Blikvanger: Caprice des Anges Coeur de Gris

IGP VALLÉE DU PARADIS ROSE 2020

Het is een fascinerende vallei, bezaaid met rotsachtige gebieden, met rotspartijen en een grote verscheidenheid aan bodems, die een naam draagt in de vorm van een droom: de Vallei van het Paradijs. De wijnstokken die hier groeien hebben zich hun deel van de omringende goddelijke genade kunnen toe-eigenen. Ze zijn de thuisbasis van de traditionele druivensoorten van de Languedoc en meer recente rassen die hier een nieuwe manier hebben gevonden om zich uit te drukken. Onze wijnboeren hadden het idee om ze te mengen, waarbij ze traditie en innovatie in wijngaarden die het Paradijs waardig zijn, combineren.

Het productiegebied van de Vin de Pays de la Vallée du Paradis is beperkt tot enkele dorpen in het massief van de Haute-Corbières. Een gemarkeerd terroir, vol geschiedenis en traditie, met prachtige en bedwelmende landschappen, dient als een showcase voor de wijngaarden die van heuvel tot heuvel lopen door de garrigue die zijn boeketten met kruiden en wilde vruchten overbrengt.

De gehele wijngaard wordt met respect voor het milieu geëxploiteerd door middel van HVE3-certificering. Alle wijnen worden ter plaatse gebotteld, in de kelder en met eigen productieapparaat, zodat men alles duidelijk onder controle heeft, van de wijnstok tot de fles.

Assemblage: Grenache Gris 85% / Cinsault 15% op schist en calco-schistgrond.

Vinificatie : De oogst vindt plaats in de koelte van de wijngaard, ’s ochtends van 7 uur tot 10.30. Directe persing en vervolgens statische bezinking bij 10°C gedurende 48 uur. De koude most (4°C) rijpt gedurende 5 dagen om aroma’s van citrusvruchten en grapefruit te ontwikkelen. De moer wordt vervolgens gefilterd en opnieuw geïntegreerd in de fermenterende most. Aan het einde van de alcoholische gisting (1010 dichtheid) volgt een eerste soutirrage waarbij enkel de fijne moer behouden blijft. Dagelijkse batonnage van de wijnmoer gedurende 15 dagen gevolgd door de soutirrage.

Tasting: Mooie bleke zalmkleurige jurk. Op de neus, intense en complexe tonen van aardbei, perzik, vanille en salie. De mond is fris, dicht en soepel met een mooie dorstlessende fruitigheid: deze rosé scherpt de zintuigen met zijn intensiteit en frisheid.

De artisanale wijnmaker van Les Maïtres Vignerons, Paul Vidal raadt hem aan met gegratineerde groenten à la plancha of oesters.

Les Maitres Vignerons de Cascastel – 11360 Cascastel – www.vin-cascastel.com