Grands Crus Classés Saint-Emilion/3

Château La Tour Figeac

 

Château La Tour Figeac ontstond in 1879, toen het werd afgesplitst van Château Figeac. Sinds de Romeinse tijd is de beroemde “Graves de Saint-Emilion”, het bevoorrechte stuk grond waarop Château La Tour Figeac ligt, gewijd aan de wijnbouw. Dit terroir, evenals het middeleeuwse erfgoed van Saint-Emilion, werd in 1999 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het in 1879 van het landgoed Château Figeac losgemaakte landgoed ligt aan de rand van de appellation Pomerol tussen Château Cheval Blanc en Château Figeac.

In 1994 kwam Otto Maximilian Rettenmaier naar Château La Tour Figeac, dat sinds 1973 in zijn familie was, om een nieuw managementteam op te zetten. Gefascineerd door het land en verleid door het enorme potentieel van het terroir, besloot hij zich op het landgoed te vestigen.

De biodynamische praktijk die in de Tour Figeac wordt toegepast is gebaseerd op zorgvuldige observatie van de wijngaard. De hier gevolgde aanpak beperkt zich niet tot het volgen van opgelegde filosofische regels, maar houdt rekening met de waargenomen specifieke gegevens.

De wijnen van Château La Tour Figeac verleiden zelfs in hun jeugd dankzij hun finesse en de zachtheid van hun tannines. Ze hebben een groot verouderingspotentieel. Het bouquet wordt over het algemeen gedomineerd door aroma’s van rood en zwart fruit, vergezeld van typische tonen van viooltjes, eucalyptus en munt. De smaken van het hout vermengen zich met de zoete kruidigheid van de bessen en zijn al goed geïntegreerd in de jonge wijn. In de mond toont de Tour Figeac wijn een opmerkelijk natuurlijk evenwicht, alles in elegantie en souplesse, onderstreept door een mooie intensiteit en een volle en aanhoudende afdronk.

2018 HARVEST

Oogstdatum: – Merlot: 24 tot 28 september 2018 – Cabernet Franc: 1 tot 3 oktober 2018 Opbrengsten: 35 Hl/ha Geselecteerde 337 hl of 45.000 flessen Mengsel van druivenrassen: – 70% Merlot – 30% Cabernet Franc Graad: 14,5%vol

2019 HARVEST

Na een klassieke herfst qua klimaat was de winter bijzonder droog, met een watertekort van 60%. Door de bijzonder hoge temperaturen in februari en maart is de bodem snel opgewarmd en de bloei vrij vroeg. De koele lente vertraagde de groei en de vroege bloei ging verloren. De zomer was droog en bijzonder heet. Er werden records gevestigd met temperaturen van bijna 42°C in juli. Enkele besparende regens op 25 juli beperkten de waterstress. De oogst vond plaats voor de veelvuldige regens van half oktober. De oogst van 2019 zit officieel in het tweede jaar van biologische landbouw.

De vatenkelder werd volledig gerenoveerd om de wijnen nauwkeuriger te laten rijpen. Er werd ook geïnvesteerd in 400l vaten en amfora’s om de finesse van de tannines en de expressie van het fruit te intensiveren.

Oogstdatum: van 20 september tot 3 oktober 2019 Opbrengst: 37 Hl/ha – 1e wijnselectie: 290 hl, d.w.z. ongeveer 39.000 flessen Mengdruivenrassen: 65% Merlot – 35% Cabernet Franc Graad: 14,5%vol.

De jaargang 2019 kan worden samengevat in 4 woorden: Frisheid, Elegantie, Helderheid en Intensiteit

 

Château Dassault

 

Sinds Marcel Dassault in 1955 Château Couperie, dat Château Dassault werd, overnam, is het steeds vooruitgegaan. Er worden regelmatig grote investeringen gedaan, zowel in de wijngaard als in de methoden en installaties die nodig zijn voor de vinificatie en de rijping. Maar als een grote wijn de vrucht is van een wil, is hij ook de vrucht van veel werk, jaargang na jaargang.

Met respect voor het terroir en de mannen die het duizend jaar kennen, wordt ernaar gestreefd het potentieel ervan te sublimeren, met de nederigheid die de grillen van de natuur opleggen. Het is het juiste evenwicht tussen traditie en vooruitgang dat de wijn laat evolueren zonder zijn geest te verliezen, tot hij uitmuntendheid bereikt.

