Bar Belge lanceert witbier met wakame (zeewier)

Bar Belge wil met Bar Blanche Aziatische hype rond witbier naar Europa brengen. De brouwers achter amberbier Bar Belge en alcoholvrij bier Bar Bo lanceren hun nieuwste bier: Bar Blanche. Een verrassend en verfrissend witbier dat naast de klassieke ingrediënten ook enkele onconventionele toevoegingen deed, zoals wakame, een zeewier dat vaak gebruikt wordt in de Japanse keuken, en de Aziatische citrusvrucht Yuzu. Het bier kwam tot stand in samenwerking met brouwerij Interpol, de kleinste brouwerij van België.

Na een bronzen medaille in de categorie ‘Best Pale Amber’ voor Bar Belge op de World Beer Awards en de lancering van een alcoholvrij bier, durfden de brouwers een nieuwe uitdaging aan: een nieuw witbier dat de witbierenmarkt wakker schudt met verrassende ingrediënten en een verfrissende smaak.

Aan het brouwen van een iconisch witbier begin je natuurlijk niet zomaar en daarom trokken de brouwers alle registers open. Bovenop de klassieke granen, die de typische moutsmaak leveren, experimenteerden ze met een paar verrassende kruiden. Daarvoor konden de brouwers rekenen op de hulp van Pol van Interpol, de kleinste brouwerij van België, maar groots in originaliteit en durf. Pol brouwt al jaren een eigen witbier dat de expliciete goedkeuring wegdraagt van niemand minder dan Pierre Celis, de founding father van witbier in België. Een samenwerking die zorgde voor vuurwerk in de brouwketels!

Samen met Interpol sleutelden de brouwers aan een uniek recept met een al even uniek bier als resultaat. Wat echt verrast is de subtiele, frisse en zilte kruiding. Naast de toevoeging van de gebruikelijke koriander, kozen de brouwers er namelijk voor om een paar minder evidente ingrediënten toe te voegen. Het volledige recept blijft een goedbewaard geheim, maar een tipje van de smaaksluier lichten de de brouwers graag op: het gebruik van wakame dat zorgt voor de volmondigheid van het bier en Yuzu, een Aziatische citrusvrucht voor de frisse smaak.

“Met ons ‘witteke’ durven we het aan om de witbierenmarkt in België te betreden. Witbier roept bij mij een nostalgisch gevoel op aan de populariteit van witbier vroeger,” licht Wouter Casteleyn, Chief Beer Officer bij Bar Belge, toe. “Hoewel witbier, gezien zijn smaakprofiel, ontzettend populair is in Azië, zien we de groei ervan in België verzwakken. Dat is ontzettend jammer, omdat een goed gebrouwen witbier enorm veel potentieel en smaak heeft. Met Bar Blanche willen we dan ook nieuw leven in de markt blazen.”

Bar Blanche heeft een mooie troebele kleur en een heerlijke romige schuimkraag. Met een alcoholpercentage van 5,8% en IBU-score van 16, is het een toegankelijk witbier geworden dat bij elke gelegenheid voor verfrissing zorgt. Vanaf 15 juni is het bier te vinden in de lokale Prik & Tik drankenhandel, bij Drinxit en weldra ook in enkele gastronomische restaurants. Zo prijkt Bar Belge reeds op de kaart van toprestaurants zoals AIRrepublic van Sergio Herman, Bistro Bruut en De Jonkman in Brugge en Rebelle in Kortrijk. Bar Blanche komt net op tijd om de verdere versoepelingen in de horeca op een verfrissende manier in te zetten!

Bar Belge is een Belgisch biermerk uit Zedelgem (West-Vlaanderen), dat met een toegankelijk amberbier, een alcoholvrij bier en een nieuw witbier het brede publiek opzoekt. Greetje Demuelenaere en haar man Wouter Casteleyn werden in 2020 mede-eigenaars van de brouwerij. De rollen zijn heel duidelijk verdeeld zodat een klein team kan timmeren aan de toekomst van Bar Belge. Bar Belge bestaat uit vier eigenaars: Greetje Demuelenare (Beer Finance Officer (BFO)), Wouter Casteleyn (Beer Executive Officer (BEO)), Kristiaan Ampe (Beer Sales Officer (BSO)) en Filip Vanhulle (Beer Product Officer (BFO)).

Dare to drink different!