New York state wineries

Californische wijnen maken stilaan deel uit van ons traditioneel wijnassortiment. Het wereldwijde succes van de Californische wijnen werkte aanstekelijk op een aantal telers in het oosten van de Verenigde Staten, meer bepaald in de staat New York.

Afkomstig uit diverse wijnregio’s gingen ze op zoektocht, plantten eigen wijngaarden en zorgden voor creatieve initiatieven met passie voor wijn in het achterhoofd. Wijnteelt een nieuwigheid in New York state? Integendeel, de winstokken zijn er al eeuwen aanwezig en zouden door Nederlandse kolonisten in de 17de eeuw zijn geïmporteerd.

De staat New York telt uit zes grote wijnbouwgebieden: de Finger Lakes, Lake Erie, Niagara Escarpment, Hudson Valley, Long Island en Champlain Valley. Wijnstokken groeien hier al vele honderden jaren, met de eerste gegevens over aanplant door de Nederlandse kolonisten aan het eind van de 17e eeuw. Gedurende enkele jaren werd het gebied uitsluitend gedomineerd door inheemse Amerikaanse rassen en hybriden en pas aan het eind van de jaren 1950 begon de in Oekraïne geboren Dr. Konstantin Frank te experimenteren met Europese vinifera van hoge kwaliteit, met name in de Finger Lakes. Vandaag worden in de regio zowel hybriden als Vitis vinifera aangeplant, met een toename van de productie van fijne wijn die de aandacht van de wereld heeft getrokken. Momenteel zijn er meer dan 420 wijnmakerijen, waarvan er meer dan 400 zijn opgericht sinds 1976.

Een ontdekkingstocht in het Finger Lakes district:

Living roots

De visie van wijnhuis Living Roots Wine & Co. is om het beste van onze thuissteden en de omliggende wijngebieden, die in zeer verschillende uithoeken van de wereld liggen, samen te brengen: Rochester, New York en Adelaide, Zuid-Australië. Initiatiefnemer Sebastien Hardy is afkomstig uit Adelaïde, terwijl zijn echtgenote Colleen haar roots heeft in Rochester.

Na enkele jaren gewerkt te hebben in hun respectievelijke domeinen van wijnmaken en marketing, droomden ze ervan om via een eigen gekke bedrijfje te hoppen tussen hun inheemse hemisferen. Het samenbrengen van ervaringen uit zowel koelere als warmere regio’s moest leiden tot eigen creaties die niet alleen vrienden en familie, maar vooral de doorsnee wijnliefhebber zou begeesteren. Als eerbetoon aan hun familiegeschiedenis maken ze in hun oude industriële huis op University avenue, wijn op basis van al lang bestaande tradities, maar met passie en een gevoel voor avontuur en ontdekking. Zij kopen druiven van verschillende wijngaarden en telers, de meerderheid komt uit de Finger Lakes en de Adelaide Hills. In Adelaide ligt het accent op klassiekers zoals Shiraz en Grenache met Nebbioli en Barbara als alternatieven. De natuurlijke aciditeit en de graduele rijping van druiven in Finger Lakes vormt de basis voor sparkling en riesling wijnen die op basis van de Gewürztraminer en Pinot Gris. De Living Roots wijnen worden met de hand gemaakt in kleine batches, en elk wijnjaar is een kans om nieuwe wijngaarden, variëteiten en stijlen te verkennen, zodat de wijnen hun verschillende natuurlijke omgevingen en oorsprong tot uitdrukking kunnen brengen.

Op de proeftafel : 2019 FINGER LAKES OFF-DRY RIESLING

Helder gele kleur in het glas. Ook in de neus weelderige heldere aroma’s en tropische fruitkarakters. Frisse volle aanzet met mooie fruittoetsen en subtiele presence van de ‘edelrot’ botrytis dat in de druiven de suikers concentreert en bijdraagt aan de volle rijkdom in de mond. Door het vroegtijdig stopzetten van de gisting blijft een beetje restsuiker aanwezig. Weinig storend bij de afdronk maar wel voldoende met een delicaat pittige zuurgraad voor het nodige evenwicht te zorgen. .

Prijs $26.00 – 13.2% alc vol

Red newt cellars

Kelly Russell: “Ik vertrouw op wat mensen proeven in de wijn, dus ik wil ze in plaats daarvan een glimp laten zien van de artistieke geest in de fles.”

Eigenaar/wijnmaker David Whiting van Red Newt Cellars had bij zijn eerste ontmoeting met toevallig brainstormer Kelby Russell, onmiddellijk door dat deze man heel wat in petto had. Hij suggereerde hem met een eigen wijnproject te starten als creatieve uitlaatklep.

Met een gevarieerde selectie van wijngaarden en wijnstijlen moest het bestaande label aldus Kelby, iets nieuws brengen in de wijnwereld; ‘off-beat’ wijnen zowel in verwijzing naar hun muzikale inspiratie als hun individuele geest. Het werd een weergaloos succes.

