AOC Fitou

Château de Cascastel – Cuvée Exception 2020

Gouden medaille CGA Parijs 2022

De appellation FITOU werd op 28 april 1948 gecreëerd en is de oudste en meest gerenommeerde van de Languedoc. De wijngaarden van Château de Cascastel, uitsluitend gelegen in de Haut Fitou, bestaan uit een groot aantal kleine percelen die zijn ontgonnen uit de garrigue. Een warm, droog en winderig klimaat dat een perfecte rijping van de druiven en een uitstekende hygiënische toestand mogelijk maakt. Deze wijngaard valen volledig onder geïntegreerde landbouw onder het label “REVE” en de druiven worden uitsluitend met de hand geoogst, volgens de traditie. Elk van de  wijnjaren weerspiegelt het geselecteerde terroir dat het leven geeft en de eeuwenoude knowhow van de Meester-Wijnbouwers van Cascastel. De volledige betrokkenheid van elk van de mensen die in de kelder werken en de kwaliteit van de technische installaties stellen Château de Cascastel in staat een perfecte kwaliteitsconsistentie te bieden voor elk wijnjaar.

DRUIVENSOORTEN :

Carignan 50% / Grenache noir 35% / Syrah 15%.

De Carignan- en Grenache-druiven zijn aangeplant op de meest dorre hellingen, waar ze het best tot hun recht komen. De ene is sterk en krachtig en geeft de wijn een goede structuur. De andere, soepeler, brengt rondheid en elegantie. De Syrah bevindt zich in de koelere gebieden en brengt fruit, bloemen en frisheid.

VINIFICATIE :

De Carignan wordt gevinifieerd met macération carbonique met een vattingperiode van ongeveer 2 weken. De Grenache en Syrah worden op traditionele wijze vergist met ontsteelde druiven. Aan het begin van de gisting wordt een delestage uitgevoerd en de dop wordt regelmatig bevochtigd met beluchting van de sappen voor een intiemer huwelijk en een betere extractie van polyfenolen.

PROEVEN:

Deze diepgekleurde wijn ontwikkelt intense geuren van garrigue en toast, gevolgd door aroma’s van rood fruit en specerijen. Het gehemelte is rijk en intens, fris, ruim en gul. De tannines zijn fluweelzacht, de afdronk gulzig, elegant en intens: een klassevolle wijn met een perfect evenwicht en harmonie. Nu reeds een mooie en aangename drinkklare wijn waarvan de kwaliteit door hem enkele jaren in de kelder te bewaren nog aanzienlijk zal verbeteren.