Château Anthonic – 2012 Moulis en Médoc – rood

De wijngaard van Chateau Anthonic ligt in Moulis en Medoc op een klei-kiezelachtige bodem en is een van de oudste van de gemeente. Deze cru wordt al in 1850 weergevonden onder de naam Puy-de-Monjon. Daarna wordt hij Graves-Queytignan genoemd en in 1922, die van kasteel Anthonic. In 1932 werd hij geclassificeerd als een superieure cru bourgeois in de Médoc cru bourgeos classificatie. Bij de herziening van de classificatie in juni 2003 werd hij opnieuw een superieur cru bourgeois. Momenteel produceert Anthonic zeer typische wijnen, die tot de beste van de gemeente behoren.

Voornamelijk samengesteld met Merlot, geassocieerd met Cabernet sauvignon en Cabernet franc, is Château Anthonic een klassieke, ronde, fruitige Moulis om vrij jong te drinken, met aroma’s van likeur en kruiden. Nochtans bezit deze wijn tal van positieve ouderingselementen.

Chateau Anthonic, duikt op in de eerste wijngids Féret 1850, weliswaar onder de naam Puy de Minjon. Hij is dus duidelijk een van de oudste eigendommen in de Moulis-en-Médoc appellatie. Een domein met vooraanstaande referenties dat terecht als ‘cru bourgeois superieur’ werd erkend in 1932.

De wijngaarden van het domein strekken zich vandaag uit over een dertigtal hectaren, die voor het grootste deel op de mooie argilo-calcaire gronden van het plateau van Moulis werden aangeplant. Door het samengaan met zanderige kleibodems en de Garonne-grind ontstaat een uniek terroir.

Moulis-en-Médoc, gelegen tussen Margaux en Saint-Julien, is een van de zes Médoc-appellatie, een streek ten noordwesten van Bordeaux met een internationale reputatie van uitmuntendheid. Château Anthonic is sedert 1975 eigendom van de familie Cordonnier die nog steeds waardevolle wijnen verbouwt en de reputatie van het domein alle eer aandoet.

Château Anthonic – 2012 Moulis en Medoc – rood

Assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, die minstens één jaar op eik ouderde, maar best enkele jaartjes in je kelder kan ‘rusten’. Een mooie cru bourgeois van 13% alc vol.

Mooie donkerrode kleur, die in de neus heel wat aroma’s van een atypische Medoc prijsgeeft. De dominantie van de Merlot zorgt voor hints van gekonfijt fruit, toetsen van cacao en chocolade en leuke frisse hints. Smeuïge aanzet met romige tannines maar ook mooie toetsen van vers rood fruit. Subtiele maar aangename houttoetsen met best stevige tannines en een vleugje frisse zuren. Mooie aangename afdronk.

In België o.m. verkrijgbaar bij Esprit des Vins in Antwerpen.