Bartenderopleiding Learning for Life

Stoomt studenten klaar voor job in de Brusselse horeca

Twaalf studenten van de bartenderopleiding Learning for Life zullen de komende weken de Brusselse horeca versterken. Tijdens een programma van 5 weken kregen de studenten een intensieve theoretische en praktische training die hen klaarstoomt voor een job als barman of barista. Brussels Bar Connector organiseerde de opleiding voor de tweede keer dit jaar in samenwerking met Diageo, wereldleider in alcoholische dranken.

De vijf weken durende intensieve, praktijkgerichte barman- en barista-opleiding van Learning for Life omvat alle aspecten van het beroep, van verantwoord serveren tot communicatievaardigheden, tot hoe om te gaan met klanten met een handicap en situaties van seksuele intimidatie. De cursisten krijgen in het kader van deze opleiding ook de mogelijkheid om een stage te lopen in Belgische bars en restaurants. Het doel van de stage is te komen tot een duurzame tewerkstelling. De deelnemende zaken zijn kwaliteitsvolle en erkende Brusselse horecazaken zoals Odette en Ville, Caffè Torino, CiPiaCe, Vertigo…

Ervaringen van de Learning for Life studenten

De kandidaten die deelnamen aan het Learning for Life programma in Brussel zijn divers. Zelia César is 55 jaar en werkte 20 jaar als serveerster in snackbars. Het Learning for Life programma heeft voor haar heel wat nieuwe deuren geopend: “Ik heb veel dingen geleerd die ik vroeger niet wist, hoe alcohol wordt geproduceerd en hoe het geserveerd wordt. Het was een zeer verrijkende ervaring.” Ook Nolwenn Oliveira (25) heeft er een positief traject op zitten: “Mijn studies verliepen niet goed dus ik was op zoek naar iets nieuws. Ik heb een tijd gewerkt als serveerster in Mons, maar ik wou graag barista worden.” Ze zocht de geschikte opleiding en kwam zo bij het programma terecht. Door de opleiding heeft ze de kneepjes van het vak leren kennen als barista. “Zonder Learning for Life had ik deze ervaring nooit kunnen hebben.”

Ten slotte nam ook Viktoria deel aan het programma. Sinds 4 maanden woont ze met haar zoon in Brussel vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne: “Voor mij is het programma nu erg nodig, het geeft me ademruimte, want het nieuws uit mijn land is niet goed.” Ze heeft tijdens de lessen veel bijgeleerd over alcoholische producten en cocktails maken. Ze was ook blij met de kans om in een Brussels restaurant te kunnen werken en zich volledig op het werk te storten. Uiteindelijk is het Viktoria haar droom op een eigen café te openen in Kyiv: “Het wordt geen gloednieuw en hip café, integendeel, een kleine ruimte in het oude deel van Kyiv, maar heel gezellig, waar vaste bezoekers komen die vrienden zullen worden.”

Brussels Bar Connector

Al meer dan 10 jaar kunnen bartenders en baristas terecht bij “Brussels Bar Connector”. Over de jaren heen zijn honderden studenten opgeleid of gespecialiseerd in het professionele centrum. Brussels Bar Connector is een particulier, niet-gesubsidieerd centrum.

Diageo

Diageo ontwikkelde het Learning for Life programma in Latijns-Amerika in 2008 met als doel om gemotiveerde mensen over de hele wereld economische kansen te bieden en tegelijkertijd hoogopgeleide barmannen te ontwikkelen. Learning for Life draagt bij aan de professionalisering van de horecasector. Sinds de introductie van Learning for Life hebben wereldwijd al meer dan 140.000 mensen de opleiding met succes afgerond, met meer dan 130 afgestudeerden in België. Het project dankt zijn succes aan de samenwerking en de inzet van de verschillende partners, maar vooral aan de gemotiveerde studenten.