Champagne Franck Bonville – la singularité F.Bonville

Een familiegeschiedenis, mooie kelders, een moderne vatenkamer, een know-how, we zouden hier in een situatie zitten die een paar anderen zouden kunnen claimen als deze wijngaard in het hart van de Côte des Blancs er niet was geweest.

Voor velen komt luxe in de verbeelding overeen met wat zeldzaam, duur of weelderig is. Onze luxe is dat onze wijngaard geconcentreerd is binnen een straal van een paar honderd meter. Deze nabijheid maakt het cultiveren van de wijnstok hier een heel bijzondere betekenis. De eis van een goed uitgevoerde klus wordt des te meer verwacht omdat onze percelen zich bevinden in Avize, Oger en le Mesnil sur Oger, drie aangrenzende gemeenten van de Côte des Blancs.

Het persen is een beslissende stap voor de kwaliteit van toekomstige sappen. We gebruiken horizontale persen met een zijmembraan, waarbij het gewicht van het water in het membraan de druiven voorzichtig perst om het sap geleidelijk aan te onttrekken. De eerste, fijnste, zoetste en meest zure fractie wordt de “Cuvée” genoemd. Dan vloeien de snoeisappen langzaam uit, waarvan de fruitigheid en rondheid zeer nuttig zal zijn in onze mengelingen.

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn er zo’n vijftig 228 liter Bourgondische vaten gebruikt om onze wijnbouwapparatuur te completeren. Ze bevatten de lokale sappen “Les Belles Voyes” en ook de reservewijnen waarmee we onze liqueurs de tirage en dégorgement maken.

Een minimum van 3 jaar is nodig om de kwaliteiten van onze Brut Grand Cru Blanc de Blancs te waarderen, drie tot vier extra jaren zijn gunstig voor de ontwikkeling van onze Prestige of Vintage wijnen.

De goede kennis, observatie en geschiedenis van onze percelen zal ons leiden tot het bepalen van een oogstcircuit en het kiezen van een optimale datum voor elke sector. Wanneer de stijgende curve van de suikers de dalende curve van de zuurgraad kruist, wanneer de vrucht visueel goed goudkleurig is en vooral wanneer hij “goed smaakt”, dan komt het moment waarop alles op zijn plaats moet zijn om de hele oogst op subtiele wijze naar de pers te brengen.

Deze eis vinden we vervolgens terug in onze roestvrijstalen tanks waar de temperaturen het dichtst bij elkaar worden geregeld. Door de langzame en volledige gisting blijft het aromatisch potentieel van de druiven zoveel mogelijk behouden. Elk vat drukt zijn aroma’s uit, elk vat zijn persoonlijkheid. Met de steun van al onze reservewijnen bepalen we door middel van blending het subtiele evenwicht van de wijnjaren van ons huis. Het enige selectiecriterium is nog steeds en altijd het proeven.

De wijnstok is een levend organisme dat gerespecteerd moet worden. In dit opzicht streven we naar het behoud van de natuurlijke omgeving. Onkruidverdelgers worden in de steek gelaten ten gunste van het bewerken van de bodem. De wortels kruisen dan gemakkelijker door de dunne laag grond en trekken direct de minerale elementen aan die het krijt met zich meebrengt. Het effect van het ploegen is ook gunstig voor de micro-organismen die gebruik maken van de beluchting van de bodem om zich te ontwikkelen en de plant te voorzien van het voedsel dat hij nodig heeft.

Vandaag de dag wordt 90% van onze wijngaard geploegd, 10% is gras. Er worden geen insecticiden gebruikt. Door het implanteren van feromoon vrijmakende capsules, behouden we een acceptabel niveau van vlinders in onze percelen. Handwerk is altijd een voorbereidende stap en heeft de voorkeur.

Het cultiveren van de wijnstok in deze omstandigheden geeft ons veel voldoening, onze goede wijnbouwmethoden zijn sinds vorig jaar gematerialiseerd door een certificering van het Domaine in HVE (Hoge Milieuwaarde) waarvan de specificaties lange tijd samenvallen met onze waarden.

Op de proeftafel :

PUR AVIZE – Grand cru – Blanc de Blancs

Natuurlijke witte elegantie – Mélange : 2012 – Terroir : Avize Grand Cru – Chardonnay: 100% – Botteling: april 2013 (gekurkt) – Dosering: 2 g/L

Aanvankelijk een iets gesloten neus, op beluchting openen zich smakelijke aroma’s van gehakte ananas, peer en mango. Het gehemelte is royaal, vol en complex met een aangename frisheid en een mooie romige textuur.

Het is ontegensprekelijk een champagne uit Avizois: elegant, gul en lang in de mond met prachtige mineraliteit. Cuvée met een grote zuiverheid te proeven als aperitief of te begeleiden met een fijngekookte zeeduivel.

PUR MESNIL – Grand cru – Blanc de Blancs

Natuurlijke witte elegantie – Mélange : 2012 – Terroir : Le Mesnil – sur – Oger Grand Cru – Chardonnay : 100% Botteling : februari 2014 (gekurkt) – Dosering : 4,17 g/L

Gesloten neus, champagne uitsluitend afkomstig van de mooiste percelen van Mesnil sur Oger, met verse fruitzijde (ananas en citrusvruchten) waaraan mooie bloemige noten zijn toegevoegd.

De mond is recht, direct en verfijnd, verrassende mineraliteit waarbij de gejodeerde en licht zoute afwerking, een heel ander karakter prijsgeeft. De opmerkelijke frisheid van deze cuvée geeft een glimp van een ideaal aperitief. De associatie met een mooie kreeft is ook een perfecte match.

LES BELLES VOYES – Grand cru – blanc de blancs

Natuurlijke witte elegantie – Mélange : 2012 (100%) – Terroir : Oger Grand Cru – Chardonnay : 100% – Botteling : April 2013 – Dosering : 2,5g/L

Het perceel “Les Belles Voyes”, uit de beroemde Grand Cru du Coteau d’Oger, getuigt van de oorsprong van het familiebedrijf. De druiven, die altijd zeer rijp zijn, worden geïsoleerd en apart geperst. De sappen worden gevinifieerd in Bourgondische vaten en een lange rijping op de wijnmoer in flessen maakt de vinificatie compleet.

Het aromatische palet, waarbij exotische bloemige tonen die typisch zijn voor Chardonnay worden gecombineerd met boterachtige, honingkleurige en vanilleachtige tonen die door het hout worden gebracht, laat een minerale en frisse afdronk achter op het gehemelte.

“Les Belles Voyes” proeft men best in kleine groepen van kenners, vrienden of familie. Aangenaam als aperitief, maar ook geschikt voor een gerookte vis, een schaaltje zeevruchten of zelfs gevogelte.