Château de Cérons 2016

Deze wijn van de appellatie AOC Cérons wordt geteeld op een oppervlakte van 5 hectare. Het terroir in de gemeente Cérons bestaat uit een grindhoudende bodem (zand en kiezels) met klei en grind op een ondergrond van kalksteen met asteria (kalksteen van mariene oorsprong). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 25 jaar.

Beheer van de wijngaard gebeurt volgens een agromilieuvriendelijke aanpak met een aanplantingsdichtheid van 6.600 wijnstokken/ha. De oogst gebeurt uitsluitend manueel. De druiven worden geplukt door opeenvolgende selecties na overrijping en geleidelijke invasie door botrytis cinerea (Noble Rot). Deze schimmel veroorzaakt de natuurlijke concentratie van de druiven.

Vinificatie : Zeer langzame persing van de gebottelde druiven. Gisting in vaten en een rijping van 18 maanden in vaten en in het derde jaar door op het Château gebotteld.

Op de proeftafel:

Château de Cérons Cérons 2016

Blend: 88 % Sémillon – 5 % Sauvignon Blanc – 5 % Sauvignon Gris – 2 % Muscadelle

Goudgeel in het glas. Neus van fruitpasta die met agitatie aan precisie wint op de mango, tonen van lychee, berijpte citroen. De mond is charmant en evenwichtig. De finale, dorstlessend, maakt plaats voor kruidige noten, kruidnagel en gember. De echte handtekening van de grote wijnjaren van Cérons.