Belgian Wine Personality 2022 – Raymond Leroy

Oprichter en grote bezieler van Le Vignoble des Agaises, beter bekend als ‘Ruffus’, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag viert. Zijn wijn is een ambassadeur voor de Belgische wijncultuur op zichzelf.

‘Geboren in een wijnton’ is iets te straf uitgedrukt, maar het scheelde niet veel. Als telg van het wijnhandelshuis Leroy-Prévot stond het in de sterren geschreven dat hij in de wijnhandel zou terecht komen. Hij volgde studies in Montpellier met de bedoeling om later een goede Côte du Rhône te produceren voor Leroy-Prévot.

Maar gaandeweg kreeg hij zin om terug te keren naar de eigen gouw en ‘iets creatiefs te doen’. En kijk, nu is hij Wijnpersoonlijkheid van het Jaar, 20 jaar nadat hij Ruffus creëerde en daarmee Wallonië en België op de kaart zette van de mousserende wijn.

Hij haalde tal van prijzen voor zijn wijn waaronder twee keer de hoogste score van 5 sterren in De Gids van de Belgische Wijnen en 9 medailles op de Concours Mondial van Brussel. Het idee van Vino.be is altijd geweest dat de Wijnpersoonlijkheid van het Jaar een ware ambassadeur is voor de Belgische wijncultuur. Als we u vertellen dat Leroy’s Ruffus geschonken wordt in een 50-tal Belgische ambassades van Parijs tot Tokyo en ook nog op de intercontinentale vluchten van Brussels Airlines, dan kunnen we stellen dat die voorwaarde letterlijk vervuld is.

Vino’s Hall of Fame

De titel Belgian Wine Personality of the Year wordt sinds 2009 uitgereikt aan een Belg die zich in de wijnwereld heeft onderscheiden: 2009 Justin Onclin – 2010 Filip Verheyden – 2011 Alfred Bonnie – 2012 Carol Duval-Leroy – 2013 José Lemahieu – 2014 William Wouters – 2015 Jacques De Schepper – 2016 Eric Boschman – 2017 Jean-Marie Guffens – 2018 Philippe Grafé – 2019 Marc Verstraete – 2020 Christophe Heynen MW – 2021 Philippe Lambrecht – 2022 Raymond Leroy

Illustratie vinopres