Château du Chapelain – Aphrodite – Ste Foy Bordeaux 2014 wit

De geschiedenis vertelt dat het kasteel al sinds de 17e eeuw bestaat. Gedurende verschillende decennia hebben verschillende producties vele gezinnen van werknemers kunnen onderhouden. De Chapelains verbouwden inderdaad fruit en groenten, hielden een melkveestapel en bezaten enkele wijngaarden.

Vanaf de jaren zestig werd het terrein geleidelijk omgevormd en kwamen er steeds meer wijnstokken te staan. Deze nauwgezette herstructurering resulteerde enkele jaren later in 35 hectare wijngaard in één enkel blok! De druiven werden vervolgens naar de kelder van de coöperatie gebracht.

In 1991 werd een wijnkelder opgericht, waardoor de inwoners van Chapel het genoegen kregen hun eigen wijnen te produceren en op de markt te brengen. In 1999 wordt deze kelder met twee delen gecompleteerd, waardoor de botteling in het kasteel kan plaatsvinden, wat minder tijdrovend is voor het personeel en een consequentere opslag mogelijk maakt. In 2009 werd 12 hectare, hemelsbreed een paar honderd meter verderop gelegen, aan de wijngaard van Chapelains toegevoegd.

De 48 hectare grote wijngaard van Les Chapelains ligt boven de Dordogne-vallei op de eerste hellingen ten zuiden van Sainte Foy la Grande, tussen St Emilion en Bergerac. Er worden 9 druivensoorten geteeld: 31 ha rode wijnen, waarvan 17 ha Merlot, 4,5 ha Cabernet Franc, 6 ha Cabernet Sauvignon, 1,3 ha Carménère, en 2,5 ha Malbec, evenals 17 ha witte wijn, waarvan 7,5 ha Sauvignon Blanc, 3,2 ha Sauvignon Gris, 3,9 ha Semillon en 2,3 ha Muscadelle.

De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen, met wat boulbènes op de toppen. Elk jaar wordt de wijngaard geherstructureerd om de dichtheid van de wijnstokken te vergroten, steeds met het doel de kwaliteit te verbeteren. Vandaag de dag is de productie 1/3 Sainte Foy Bordeaux Dry & Sweet White en 2/3 Sainte Foy Bordeaux Red en Bordeaux Clairet & Rosé.

Aphrodite 2014

Een ander soort zachte wijn, licht in suiker, zeer aromatisch en met een voortreffelijk evenwicht. Het resultaat is een wijn die gemakkelijk toegankelijk is en zo verleidelijk. De originaliteit van deze wijn is gebaseerd op de Sauvignon Blanc die een intens bouquet ontwikkelt van exotisch fruit en lychee, terwijl de Sauvignon Gris een aangename toets van droge abrikoos en peer met zich meebrengt. Deze zoete witte wijn onderscheidt zich door zijn delicate zoetheid zonder zwaar te zijn. Deze uitzonderlijke cuvée maakt je dronken van plezier. De doelgroep is eerder jong en vrouwelijk, maar mannen houden er ook van. Je kunt het plezier op de gezichten van de proevers zien!

Vinificatie: Na het passeren op de sorteertafel worden de druiven gedurende 24 uur op de schillen geweekt. De gisting vindt plaats bij 16°C onder automatische temperatuurcontrole. Deze wijn wordt 4 maanden op droesem gerijpt.

Assemblage van 55% Sauvignon blanc van 30 jaar oude wijnstokken en 45% Sauvignon gris (jonge wijnstokken in hoge dichtheid). 12% alc vol.

Het resultaat is een zeste van zoetheid, aroma’s en hints van exotische vruchten in bloei met een aangename afdronk. Perfect op smaak tussen 2 en 5 jaar maar ook leuk ouderend.

Koud serveren. Schitterend als aperitief, natuurlijk passend bij ganzenlever maar ook charcuterie en desserts.

Etiket op de achterkant van de fles met het oogstjaar, de druivenrassen, andere verplichte vermeldingen en eventueel de streepjescode. Ook de notitie ‘ De meest verleidelijke van de zachte wijnen!’