Brouilly lieu-dit Pierreux 2020, Domaine Nicolas Boudeau

World’s Best Gamay 2022!

 

Het 12e Concours International du Gamay werd gehouden in de Cité Internationale in Lyon. Een jury van 150 proevers, zowel professionele als veeleisende wijnliefhebbers, hebben 738 stalen uit de hele wereld geproefd die geproduceerd zijn met het druivenras Gamay. In totaal werden 245 wijnen bekroond (110 gouden medailles en 135 zilveren medailles). Aan het einde van de proeverij heeft een ‘superjury’ van deskundigen (drie sommeliers, een oenoloog en een wijnjournalist) de vooraf geselecteerde wijnen geblinddoekt geproefd en de trofee “World’s Best Gamay 2022” toegekend! En de winnaar is… Brouilly lieu-dit Pierreux 2020 van het Domaine Nicolas Boudeau.

Brouilly lieu-dit Pierreux 2020 van het Domaine Nicolas Boudeau. Is een oost gericht perceel en bestaat voornamelijk uit zeer diep roze graniet, maar ook uit kiezelhoudend vulkanisch gesteente. De 60 jaar oude wijnstokken, gesnoeid in Gobelet-stijl, gedijen goed op warme, goed drainerende bodems. De wijnoogst van 2020 kende uitstekende weersomstandigheden.

De druiven werden voor 50% ontsteeld voor een zachte persing. Fermentatie en maceratie vonden plaats in kuipen gedurende 16 dagen met temperatuurcontrole onder 30°C.  Dagelijks werd dubbel overgepompt, geperforeerd en regelmatig overgestoken om het beste van het terroir naar boven te halen. De wijn rijpte in betonnen vaten gedurende 9 maanden.

Caroline Daeschler, sommelier, lid van de 2e jury die de prijs toekende “Meteen vanaf het begin is het een volle, licht kruidige wijn met complexiteit. Hij is zeer fruitig en alleen op basis van de neus al zeer elegant, complex en genereus. In de mond, een goed gemaakte wijn die zich openbaart met zijdezachte tannines. Hij heeft een zeer mooie lengte, wat aangeeft dat de wijn zich zal kunnen blijven ontwikkelen en nog andere kleine aspecten zal kunnen toevoegen. Hij heeft toekomstpotentieel en is een wijn om te bewaren. Het heeft een Brouilly profiel, zoals wij ze graag zien, met andere woorden, hij is gul en feestelijk, vrolijk en levendig. Een klassieker van de variëteit met een vleugje soul op de koop toe.

De speciale vermelding voor de beste Zwitserse wijn ging naar: La Chênaie 2020 – AOC Genève, Winery & Domaine Les Perrières, 100 % gamay.