Kelby Russell is geboren en getogen onmiddellijk ten noorden van New York’s Finger Lakes Wine Region. Na de middelbare school, ging Kelby naar Harvard University en behaalde zijn bachelor in grondwettelijk recht en een minor in de economie. Hij besefte evenwel dat hij in geen van beide een rol wilde spelen, keerde terug naar zijn geboortestreek om een carrière in de wijnindustrie in de Finger Lakes na te streven. Kelby had het geluk dat hij op de eerste dag van de oogst van 2009 op de stoep van Fox Run Vineyards en de legendarische wijnmaker Peter Bell belandde. Hoewel Kelby een formeel interview verwachtte en in zijn zondagse pak arriveerde, zat hij al snel onder de druivenschillen en besefte hij dat hij nooit meer weg wilde. Kelby zou de volgende drie jaar bij Fox Run Vineyards blijven werken en onschatbare ervaring opdoen over wijnmaken, wijngaardbeheer en het leven van Peter Bell, wijngaardmanager John Kaiser, en eigenaar Scott Osborn. Terwijl Kelby bij Fox Run werkte, begon hij jaarlijkse ‘vakanties’ te nemen om extra oogsten te draaien op het zuidelijk halfrond. Extra ervaring o.m. de fijne kneepjes van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc bij Whitehaven Winery in Marlborough, bij Pipers Brook Vineyards/Kreglinger Estates, een reeds lang bestaande Tasmaanse producent van single vineyard Pinot Noirs en traditionele methode mousserende wijnen en als Nightshift Red Winemaker bij Yalumba Winery’s premium productie site in de Barossa Valley; waardoor hij ervaring opdeed met opmerkelijke kwaliteit en oude wijnstokken van rode druiven.

Kelby keerde terug uit Australië om een vaste aanstelling te nemen bij Red Newt Cellars and Bistro aan Seneca Lake in Hector, New York. Hij is nu wijnmaker bij Red Newt Cellars en waardeert de kans om te werken in een ‘Riesling House;’ het streven om Finger Lake rieslings een deel van de eettafel te maken, van de alledaagse tot diverse single vineyard bottelingen. Red Newt’s voortdurende samenwerking met fantastische telers van Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, en Bordeaux variëteiten zorgt ervoor dat de kelder altijd druk en altijd leuk is.

2016 Droge Rosé

“Gezien mijn lange liefdesaffaire met Rosé, was er nooit twijfel over wat de eerste wijn zou worden,” zei Kelby. “Dat deze ook nog eens afkomstig moet zijn van 100% Cabernet Franc van de Nutt Road Vineyard, waar mijn wijnmakerscarrière begon, voelt alleen maar toepasselijker.”

Gevuld met intense aroma’s van aardbei, grapefruit en bloemen, werd deze Rosé net na de start van het nieuwe jaar gebotteld om al deze smaken vast te leggen en voor te bereiden op een release in het voorjaar.

Op de proeftafel: 2018 Cabernet Franc

De 2018 Cabenret Franc biedt een volledige expressie van Cabernet Franc uit de Finger Lakes door alleen stainless staal te gebruiken in plaats van eikenhout.

Heldere kersen en violet fruit in de neus onderstrepen door minerale spanningen op het middenpalet, dat deze wijn in veel situaties kan worden gedronken. De aangenaam fruitige hints maken van de traditionele Cru Bourgeois-wijnen een volwaardige toetssteen.

Verfrissend om te drinken, staat het muurvast dat deze Cabernet Franc een noodzakelijke rijping op eik meekrijgt om al zijn hoedanigheden tot uitdrukking te brengen en de wijnliefhebber te verrassen.

Prijs 22$ – alc vol 12%

Wijnmakerij Peter Weis

Generaties ervaring met wijnmaken… Geboren in Zell Mosel, Duitsland, groeide wijnmaker Hans Peter Weis op in de wijngaarden en de kelder van zijn familiewijnmakerij. Hij bracht vele jaren door met het leren en opdoen van ervaring in de traditionele stijl van de Moezel. Na het behalen van zijn diploma in wijnmaken, bedrijfskunde en landbouw, besloot hij naar de Verenigde Staten te reizen op een zoektocht om zijn passie voor wijnmaken te volgen. Nadat hij een wijnoogst had meegemaakt in de Sonoma streek Californië, ontdekte hij op zijn terugreis de Finger Lakes regio in de staat New York. Hij vond hier de mineraliteit van de bodem en het klimaat terug, vergelijkbaar met dit van de Moezelstreek en wist meteen dat het de perfecte plek zou zijn om zijn passie na te streven: het met de hand maken van een traditionele Duitse stijl wijn waar iedereen van kan genieten! In 2016 besluiten Peter en Ashlee Weis samen hun eigen avontuur te beginnen en de eerste jaargang voor Weis Vineyards wordt geoogst. De deuren van het proeflokaal in het schoolgebouw gaan open in 2017 en het eerste wijnjaar van Weis Vineyards wordt uitgebracht. Het jaar nadien wordt een extra proefruimte gebouwd. Ondertussen blijft het wijnhuis groeien, komen er nieuwe teamleden bij en vergroot de distributie. Dit alles noopt tot een uitbreiding van de productiecapaciteit en nieuwe aanplantingen. De nieuwe wijngaard kijkt uit over het Keuka Lake. Vorig jaar werd beslist om zowel een nieuw proeflokaal als nieuwe vatenkamer te bouwen, een project dat normaal in de loop van dit jaar zal worden afgerond.

Op de proeftafel: 2019 Grüner Veltliner – NY – Finger Lakes

Leuke aantrekkelijke kleur in het glas. In de neus mooie zachte zuren met een subtiele hint van honingdauw en delicate toetsen van witte peper.

Lange droge afdronk waarbij opnieuw subtiele hints van witte peper op het middenpalet opduiken.

Deze wijn past perfect bij lichte kazen of gegrilde zeevruchten.

Alcohol 12% – Prijs $18.99