Beaumes de Venise – gastronomische onderdompeling – BdV 10/10

Wijn te velde en in de chai ontdekken is altijd een kennismaking met nieuwe elementen soms in sfeervolle locaties, af en toe op panoramische vergezichten.  Hapjes en snuisterijen zijn soms extra’s maar steevast beweert elke wijnbouwer dat zijn wijnen, ideale pairingpartners zijn bij tal van culinaire zo niet gastronomische creaties.

De verantwoordelijken van de wijnen Beaumes de Venise zorgden er evenwel voor dat de ondertiteling “ le terroir avec deux visages” concreet gestalte kreeg. Om de pairing vorm te geven deden ze een beroep op chef Boris van de Auberge t Roch in het dorpje Beaumes de Venise die zijn gastronomisch palet over twee avonden mocht uitspreiden, palet dat telkenmale door een behoorlijk aantal wijnen  uit de appellatie, zowel traditionele als muscats, werd ondersteund.

Boris kreeg de gasten beslist op zijn hand met o.m. een hoeve ganzenlever uit Gers met tonka kruiden, inktvis uit wild water rivieren met venkel, epautre van de Mont Ventoux en garnituur van gerookte pepers, pavlova van zwarte vijg van Caromb, gekonfijt met violetten, eendenborst uit Gers, hoeve Pountoun, butternut, champignons en wortelmousseline met fijne coco- en currykorrels, een creatie van licht aangebakken sint jacobsvruchten getooid met kreeft en de klap op de vuurpijl een rasechte Japanse waguysteak.

Kortom een uitbundige verwenning van de smaakpapillen, met vrije keuze van de wijnen AOC Beaumes de Venise en de Muscat Beaumes de Venise, waardoor deze voor een zware beproeving werden gesteld. Resultaat: de wijnen uit deze regio kunnen inderdaad de veeleisende fijnproever meer dan bekoren…

Op de proeftafel een bijzonder ruime selectie:

Château de la Croix des Pins

AOC Beaumes de Venise – Les Contreforts de Montmiral – rood 2021

Mix van Grenache noir 70%, Syrah 30% – 15% alc vol – met de hand geplukt bij optimale rijpheid – 12 maanden gerijpt in vaten.

Dieprode kleur met paarse accenten. Schitterende neus van rood fruit en pure chocolade. Zeer mooie evolutie op quetsche, grenadine en mokka aroma’s. De mond is zijdeachtig en elegant. Persistance remarquable en groot millésime.

Domaine de Fenouillet

AOC Beaumes de Venise – Terres Blanches – rood 2021

Assemblage Grenache noir 50%, Syrah 35%, Mourvèdre 15% – 14,5 alc vol – druiven worden handmatig geoogst en gesorteerd – gerijpt in betonnen vaten – productievolume 33000 flessen

Granaatkleur met paarse accenten – een intense en complexe neus, rood en zwart fruit, dan cassis en peperige tonen, het is een volumineuze wijn in de mond, met zijdeachtige tannines, die soepel, fris en gemakkelijk te drinken blijft.

Domaine de la Ferme St Martin

AOC Beaumes de Venise – Costanzia 2020 – rood

Assemblage Grenache noir 50%, Syrah 50% – 13,5 % alc vol – handgeplukt,    handgesorteerd, volledig ontsteeld, gevinifieerd zonder toevoeging van enig oenologisch product. Bewaarpotentieel 10 tot 15 jaar

Domaine Caroline Bonnefoy

AOC Beaumes de Venise – cuvée Caroline Bonnefoy – rood 2020

Blend van 75% Grenache noir, 25% Syrah – 14% alc vol – productievolume 90 hl – biologische landbouw – met de hand geoogst in kleine containers – gerijpt in betonnen vaten – rijpingspotentieel 5 tot 10 jaar.

Donker purperrode wijn.  Het is een krachtige, onstuimige wijn met een rijke neus van kersen en zwarte bessen. De mond is fris en harmonieus, met aanhoudende tonen van zwarte bessen en kruiden. De strakke tannines zorgen voor een lange en krachtige afdronk. Te serveren met belegen kaas, rood vlees, lamsvlees

Domaine Saint Amant

AOC Beaumes de Venise – Cuvée Grangeneuve – rood 2019

Mélange van Grenache noir 50%, Syrah 30%, Carignan 10%, Viognier 10% – 14,5% alc vol – productievolume 125 hl – 1 jaar in houten vaten van meer dan 15 jaar oud

Oude Grenache, Syrah, Carignan en wat Viognier worden samen gevinifieerd in grote eikenhouten vaten. Het is de expressie van het hooggelegen terroir die wordt nagestreefd: de wijnen zijn elegant en fris.

Château Redortier

AOC Beaumes de Venise – cuvée Tradition – rood 2018

Alcoholgehalte 14,5% vol – de wijngaard ligt op een balkon boven de Dentelles de Montmiral – handmatige oogst – korte cuvaison om finesse en fruit te bevorderen. Twee winters gerijpt in betonnen vaten.

Cuvée classique, degene die sinds het begin van het domein niet is veranderd, 35000 flessen geproduceerd

Domaine La Ligière

AOC Muscat de Beaumes de Venise – 2021 – Cuvée Chante Coucou

100% witte Muscat – kleine bessen – 15,5% alc vol – handgeplukt met sortering – productievolume 6400 flessen

Een goudgele kleur met heldere reflecties, deze zoete wijn heeft een dichte en complexe neus, met mooie bloemige aroma’s, roos, gemengd met tonen van sinaasappelschil, exotische noten, passieruchten. Zijn evenwicht, zijn mooie zuurgraad en zijn frisheid in de mond met toetsen van perzik geven hem een grote lengte op de afdronk. Bij ganzenlever, fruitdesserts, bitterkoekjes, enz.

Domaine les Ondines

AOC Muscat de Beaumes de Venise – moulleux –  wit 2020

Muscat blanc à petits grains 100% – 15% alc vol – pelliculaire maceratie – most koud gehouden tijdens de oogst – 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks – steriele filtratie

Zeer aromatische en intense neus met bloemen- en citroentonen. In de mond vinden we deze tonen van rozen en exotisch fruit.

Château du Trignon

AOC Muscat de Beaumes de Venise – cuvée M Trignon – wit 2013

Witte Muscat à petits grains – 15% alc vol – 100% handgeplukt (strenge selectie van de trossen) wanneer de druiven een suikergehalte hebben van meer dan 252g/l.

Lichtgele kleur met lichtgroene accenten. Subtiele neus met aroma’s van ananas en citroen. In de mond zijn citrusvruchten sterk aanwezig, meer plantaardige en florale tonen completeren dit fruitige bouquet. Als aperitief of bij fruitige desserts, amandelen of kastanjes, als pousse-café om de avond af te sluiten.

Domaine St Roch

AOC Muscat Beaumes de Venise – Désir – licht granaatrood

100% Muscat petit grain rood op zandige kiezelgrond. Geoogst bij zeer perfecte maturiteit.

In de neus, hints van rood fruit, morellen, wilde aardbeien, … een vleugje pruimen met armagnac en ook een vleugje kruiden. In de mond kraakt men een kers in brandewijn, en de gulzige sensatie van chocoladetonen volgt snel. De afdronk blijft zeer zijdeachtig en heeft de typische kenmerken van een rode wijn en is dus eerder vrij lang…  Te serveren met: aperitief, gezouten of zoet, eendenborst met honing, blauwaderkazen, chocoladedesserts, walnotentaart.

Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV  2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov –  BdV 4: Domaine de Durban 4 nov –  BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 :  Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november