Chablis – Jean Durup vader en zoon /VS8

Totaal 206 hectaren – Appellaties : Petit Chablis, Chablis, Chablis Premiers Crus (Fourchaume, L’homme Mort, Vau de Vey, Montée de Tonnerre, Montmain)

Eigenschappen: Het beste terroir van Chablis, passie, continuïteit en duurzaamheid. De eigendommen van de familie Durup hebben het hoogste aandeel hellingen en steenachtige hellingen met een goede ligging, het beste terroir van Chablis, het land van keuze voor Chardonnay.

De verschillende Chablis-wijnen die onder de prestigieuze labels “Château de Maligny”, “l’Eglantière”, “La Paulière”, “Les Valery” en “Durup” op de markt worden gebracht, zijn allemaal afkomstig van de unieke druivensoort die in Chablis wordt gebruikt: Chardonnay.

Het verhaal: zo ver als men in de tijd terug kan gaan, is een Durup wijnmaker te vinden in Chablis! De familie Durup, wijnbouwers van vader op zoon, verbouwen al eeuwenlang wijnstokken in Chablis. Jean Durup heeft de wijngaard van Château de Maligny, waarvoor zijn overgrootvader, Paul Gally, in de 19e eeuw de laatste verantwoordelijke was, opnieuw aangelegd. Hij had in 1968 2 hectare van zijn vader geërfd, inmiddels heeft hij het domein uitgebreid tot 206 hectare!

“Ons dorp is de basis van onze wortels, van onze hele familie. We maken alleen Chablis, op een domein dat ons in staat stelt om 13 verschillende wijnen per jaar te produceren, wijnen die elk gehemelte plezieren. Er wordt gezegd dat een wijn lijkt op de producent, ik denk dat het is; het is een schone, openhartige, eenvoudige wijn”, Jean-Paul Durup.

De innovatieve geest: Jean-Paul kocht in juni 2016 5 ha wijnstokken, Pinot Noir en Chardonnay, voor de productie van Crémant de Bourgogne.

Jean DURUP Vader en zoon – www.durup-chablis.com

 

Op de proeftafel:

Petit Cablis 2018

100% Chardonnay. Wijnranken van 25 tot 30 jaar oud, trossen geoogst bij optimale maturiteit. In de neus florale aroma’s gekoppeld aan licht minerale toetsen. In de mond behoorlijk karachtige aanzet met leuke aromatische hints

Chablis 2018

100% Chardonnay. Droge witte wijn, geteeld en geoogst volgens eeuwenoude lokale tradities. Leuk fruitige aroma’s met uitgesproken hints van citroen. Blijft mooi fruitig in de mond, ideale gezel bij gegrilde vis en zeevruchten

Chablis Premier cru ‘Fourchaume 2018’

100% Chardonnay. Ranken genieten van een micro klimaat dat zorgt voor een droge witte wijn met mooie kleur. Leuk fruitige aroma’s die verder uitdeinen in de mond. Kan beslist nog enkele jaren rijpen. Ideale pairing met vis

Chablis Premier cru ‘Vau de Vey’ 2018

100% Chardonnay. Mooie fruitige accenten die leuke evenwichtig worden gedeeld met minerale toetsen. Volronde aanzet die uitvloeit in finesse, frisheid en elegantie.