfabrieken, sausmakerijen …: kom een breed scala aan Brusselse vakkennis proeven! De volledige lijst van aanwezige producenten wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Bordeauxwijnen : De Bordeauxwijnen sloten zich bij het festival aan en mogen ook deze keer niet op deze hoogmis van gastronomie ontbreken. Tijdens het festival worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van de Bordeauxwijnen. Er zijn ludieke workshops van de Ecole du Vin de Bordeaux en in de wijnbar met Bordeauxwijnen kan het volledige aanbod aan streekwijnen worden geproefd. Kers op de taart: even helemaal weg in de ruimte ‘Bordeaux Wine Trip’.

Tickets en magneetkaart : Om bezoekers met volle teugen van het festival te laten genieten, maakt het EAT Festival gebruik van een cashless betaalsysteem. Tickets kunnen in voorverkoop online of aan het loket worden gekocht. Bezoekers ontvangen dan een magneetkaart die recht geeft op een gerecht en enkele proeverijen bij partners. De kaart kan gedurende het hele festival worden bijgeladen om verder te worden gebruikt.

Consumpties worden dus aan de cashless terminals betaald via de magneetkaart. De credits verdwijnen automatisch van de kaart. De gekozen formule is eenvoudig. 1 credit = 1 euro. Tickets worden vanaf begin september te koop aangeboden. In voorverkoop gelden voordeeltarieven. Meer details over de chefs en de verschillende dagprogramma’s op: www.eatfestival.brussels