Champagne Franck Bonville

Champagne Franck Bonville wenst zijn zichtbaarheid te versterken en de kwaliteit van zijn wijnen met de Belgische champagne- en gastronomieliefhebbers te delen. De liefde voor het beroep van wijnmaker en de zoektocht naar kwaliteit en plezier zijn de leidraad voor Champagne Franck Bonville, al 4 generaties lang de beheerder van de oogst in Avize.

De frisheid en finesse van de kalkrijke gronden van de Côte des Blancs, de elegantie van de Chardonnay, een aangepaste vinificatie en rijping zorgen ervoor dat de wijnen van Champagne Franck Bonville worden geapprecieerd tijdens een aperitief of een maaltijd.

Met veel exportpartners is het huis er in het verleden in geslaagd om met de Belgische champagneliefhebber te verbroederen, maar het champagnehuis wil zich verder integreren en zijn kwalitatieve kenmerken met een nog ruimer publiek delen.

Elk jaar worden 120.000 flessen behandeld in het hart van het landgoed van Bonville in Avize, verdeeld over 10 wijnjaren. Deze vertrouwelijke volumes laten een nauwkeurig en constant werk toe om alle mogelijkheden van de terroirs van Mesnil sur Oger, Oger en Avize tot uitdrukking te brengen. Avant-gardistische benaderingen vermengen zich met traditionele knowhow om elegante en verfijnde wijnen te creëren.

Onze wortels

Drie verhalen komen hier samen: het eeuwenoude verhaal van het land van de Champagne en zijn unieke bodem, en het verhaal van de wijnmakerij wanneer in enkele eeuwen tijd de mens zijn kracht heeft leren beheersen en zijn finesse heeft leren verheffen. Deze twee verhalen zijn gemeenschappelijk voor de hele Champagne. Het derde verhaal start in de Côte des Blancs, in Oger, aan het begin van de vorige eeuw.

Je moest een visionair zijn of een flinke dosis roekeloosheid hebben (waarschijnlijk allebei) om aan het begin van de 20e eeuw, enkele jaren na de druifluis en voordat de grenzen van de benaming Champagne werden vastgesteld, percelen wijngaardgrond te kopen.

Toch is dit wat Alfred Bonville deed, destijds een wijnmaker voor het huis Veuve Clicquot. Alfred’s koppigheid en vooral de komst van zijn zoon Franck (de grootvader van Olivier) moedigde hem aan om ondanks alles op deze “mooie manier” door te gaan. In 1936 kochten zij beiden een wijnbouwerswoning in het hart van het dorp Avize. In dit elegante gebouw (vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van het domein) zijn een pers en de tonnen die nodig zijn voor de vinificatie boven de kelders die plaats bieden aan de eerste flessen.

Na de Tweede Wereldoorlog zette Franck een nieuwe stap, enerzijds door de wijnen onder zijn eigen naam (Champagne Franck Bonville) op de markt te brengen en anderzijds door het familiebedrijf onvermoeibaar verder uit te breiden. Percelen in het hart van het dorp Avize vervolledigen de eerste aankopen in Oger.

Zijn zoon Gilles vervolgt met zijn vrouw vanaf 1970 het werk van de twee vorige generaties, het is tijd om een meer passende technologische installaties te voorzien. De tonnen werden geleidelijk aan vervangen door kleine geëmailleerde stalen kuipjes die in 1990 plaats maakten voor roestvrij staal, wat nog meer comfort en precisie in de vinificatie bracht.

Vandaag de dag vertegenwoordigt Olivier Bonville de vierde generatie en zet hij de familietraditie voort. “Als je het geluk hebt om 77 percelen in het hart van de Côte des Blancs te bewerken, schept het de plicht om wijnen te maken die ons uitzonderlijke erfgoed waardig zijn, verworven en doorgegeven door de generaties heen”.

De Champagnes Franck Bonville zijn het werk van oenoloog Olivier Bonville, bijgestaan door keldermeester Patrick Guillaume.

Op de proeftafel:

BRUT – Grand cru – blanc de blancs

Natuurlijke witte elegantie. Assemblage van meerdere oogsten: 2017 (50%) – 2016 (30%) – 2009 (20%) – Terroirs: Avize Grand Cru – Oger Grand Cru – Chardonnay: 100%. – Botteling : maart 2018 – Dosering: 8,33 g/L

De lichtgele kleur van deze cuvée toont eveneens zeer fijne bubbels met grote levendigheid en vormen een vrij hardnekkig kordon. De neus is fijn, elegant en discreet. Bij de opening evolueren de eerste geuren van witte bloemen (acacia en sinaasappelboom) op vers fruit en citrusvruchten (witte perzik, lychee en grapefruit).

De mond is fris, soepel en royaal, de eerder waargenomen lentegeuren worden vergezeld van een paar zoute noten. De aroma’s van vers gesneden fruit zijn geïntegreerd in een zacht en smakelijk mengsel.

Een dynamische en energieke Champagne verpakt in een rijke en romige finesse, een gebeitelde en royale Chardonnay, prima als aperitief.

ROSE – Grand Cru

Natuurlijke elegantie – Assemblage : 2017 – 2016 – Terroir : Avize Grand Cru – Ambonnay Grand Cru – Chardonnay (Avize) : 90% – Pinot Noir (Ambonnay) : 10% – Botteling : februari 2018 – Dosering : 6,67g/L

Deze cuvée valt op door zijn prachtige dieproze kleur met zalmkleurige reflecties en zeer hardnekkige belletjes die zich verenigen tot een dik kordon. De neus is ruim en zeer open en biedt stevige aroma’s van wilde aardbeien en kersen, ze evolueren naar brioche versterkt door kersen.

Het zijdezachte en ronde gehemelte blijft delicaat en fris. Een lichte dosering brengt deze prachtige rosé-champagne in balans.

Deze Rosé wordt gewaardeerd als zomers aperitief en als afsluiting van een maaltijd met een verse fruitsalade.

MILLESIME 2013 – Grand cru – blanc de blancs

Natuurlijke witte elegantie – 100% oogst 2013 – Terroir : Avize Grand Cru – Chardonnay : 100% – Botteling : februari 2014 – Dosering : 5,83 g/L

De lichtgele kleur versierd met glinsterende reflecties van deze vintage gaat gepaard met fijne, discrete belletjes. Aanvankelijk een nogal discrete neus die spoedig zachte lenteparfums aangeeft en het potentieel van deze vintage etaleert. Fruitige geuren vermengen zich met tonen van jonge amandelen en verse boter.

De mond is fris en evenwichtig. Een mooie zuurgraad ondersteunt de romige structuur die ontstaat door een lange rijping op de moer. Rijke exotische aroma’s zorgen voor volume en rondheid met lange mentholaire afdronk. Een veelbelovende jonge wijn voor de maaltijd sublimeert o.m. een knapperige kwartel met rozijnen of een fijn gekookte lamsschouder.