Champagne – Champagne Drappier / VS 7

110 hectares in de appellatie : Champagne

Een familie in de Champagne sinds 1604! De Champagne Drappier wijngaard (in Urville) onderscheidt zich door het hoge aandeel Pinot Noir (70%) terwijl Chardonnay (15%) en Pinot Meunier (15%) zorgen voor het evenwicht van de melanges. Twee percelen met vergeten autochtone druivenrassen completeren deze atypische wijngaard. De voorouders hadden een punt gemaakt van het kiezen van bijzonder goed belichte percelen met sterke kalkbodems die expressieve wijnen produceren.

Geschiedenis: sinds de oprichting in 1808 wordt het bedrijf gerund door de familie, waarvan de stamboom teruggaat tot Rémy Drappier in 1604 die, net als Nicolas Ruinart, koopman werd in Reims. Een voorouder van de familie, François, verhuisde in 1808 naar Urville en begon zijn wijngaard te exploiteren.

De oogstdatum wordt apart voor elk perceel bepaald en de afzonderlijke vinificaties leiden tot een assemblage die een maximale uitdrukking geeft aan elke cuvée. Zwavel wordt spaarzaam gebruikt om een langzaam schuimend proces te bevorderen dat een fijne en subtiele bruisendheid genereert. De expeditielikeuren worden gerijpt in eikenhouten vaten en vervolgens in flessen gedurende meer dan 10 jaar, waardoor de concentratie toeneemt. De gereduceerde dosering draagt bij aan de uitwerking van elegante en complexe champagnes. De Grande Sendrée Brut 2008 behaalde de mooie scores van 94/100 in Wine Enthusiast in december 2016 en 97/100 (Gold Medal) door Wine Challenge in 2018 en was de Critics Choice van de Wine Spectator in 2017.

De innovatieve geest: Drappier het eerste Champagnehuis dat in 2017 de “Carbon Zero”-accreditatie heeft gekregen.

“Het idee om een fles Drappier champagne te maken is vooral om de wijn goed te laten voelen. Donkere kleuren om 100% van de ultraviolette stralen uit te filteren, een fijne hals die het oppervlak van de wijn in contact met zuurstof verkleint, zodat de wijn al zijn frisheid behoudt. De ronde schouder verzamelt de gisten en laat een betere roering toe; een perfecte rijping van de Champagnewijn, in een fles aangepast aan de Drappier-stijl, een wijn die aangenaam zal evolueren in deze mooie fles voor vele jaren. Na enkele jaren van rijping op latten, stellen we vast dat deze beter bestand is tegen de klassieke Champagnefles “. M. Drappier.

Champagne DRAPPIER – www.champagne-drappier.com

Op de proeftafel:

Brut Nature

100% Pinot Noir, een mooie lekkere en rechtlijnige champagne die bij elke gelegenheid kan worden gedronken.

Champagne Clarevalls – extra brut

Assemblage van 75% Pinot noir, 10% Pinot Meunier, 10% Chardonnay en 5 % Blanc vrai. Leuke gezellige champagne met fijne bubbels en mooie aroma’s. Selectie van de mooiste trossen die het ganse palet bestrijken.

Coteaux Champenois Trop m’en Faut

100% Fromenteau ( Pinot gris), speelse en parellende bubbels die tergend lang uitlopen, aangenaam smaakpalet, heerlijke afdronk die blijkbaar nooit afloopt

Grande Sendrée 2009

Assemblage van 55% Pinot noir en 45% Chadonnay. Uitzonderlijke champagne van geselecteerde trossen die zorgvuldig worden bewerkt. Fijne dartelende bubbels, verzorgde aanzet, exquise afdronk.