Château Haut Guiraud – rood 2018 – Côte du Bourg

“Château Guiraud heeft in de loop van zijn geschiedenis blijk gegeven van zijn onafhankelijkheid en zijn eigen weg bewandeld. Zijn pioniersgeest bracht het domein ertoe zijn eigen serre van druivenrassen te creëren. In 1996 begon het team aan een diepgaande culturele revolutie door zich toe te leggen op de studie van de biodiversiteit. In 2011 werd het de eerste Grand Cru Classé van 1855 die de certificering voor biologische landbouw kreeg.

De filosofie van Château Guiraud is gebaseerd op de eeuwige vraag en de eis om de natuur haar werk te laten doen, zodat de wijnstokken tot volle bloei kunnen komen, onder het gepassioneerde oog van de wijnbouwer. Château Guiraud is op vele gebieden een voorloper en past 100% natuurlijke milieupraktijken toe. De aanplant van hagen van verschillende soorten, het beheer van de natuurlijke begroeiing van de wijnranken, de installatie van vogelhuisjes en insectenhotels illustreren ten dele het engagement voor het behoud van de biodiversiteit en de ecologische controle.

Legendarische geschiedenis

Sinds 1766 jongleert Château Guiraud tussen anti-conformisme met culturele en politieke breuken en heruitvinding, altijd op zoek naar prestige. Als stichter van het moderne Château bouwde de koopmansfamilie “Guiraud” het mysterie van Château Guiraud op. De protestantse kapel verkondigt de belijdenis van de familie en hun geloof tegenover een wereld die op Rome was gericht. Sindsdien heet het landgoed Château Guiraud en beweert het een zwart etiket te hebben dat de protestantse en republikeinse waarden heiligt. Het label wordt daarmee het oudste in Bordeaux dat sinds zijn ontstaan aanspraak maakt op dezelfde codes. In drie generaties is het domein uitgegroeid tot een prestigieuze grand cru, die in 1855 werd uitgeroepen tot 1ste Grand Cru Classé tijdens de keizerlijke classificatie op bevel van Napoleon III.

De constante vezel van Château Guiraud is de ware relatie tussen mensen. Aan het begin van de 20e eeuw werd Raymond Oliver van het restaurant “Le Grand Véfour” in het Palais Royal lange tijd beschouwd als een van de beste chef-koks van Frankrijk, de eerste die op de televisie te zien was. Zijn succes was aanzienlijk en hij vergat nooit zijn Bordeaux-oorsprong en zijn smaak voor zoete wijnen.

Château Haut-Guiraud – Rood – 2018 Bordeaux, Côtes de Bourg

Een klassieker die de knowhow van dit Château perfect weergeeft. Een wijn die tegelijk fijn, elegant en evenwichtig is. Zijn diepe kleur, robijnrood tot donker kersenrood verrast met zijn helderheid en levendigheid. Een zeer mooie materie bestaande uit rijke en elegante tannines zorgt voor een perfect evenwicht in deze wijn. Aroma’s van zwart fruit, kruiden en gebrande koffie met subtiele hints van cacao en peper. De lange en aanhoudende afdronk kondigt een lang rijpingspotentieel aan. Deze charmante en gulzige wijn met een fruitig karakter en tamelijk soepele tannines is een ideale metgezel voor al uw maaltijden. Een veilige keuze voor een lage prijs, net als 2016 is het wijnjaar 2018 een uitzonderlijk jaar in Bordeaux.

Assemblage van 70% Merlot, rondheid en volheid, 20% Cabernet Sauvignon, fruitigheid, elegantie en bewaarmogelijkheid en 10% Malbec die 14 maand in nieuwe eiken vaten rijpte met 13% alc vol. Bij voorkeur geserveerd bij 18° C, kan hij zowel jong 2 tot 4 jaar worden gedronken, met ideale bewaarcapaciteit, is op zijn best na 10 à 12 jaar.

Diverse jaargangen in België o.m. verkrijgbaar bij Wijnhuis Blommaert in Oudenaarde, Van den Busche & zonen Gent en Wijnhuis Douchy in Oostende.