Klink met Codorniu: 150ste verjaardag van cava

Cavapionier Codorníu viert 150-jarig bestaan en lanceert unieke reeks Codorníu Ars Collecta. Codorníu, wijnmakerij sinds 1551 en bedenker van cava in 1872, laat dit jaar de kurken knallen en viert zijn 150ste verjaardag. Voor deze feestelijke gelegenheid bracht het prestigieuze wijnhuis een speciale, kunstige reeks flessen uit: Codorníu Ars Collecta. Als schepper van de geliefde Spaanse mousserende wijn, viert Codorníu dubbel, want ook cava blaast 150 kaarsjes uit. Met zoveel feestelijke momenten in het vooruitzicht hebben we reden genoeg om stijlvol te klinken! En eerlijk, welke bubbels smaken beter dan de authentieke? Ontdek hieronder meer over de unieke reeks Ars Collecta (rosé en witte cava) en leer enkele leuke cavaweetjes waardoor je ongetwijfeld je gasten op de volgende apéro kan imponeren!

Codorníu – Sparkling Life: Ars Collecta ontkurkt

Número uno in het thuisland van cava, Codorníu, verjaart en laat iedereen meedelen in de feestvreugde. Zo bracht de cavapionier Ars Collecta uit, een luxueuze cavacollectie die de ziel van Codorníu weerspiegelt, en uitzonderlijke kwaliteit en exclusiviteit omarmt. “Codorníu Ars Collecta is het hoogtepunt van cava, onze introductiebrief aan de wereld, een eerbetoon aan de liefde voor goed gemaakte zaken, met een vleugje waanzin en mediterrane genialiteit”, glimlacht Sergio Fuster, CEO Codorníu.

Voor deze unieke reeks waagde het premium Spaanse wijnhuis zich aan de combinatie van verschillende landschappen, variëteiten en domeinen. De exclusieve smaak bottelde Codorníu in artistieke, verfijnde flessen. Onder de kurk schuilt dan ook heel wat passie, know how en liefde voor het vakmanschap: !

  • Blanc de Blancs Organic

Deze visueel heldere cava met een warmgele kleur bestaat uit 34% Chardonnay, 33% Xarel-lo en 33% Parellada en genoot van een rijpingsproces van meer dan 9 maanden. De fijne belletjes zorgen voor een continue pareling en een persistente mousse. Delicate tonen van toast worden vergezeld van toetsen steenvruchten als perzik en nectarine, op een achtergrond van brioche en noten. Dankzij zijn rijke textuur en zeer hoge zuurgraad is deze cava perfect combineerbaar met allerlei gerechten, van alle soorten zeevruchten, vis en licht gekruid of gerookt vlees, degustatiemenu’s, hors-d’oeuvres en fruitdesserten.

  • Grand Rosé

Deze cava met delicate zalmroze kleur bestaat uit 85% Pinot Noir, 15% Xarel-lo en Trepat en onderging een rijpingsproces van meer dan 9 maanden. De intense aroma’s van framboos, braambes en aardbei afgewisseld met een lichte toets van citrusvruchten zorgen voor een extra frisheid in de mond. De typische rode fruittonen van Pinot Noir treden naar de voorgrond. De cava is fris en evenwichtig, terwijl de delicate bubbels bijdragen aan de romige sensatie. De Grand Rosé past uitstekend bij gastronomische hors-d’oeuvres of rijstgerechten met zalm, rauwe vette of gegrilde vis, omdat zijn zuurgraad de vettigheid van de vis in evenwicht brengt. Ook lekker bij licht gekruid wit vlees en rode fruitdesserten.

“Fris, levendig en opwekkend, vol vitaliteit. Codorníu Ars Collecta sprankelt met een bijzondere jeugdige kracht. Vandaag genieten we van de beste cava’s uit de geschiedenis.” – Bruno Colomer, technisch directeur bij Codorníu en Best Sparkling Winemaker in de Bacchus Awards.

Bijzondere bubbels-weetjes

Cava en zijn karaktervolle maker Codorníu worden 150 jaar! Breng ode aan onze favorito español en klink in stijl met Codorníu Ars Collecta, de unieke reeks (rosé en witte cava) van Codorníu. Schaaf je cavakennis bij met onderstaande weetjes en maak indruk bij je vrienden/familie tijdens je eerstvolgende apéro.

Wat is juist het verschil tussen cava en champagne? Hoe ontstaan bubbels? En hoe herken je ‘echte’ cava? Laat die schuimwijn maar vloeien!

  • Weetje 1: ken je schuimwijn: wat is het verschil tussen cava, champagne en prosecco?

O Cava wordt gemaakt op verschillende plaatsen in Spanje en is niet regio-gebonden. Deze schuimwijn bestaat meestal uit de druivenrassen Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Zowel cava als champagne worden geproduceerd volgens de traditionele methode.

O Champagne wordt altijd geproduceerd in de Champagnestreek. Enkel schuimwijnen uit deze regio mogen de naam dragen. Champagne is meestal gemaakt van de druivenrassen Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.

O Prosecco is afkomstig uit Italië en draagt ook de naam van de druif. Over het algemeen is deze schuimwijn fruitiger dan champagne en cava. Varianten zijn tranquilo (niet mousserend), frizzante (half mousserend) en spumante (meer mousserend).

  • Weetje 2: cava betekent ‘kelder’ in het Catalaans, een verwijzing naar de kelders van Catalonië waar het rijpingsproces van cava plaatsvindt.
  • Weetje 3: de bedenker van cava is Josep Raventós van het familiebedrijf Codorníu. In 1872 produceerde hij als eerste een fles mousserende wijn volgens de traditionele methoden. Ook combineert hij lokale druivensoorten uit de Penedès-streek: Xarel-lo, Macabeo en Parellada.
  • Weetje 4: cava heeft een neutraliserend effect en maakt je smaakpapillen klaar voor het volgende gerecht.
  • Weetje 5: de fijne bubbels in cava ontstaan doordat de wijnfles volledig afgesloten is tijdens het productieproces. Bij fermentatie in de fles, ontstaan de bubbels.
  • Weetje 6: cava heette vroeger champan en wordt in de volksmond vaak nog Spaanse champagne genoemd, wat wettelijk gezien niet mag (cfr. weetje 1).
  • Weetje 7: cava hoeft niet altijd zoet te zijn. Wist je dat er 7 categorieën in cava zijn naargelang de toegevoegde suikers? Van droog naar zoet: brut nature, extra brut, brut, extra seco, seco, semi-seco en dulce.
  • Weetje 8: echte cava herken je aan de vierpuntige ster op de onderkant van de kurk. Wil je het graag zelf ontdekken? Laat die kurk maar knallen!

Praktisch : Prijs: €13,99  – Beschikbaar bij Delhaize.