Bijen en wijngaarden, een topcombinatie

Château Suau – AOC Côtes de Bordeaux Bio, Cadillac Côtes de Bordeaux Bio, Bordeaux Bio en Cadillac

Monique Bonnet, die een paramedische opleiding in voeding heeft gevolgd, koos op 25-jarige leeftijd met Château Suau voor een heel ander carrièrepad. Met de hulp van haar vader leerde ze langzaamaan de kneepjes van dit complexe vak dat drie aspecten omvat: de druivenproductie, de wijnbereiding en de verkoop van de wijn.

Op initiatief van Monique Bonnet begon Château Suau in 2008 aan de omschakeling naar de biologische landbouw. Sinds het wijnjaar 2014, na een proces van zes jaar, hebben alle wijnen het Ecocert-certificaat en worden zij geproduceerd onder het toeziend oog van Michel Rolland, een van ‘s werelds bekendste oenologen. Voor deze werkfilosofie werd bewust gekozen om de gezondheid van de werknemers te beschermen, om bij te dragen aan de ontwikkeling van de fauna en flora in de omgeving en om de werking van de bodem te verbeteren. Sindsdien produceert Château Suau biologische wijn en wijn zonder toegevoegde zwavel.

Bijen tasten de wijnstokken niet aan, in tegenstelling tot wespen die zich gulzig op de druiven storten en er gaatjes in prikken. Bijen zijn niet zo aangetrokken door de rijpende vruchten, die weinig nectar voortbrengen. Als bestuivende insecten nemen bijen (in Frankrijk zijn er ongeveer 1000 bijensoorten) ongeveer 80% van de bestuiving van de plantenwereld voor hun rekening. Ze spelen dus een zeer belangrijke rol bij de voortplanting van de bloemen van de wijnstokken en garanderen de biodiversiteit van de wijngaard.

In een wijngaard moeten bijen geen lange afstanden afleggen om die functie uit te oefenen, wat hen bijzonder efficiënt maakt. Wijnbouwers schatten dat de aanwezigheid van bijen in de wijngaard de druivenproductie met 10% kan verhogen.

Nog niet zo lang geleden heeft Château Suau de sprong gewaagd door een twintigtal bijenkorven, goed voor tot wel 50.000 bijen, te installeren op het domein. Het initiatief ontstond tijdens een gesprek tussen Éric Chabot, technisch verantwoordelijke van het domein, en Valérie Doussin, imker sinds meer dan zeven jaar. Ze besloten hun idee meteen concreet te maken in het acaciabos dat rond een deel van de wijngaard is gelegen.

De wijnen van Château Suau worden in België verkocht bij Millesima Belgium. Meer info: https://chateausuau.com/fr/