De vaten van de verschillende eigendommen van Dassault Wine Estates weerspiegelen ook dit verlangen om de expressie van een unieke wijngaard en terroir te verheffen. Het delicate werk van de vinificatie vindt plaats in kleine, temperatuurgecontroleerde betonnen vaten, waardoor elk perceel afzonderlijk wordt behandeld en zijn persoonlijkheid wordt gerespecteerd. Deze vinificaties per perceel worden sinds kort gecombineerd met vinificaties op vat voor de meest representatieve percelen van het domein.

Het hout is een charmante metgezel die het fruit moet versterken. De malolactische gisting vindt voor een deel van de wijn plaats in nieuwe vaten. De wijn rijpt 14 tot 18 maanden in deze vaten. Tijdens deze periode migreert de zuurstof door de eiken korrel en wijzigt de structuur van de tannines, waardoor ze zijdezachter en meer gecoat worden.

Domein van 25 Ha op de noordelijke hellingen van Saint-Emilion. De  bodem bestaat uit oud zand en zand op klei met de aanwezigheid van ijzererts. De geoogste druivensoorten: 75% Merlot, 20% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar van de wijnstokken.

Viiticultuur snoeien: dubbele Guyot, ontbladeren Bladverwijdering: handmatig, in 2 fasen, aan beide zijden van de rij op alle percelen, uitdunnen indien nodig

De vinificatie gebeurt perceel per perceel in thermisch geregelde betonnen kuipen en volledige vinificatie in vaten. Rijping van 14 tot 18 maanden afhankelijk van de percelen, rijping: 70% nieuwe vaten – 30% wijnvaten.

Château Dassault 2018 : mooie donkerrode kleur, stevige aanzet met leuke fruitige toetsen en aangename tannines, straalt elegantie uit

Château Dassault 2019 ; frisse, fruitige aanzet, karaktervol in het glas, veelbelovend wijnjaar, verdere oudering moet dit bevestigen, voldoende elegantie, geen te zware wijn.

 

Château Faurie de Souchard

 

In 2013 werd Château Faurie de Souchard, een Saint-Emilion Grand Cru Classé, toegevoegd aan de collectie van Dassault Wine Estates. De kwaliteit van de werkzaamheden die sinds enkele jaren op dit domein worden uitgevoerd, het respect voor de grond en de geest van het terroir, met als hoogste doel het produceren van een grote wijn, sluiten perfect aan bij de roeping van de groep om te streven naar uitmuntendheid.

Ook hier is het hout een charmante metgezel die het fruit moet versterken. De malolactische gisting vindt voor een deel van de wijn plaats in nieuwe vaten. De wijn rijpt 14 tot 18 maanden in deze vaten. Tijdens deze periode migreert de zuurstof door de korrel van het eikenhout en wijzigt zo de structuur van de tannines, waardoor ze zijdezachter en meer gecoat worden.

Het domein heeft een oppervlakte van 12 Ha (28,4 acres) en ligt voornamelijk op de noordelijke hellingen van Saint-Emilion. De terroirs omvatten enerzijds kleihellingen en anderzijds  zandige klei aan de voet van de hellingen. De geteelde druivenrassen zijn 70 % Merlot, 25 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt  20 jaar.

Het wijngaardbeheer voorziet o.m. snoeien: dubbele guyot, ontbladeren, de bladverwijdering gebeurt handmatig aan elke kant van de wijnstokken. Indien nodig wordt zelfs overgegaan tot groen oogsten. De opbrengst bedraagt gemiddeld 30hl/ha wat goed is voor naar schatting een jaarproductie van 40 000 flessen.

Na de oogst en het persen gebeurt de wijnbereiding vrij traditioneel, in betonnen en eiken vaten, met temperatuurcontrole. De rijping neemt meestal 14 tot 16 maanden in beslag, afhankelijk van de perscelen, rijping die plaatsvindt in 75% nieuwe vaten en  25% een jaar oude vaten.

Château Faurie de Souchard 2018: mooie donkerrode paarsachtige kleur, stevige aanzet, karaktervol, toetsen van rijp rood fruit, neigt naar mooie elegantie

Château Faurie de Souchard 2019: jonge wijn, nog ruwe bolster die verder moet rijpen, vluchtige fruitige hints met delicate accenten van evenwichtige tannines.